Acasă Actualitate Marioara Murărescu a murit. Realizatoarea TV avea 66 de ani

Marioara Murărescu a murit. Realizatoarea TV avea 66 de ani

DISTRIBUIȚI

Realizatoarea de televiziune Marioara Murărescu a încetat din viață în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani. Realizatoarea de televiziune era bolnavă de multă vreme.
 Anul trecut, în vară, Marioara Murărescu a fost supusă unei intervenții de îndepărtare a unei tumori la coloana vertebrală. Totodată, ea a fost bolnavă de cancer mamar.

Născută pe 1 octombrie 1947, la Câmpulung Muscel, Marioara Murărescu a devenit celebră ca realizatoare și prezentatoare a emisiunii de televiziune "Tezaur folcloric", difuzată pe TVR.
Potrivit site-ului televiziunii publice, Marioara Murărescu a absolvit Conservatorul de Muzică "Ciprian Porumbescu" din București în 1972. În 1971 și-a început cariera la Radioul public, iar în 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.
Prima încercare de realizare a celebrei emisiuni "Tezaur Folcloric" a avut loc în 1978, dar abia în 1982 a primit un spațiu fix în grila de programe a televiziunii.

De-a lungul carierei sale a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova, la București și Chișinău.
De asemenea, a realizat primul disc de aur "Tezaur folcloric" (1992), prima casetă video "Tezaur folcloric" (2000), lucrarea "Cu ochii lumii" (cuprinzând diverse opinii despre emisiunea "Tezaur folcloric").
A primit, printre altele, premiul pentru cercetare, pentru lucrarea "Cântecul propriu-zis din Muscel" (1971), Prix folclorique (1977), Premiul criticii muzicale "Mihail Jora" (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul "Dragoș Vrânceanu" (1996), Premiul de excelență acordat de Fundația Ethnos – 1998.
În aprilie 2009, Marioara Murărescu a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Cavaler.
Anul acesta, la Salonul de carte Bookfest, a fost lansată, la editura Litera, colecția "Mari interpreți de folclor", volumul I – "Maria Lătărețu", de Marioara Murărescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.