– Legea pentru protectia martorilor exista, dar nu se poate aplica, pentru ca Oficiul pentru Protectia Martorilor nu are inca nici sediu si nici personal
– Conform legii, martorii-cheie in cazurile -grele-, cum sunt cele de coruptie la nivel inalt, sunt protejati dupa caz, prin schimbarea identitatii, a infatisarii, a domiciliului si locului de munca
– Una dintre hibele legii, care o poate compromite total, este aceea ca ofiterii de legatura ai martorilor nu beneficiaza de nici un fel de protectie in fata grupurilor de influenta politico-financiare, care doresc demascarea martorului protejat
– Desi legea prevede pedepse cu inchisoare intre 5 si 25 de ani pentru cei care divulga date despre martorul protejat, atunci cand, de exemplu, se cer informatii -pe firul scurt-, nimeni nu mai poate garanta pentru siguranta acestuia
– In rest, legea este spectaculoasa si poate fi utila atunci cand nu sunt acuzate persoane influente
– Teoretic, chiar si criminalii sau sefii unor retele mafiote pot beneficia de protectie speciala in cazul in care se hotarasc sa colaboreze cu politia
– Pe langa cel care ofera informatii, in programul de protectie pot intra membrii familiei si amantele
– Politistii vor lucra alaturi de psihologi pentru evaluarea gradului de risc
– Pentru ca respecta -omerta-, in cazul Ioanei Maria Vlas, nu exista elemente care sa duca la concluzia ca viata ei ar putea fi in pericol.
– Lega pentru protectia martorilor exista, dar nu se poate aplica.
– Oficiul pentru Protectia Martorilor nu are nici sediu si nici personal.
– Conform legii, martorii-cheie in cazurile -grele-, cum sunt cele de coruptie la nivel inalt, sunt protejati dupa caz, prin schimbarea identitatii, a infatisarii, a domiciliului si locului de munca.
– Singura hiba a legii, care o poate compromite total, este aceea ca ofiterii de legatura ai martorilor nu beneficiaza de nici un fel de protectie in fata grupurilor de influenta politico-financiara, care ar avea interesul demascarii martorului protejat.
Legea 682/2002 stabileste ca programul de protectie se aplica -martorilor a caror viata, integritate corporala sau libertate este amenintata ca urmare a detinerii de catre acestia a unor informatii ori date cu privire la savarsirea unor infractiuni grave, pe care le-au furnizat sau au fost de acord sa le furnizeze organelor judiciare si care au un rol determinant in descoperirea infractorilor si in solutionarea unor cauze-.
Chestorul Mihai Gheorghe, seful ONPM, declara ca -Oficiul pleaca de la zero, iar aplicarea legii trebuie sa tina cont de conditiile obiective din Romania. In scurt timp, spune el, -va trebui sa infiintam birouri de profil in fiecare judet sau, cel putin, la nivel zonal-. Din textul actului juridic reiese ca definitia de -infractiune grava- se aplica delictelor pedepsite cu inchisoare de minimum 10 ani, ca amenintarea sigurantei nationale, terorism, trafic de droguri, evaziune fiscala si spalare de bani, dar si omorul deosebit de grav. Pe langa cei care ofera informatii esentiale care sa duca la rezolvarea sau prevenirea acestor evenimente, de protectie mai pot beneficia membrii familiilor lor si persoanele apropiate. Este interesant ca de protectie pot sa se bucure si infractorii aflati in puscarie. Pentru acestia, programul de protectie a martorilor, prin MI, solicita spatii speciale de detentie si personal triat pe masura gradului de ridicat de confidentialitate.
Pentru aplicarea acestor masuri a fost creat Oficiul National pentru Protectia Martorilor, unitate in cadrul Ministerului de Interne si in subordinea Inspectoratului General al Politiei Romane.
Doua saptamani pentru intrarea sub protectie
Politia sau procurorul pot solicita instantei includerea in Program a unui martor, a unui membru de familie al acestuia sau a unei persoane apropiate, dupa caz, formuland propuneri motivate in acest sens. Propunerea va fi argumentata si va contine, printre altele, dovezi ale pericolului la care se expune martorul, informatiile furnizate de el, importanta, precum si circumstantele in care martorul a intrat in posesia lor. Informatiile detinute de martor trebuie evaluate de politist, procuror sau instanta si, dupa parerea sefului ONPM, -noua unitate nu se va transforma intr-un azil pentru delincventii care vor sa li se reduca pedeapsa-. Procurorul sau instanta, dupa caz, se va pronunta in cel mai scurt timp, dar nu mai tarziu de cinci zile de la primirea propunerii, prin ordonanta, respectiv incheiere, asupra propunerii de includere in Program. In termen de sapte zile de la data emiterii ordonantei sau a incheierii de includere in Program, O.N.P.M. stabileste, in scris, un protocol de protectie cu fiecare martor, membru de familie sau persoana apropiata martorului pentru care s-a dispus includerea in Program, iar calitatea de -martor protejat- devine efectiva din momentul semnarii protocolului.
Puscarie grea pentru divulgarea identitatii
Schema de sprijin stabilita de Oficiu prevede protectia datelor de identitate ale martorului protejat, a declaratiei acestuia, ascultarea lui de catre organele judiciare, sub o alta identitate decat cea reala sau prin modalitati speciale de distorsionare a imaginii si vocii, masuri sporite de siguranta la domiciliu, precum si de protejare a deplasarii martorului la si de la organele judiciare. Chestorul Mihai Gheorghe, seful Oficiului National pentru Protectia Martorilor, a precizat ca, in cazul divulgarii identitatii martorului protejat de catre o persoana implicata in operatiunea de -secretizare-, aceasta este pasibila de o pedeapsa pana la cinci ani de inchisoare, iar daca protejatul a fost victima a unui atac, pedeapsa poate ajunge la 25 ani. In cazuri speciale, atunci cand pericolul la care se expune martorul este deosebit de mare, se poate ajunge la schimbarea domiciliului, schimbarea identitatii si chiar a infatisarii. Aditional la aceste masuri, legea prevede si o protectie sociala, constand in reinsertia in alt mediu social, recalificare profesionala, schimbarea sau asigurarea locului de munca sau asigurarea unui venit pana la gasirea unui loc de munca.
Protectia martorului, mai eficienta decat politistul -sub acoperire-
In opinia lui Mihai Gheorghe, progamul de protectia a martorilor poate aduce rezultate mai bune si mai rapide decat activitatea agentilor infiltrati in organizatiile criminale. Un politist sub acoperire are nevoie de o anumita perioada de timp ca sa ajunga intr-un post suficient de ridicat in ierarhia gruparii infractionale, pentru a avea acces la informatii esentiale privind activitatea bandei. In schimb, daca cineva din conducerea grupului de delincventi se hotaraste sa colaboreze cu politia, in schimbul asigurarii protectiei, rezultatele pot fi mult mai rapide si mai spectaculoase. Un exemplu semnificativ ar fi cazul Mariei Vlas. Informatiile furnizate de -mama FNI- pot duce la descoperirea, pentru prima data, a unei structuri tinand de crima organizata si, eventual, la recuperarea unor fonduri la nivelul zecilor de milioane de dolari. Chestorul Mihai Gheorghe este de parere ca, deocamdata, nu exista nici o amenintare la adresa lui Vlas, dar, daca pe parcursul cercetarii penale vor aparea indicii ca viata ei este in pericol, inculpata ar putea fi integrata in programul de protectie a martorilor. Chiar daca seful Oficiului National pentru Protectia Martorilor ne asigura de confidentialitatea totala a Programului, nu putem sa nu ne gandim ca anumite presiuni politice ar putea duce la deconspirarea identitatii unor martori-cheie in procese de mare anvergura.