Acasă Actualitate Marea diversiune

Marea diversiune

DISTRIBUIȚI

Initiatorul controversatului proiect de lege a taximetriei, deputatul PSD Ioan Bivolaru, a incercat ieri sa abata atentia de la scandalul comisioanelor ce vor fi incasate de partidul de guvernamant prin achizitionarea aparatelor de marcat fiscale, mutand scandalul in plan politic.

Se arunca pisica in curtea PD

-Avem dovada ca Partidul Democrat a provocat aceste manifestatii de strada impotriva proiectului-, a spus Bivolaru, prezentand o scrisoare trimisa prin e-mail de vicepresedintele PD Suceava Daniel Fadur catre toate organizatiile judetene ale partidului. In scrisoare, dl Fadur, care este patronul societatii bucurestene de taximetre XXL, cere sprijinul partidului din care face parte pentru a -stopa coruptia si hotia la care ne supun liderii pesedisti prin impunerea unor norme si legi facute doar pentru indestularea buzunarelor lor-.

La prezidiul conferintei de presa de ieri, deputatul PSD a fost flancat de reprezentantii a doua puternice societati bucurestene de taximetre – Cristaxi si Cobalcescu -, care au fost prezentati drept vicepresedinti ai recent infiintatei Camerei Nationale a Taximetrelor din Romania (CNTR). Acestia au sustinut pana in panzele albe proiectul de act normativ, care printre altele prevede vopsirea in galben a tuturor taximetrelor, avand in vedere mai ales ca masinile societatilor lor au aceasta culoare.

Presedinte al acestui organism a fost numit chiar deputatul Bivolaru, chiar daca acesta nu este proprietar al vreunei companii de taximetre. Pe de alta parte, infiintarea CNTR este prevazuta de proiectul de lege, care nu a intrat inca in vigoare. -Culoarea galbena nu va deveni obligatorie, decat incepand cu 1 ianuarie 2004. Taximetrul nu trebuie neaparat vopsit, ci se poate utiliza un autocolant pentru partea superioara a autoturismului, care costa maximum 60 de dolari. Pe de alta parte, noile aparate de taxat, al caror cost se va situa intre 250 si 300 de dolari, vor putea fi achizitionate in leasing-, a incercat Bivolaru sa contracareze acuzatiile aduse de contestatarii legii. Totusi, domnia-sa nu a putut sa explice de ce din CNTR nu fac parte decat trei societati bucurestene – Cristaxi, Cobalcescu si Glucoza, aceasta din urma aflata inca in proprietatea statului.

Pe de alta parte, directorul general al Auto Cobalcescu, dl Nicolae Trusca, a recunoscut ca prin aplicarea prevederilor noii legi va creste tariful de la 4.500 lei/km la aproximativ 5.500 de lei. Patronul Cristaxi a precizat ca majorarea de tarif va fi de maximum 500 lei/km.

O lege pentru clientela politica

Reprezentantii celorlalte companii importante de taximetre de pe piata bucuresteana au respins acuzatiile aduse de Bivolaru, pe care le-au caracterizat drept diversiuni. -Nu am nimic cu partidul dansului, ci cu prevederile aberante ale proiectului. Partidul de guvernamant isi va lua comisioane grase din achizitionarea caselor de marcat fiscale. Licitatia nu o voi castiga eu sau dumneavoastra-, a replicat patronul de la XXL, dl Daniel Fadur. El a amintit ca Taxi Cobalcescu este proprietatea fratelui fostului senator PDSR Vasalie Mois, iar -Cristaxi cotizeaza lunar la PSD cu un miliard de lei-.

De altfel, privatizarea companiei Cobalcescu a iscat, in urma cu doi ani, un imens scandal, pretul platit (excluzand preluarea datoriilor si obligatiile de investitii) fiind de 70 milioane de lei, adica exact cat costa la acea vreme un autoturism Dacia nou.

Si patronul societatii Taxi 2000, dl Robert Meghes, a avut o reactie similara: -Problema nu este a partidelor, ci a taximetristilor. Eu nu sunt membru al nici unui partid politic-. Dl Meghes a considerat drept ilegala constituirea CNTR, care trebuia sa aiba loc dupa aparitia legii, nu inainte. -Legea este facuta de doua companii care au taxiuri galbene-, a concluzionat patronul societatii de taximetre.

Nici conducerea societatii de taximetre cu cel mai mic tarif din Bucuresti – Taxi Leone – nu este deloc incantata de initiativa legislativa a partidului de guvernamant. -Astia vor sa ne desfiinteze, chiar daca noi avem de cinci ori mai multe masini decat Cobalcescu sau Cristaxi-, ne-a spus revoltata directoarea Maria Stef. Domnia-sa a precizat ca, astazi, toate taximetrele de la Leone vor fi la mitingul de protest organizat de liderul Federatiei Solidaritatii Sindicatelor Soferilor din Romania, Iacob Stefan Palade. -Maine (astazi – n.red.), nu luam nici o comanda pe statie si iesim la miting-, a concluzionat dna Stef.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.