Acasă Actualitate Mărirea pensiilor, gogoriță electorală valabilă doar în 2008

Mărirea pensiilor, gogoriță electorală valabilă doar în 2008

DISTRIBUIȚI

Operațiunea mărirea pensiilor, pentru ridicarea nivelului de trai, devine o nouă păcăleală cu caracter pur electoral. Sindicaliștii au descoperit că ministerul lui Păcuraru umblă cu dubla măsură: în 2008 coeficientul pentru calculul valorii punctului de pensie se aplică la câștigul mediu brut, pentru ca din 2009 acesta să fie aplicat la valoarea salariului mediu brut. Diferența nu este decât de vreo 9-10 puncte procentuale, cuantificabile în aproximativ 900 de milioane de euro. Prins cu ocaua mică, ministrul Vosganian nu a găsit altceva mai inteligent de spus decât că ar trebui să mulțumim Guvernului pentru banii în plus dați în 2008! Păstrând caracteristica discursului, nu ne rămâne decât să spunem "mulțumim din inimă, tovarășe Varujan Vosganian!"
Mult contestata mărire a pensiilor, din punctul de vedere al acoperirii pe parte de resurse, nu este decât o altă mare gogoriță electorală. Sub paravanul unor acte normative ticluite, ministrul Vosganian a măsluit o uriașă inginerie, pentru care, culmea, așteapă și mulțumiri (după cum a spus în direct la un post de televiziune).
Concret, mărirea pensiilor făcută sub presiunea PSD, care îi amenința cu debarcarea de la putere, se face după două rețete total diferite: dacă în 2008 coeficientul pentru calculul valorii punctului de pensii este 37,5% aplicat la valoarea câștigului mediu brut pentru anul 2008, adică 1.550 de lei, din 2009 Guvernul a prevăzut un coeficient de calcul al valorii punctului de pensii de 45%, aplicabil însă la salariul mediu brut (doar 91% din câștigul brut). Asigurând o bază de comparabilitate, anunțata mărire de 45% devine în realitate de doar 41%! Pe baza proiecțiilor guvernamentale, în următorii ani valoarea punctului de pensie va coborî până la 39,6% din câștigul brut în 2013, valoare la care va rămâne până în 2020.
În acest fel, principiul construirii sistemului de pensii pe baza unicității este încălcat flagrant, de dragul voturilor. Actualele prevederi încalcă și principiul contributivității, întrucât sute de mii de persoane care au fost încadrate în diferite grupe de muncă și care au contribuit suplimentar primesc o pensie anticipată mai mică, întrucât aceasta nu este calculată corect!
Ca să vă puteți da seama de dimensiunea micii lucrături ministeriale, diferența dintre cele două modalități de calcul (41%, respectiv 45%) reprezintă o mică bagatelă de 900 milioane de euro!
În concluzie, atât cât suntem noi la putere dăm bani mai mulți, indiferent dacă acest lucru înseamnă golirea vistieriei. După ce se încasează un număr considerabil de voturi, pensionarii vor constata în 2009 că situația nu e atât de roz pe cât promite PNL, dar din nefericire nu vor mai putea face altceva decât să înjure printre dinți! Altfel spus, deviza guvernului Tăriceanu, pe final de mandat, "după noi, potopul!".

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.