Acasă Actualitate -Mascatii- se lupta cu agricultorii pentru a stopa traficul de canabis

-Mascatii- se lupta cu agricultorii pentru a stopa traficul de canabis

DISTRIBUIȚI

– Suprafetele cultivate cu canepa din judet au scazut la jumatate fata de 2001

– In aceasta situatie s-a ajuns din cauza masurilor luate in urma capturilor de canabis provenit din zona

– Agricultorii contesta masurile impuse de lege pentru prevenirea productiei si traficului de canabis

Descinderi in lanul de canepa

Dupa ce mai multi traficanti au fost prinsi in timp ce incercau sa vanda canabis, politistii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Suceava-Botosani au descins in judet, iar descoperirile lor au intrecut orice inchipuire. Pe raza judetului existau peste 60 de hectare cultivate cu canepa, culturi care au reprezentat o adevarata sursa de aprovizionare pentru micii traficanti din orasul Dorohoi. Raziile de anul trecut aveau sa conduca la consemnarea celei mai mari capturi de substante narcotice de dupa 1990, peste noua kilograme de canabis, care pe piata drogurilor ar fi valorat 250 milioane de lei. Din acest motiv, angajatii CZCCOA Suceava-Botosani au declansat un amplu program de informare a cultivatorilor de canepa, pentru intrarea in legalitate. Conditiile impuse prin noua lege ce reglementeaza regimul substantelor narcotice si halucinogene a dat insa o lovitura destul de dura cultivatorilor traditionali. Pusi sa obtina avize si autorizatii, sa respecte anumite reguli si obligati sa asigure paza lanurilor de canepa, o parte dintre cultivatori au renuntat in final la a cultiva aceasta planta. Asa se face ca, in prezent, nu mai exista decat jumatate din suprafetele cultivate cu canepa. Numarul societatilor sau asociatii agricole care au infiintat asemenea culturi s-a redus, de asemenea, la jumatate, de la opt la patru – societatea -Paloma- din Saveni, care detine 15 hectare, societatea -Elmar- din Trusesti, cu sase hectare, asociatia familiala Ababei din Avrameni si asociatia familiala -Bobulesti- din satul omonim, cu patru hectare.

-Nu este vorba de un regim draconic, ci de aplicarea unei legi. Este posibil ca unii dintre cultivatori sa nu fi avut bani si sa mai fi renuntat la cateva hectare. In schimb, este posibil ca alti cultivatori sa fi infiintat culturi pe suprafete mult mai mari decat cele declarate initial. Noi vom face centralizarea pe baza datelor obtinute prin verificari la fata locului-, au spus politistii din CZCCOA Suceava-Botosani.

Agricultorii acuza

Aflati de partea agriculturilor si cultivatorilor traditionali, cei din conducerea Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) considera noile reguli prea restrictive si fara sens. -Pana prin 1990, canepa se cultiva in judet pe o suprafata de 6.000 de hectare, iar de aici se aproviziona intreaga tara cu samanta sau cu fibra din canepa. In plus, nu este vorba de o planta cultivata pentru obtinerea de substante narcotice, ci de o planta de tip industrial, omologata si brevetata de Ministerul Agriculturii-, sustine Constantin Ilisescu, director cu productia vegetala in cadrul DGAIA Botosani. Chiar daca drogul obtinut din inflorescentele canepii, canabisul, nu da dependenta, politistii cred ca aceste masuri vor duce la scaderea numarului traficantilor de canabis si, implicit, a consumului de droguri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.