Acasă Actualitate Medicii ATI de la Colentina atenționează: mortalitatea pacienților ventilați e 90%, la...

Medicii ATI de la Colentina atenționează: mortalitatea pacienților ventilați e 90%, la cei cu ECMO e doar 37%

DISTRIBUIȚI

După șapte luni în care a tratat pacienți în stare gravă și foarte gravă de COVID, medicul ATI de la Colentina, Laura Zarafin, împărtășește public observațiile echipei de anesteziști-terapie-intesivă de la Colentina, semnalând că față de intubarea cu ventilație mecanică invazivă, folosirea ECMO salvează mult mai multe vieți. Oxigenarea extracorporală cu membrană („extracorporeal membrane oxygenation” sau ECMO) este un tratament care foloseşte o pompă pentru a circula sângele printr-un plămân artificial înapoi către fluxul sangvin. ECMO este cunoscută şi sub numele de „susținerea extracorporală a vieții”. Vezi un film comparativ la finalul articolului.
Laura Zarafin a explicat printr-o postare pe contul său de Facebook: „Folosirea ECMO a dus la scăderea mortalității la pacienții cu forme severe de Covid 19. Înainte de folosirea ECMO rata de mortalitate a celor intubați se apropia de 90% (este ceea ce vedem și noi de 7 luni). Pacienții tratați cu ECMO au rata mortalitătii de 37%. Indicațiile inițierii ECMO – raport PaO2/FiO2 mai mic de 50 timp de 3 ore sau raport PaO2/FiO2 mai mic de 80 timp de mai mult de 8 ore. Toți ATI-iștii care am lucrat de 7 luni în ATI Covid am văzut asta – rata de mortalitate extrem de mare la pacienții intubați. Toată lumea se întreabă de ce. Am încercat să tot spunem că ventilația mecanică invazivă (care presupune intubație orotraheală nu ajută). Asta vedem de 7 luni.
Rata de mortalitate la pacienții intubați și ventilați mecanic (cu ventilatoarele cele mai performante) este într-adevăr spre 90%. Și NU…Nu prea există suprainfecții bacteriene, pt. că degradarea este destul de rapidă după intubație. Da, știu, medicii ATI de la Colentina nu sunt cadre universitare. Totuși suntem medici ATI seniori (primari și specialiști cu experiență). Vă transmitem că este o altă boală, despre care urmează să se scrie, după ce vom fi trecut prin nenorocirea asta. PACIENȚII INTUBAȚI ȘI VENTILAȚI MECANIC PT. AFECTAREA PULMONARĂ DATĂ DE SARS-COV-2 DECEDEAZĂ ÎN PROCENT CARE SE APROPIE DE 90%.(ventilați cu cele mai noi și performante aparate de ventilație mecanică).
Se pare că folosirea ECMO scade la aceștia rata mortalității la 37% (noi nu avem ECMO ). Înțeleg că există numai 3 centre în țară care dispun de ECMO. Colentina nu dispune de această aparatură. Vă rugăm transmiteți acest lucru tuturor!!!! Mă gândesc că dacă domnul prim ministru a afirmat public că medicii de la spitalul Colentina au experiență, cu siguranță ar dori să știe ce am observat de la începutul epidemiei.
Singura măsură logică pt România este PREVENȚIA.”, conchide doctorița Zarafin.
Plecând de la postarea medicului de la Colentina am consultat mai mulți ATI-ști care au confirmat postarea acesteia:
– ECMO se utilizează când organismul pacientului nu mai poate susține singur oxigenarea sângelui, vitală pentru supraviețuire și refacere, dar și în timpul intervențiilor chirurgicale complicate, pe cord și plămâni.
– costul unui aparat ECMO este de aproximativ 55.000 de EURO. Spre comparație, Firea a achiziționat prin ASSMB 25 de ventilatoare cu 40.000 de EURO bucata
– Raed Arafat cunoaște importanța unui astfel de aparat de vreme ce Fundația pentru SMURD a și donat unul Spitalului Floreasca încă din 2017.
– Și institutul C.C. Iliescu are ECMO
– încă din februarie, chinezii au recomandat folosirea ECMO
– Sorina Pintea a avut o tentativă de a finanța programul ECMO, emițând și un ordin de ministru dar nu a mai alocat și banii
– intubarea obligatorie este prevăzută în protocoalele medicale
– la saturații de 40% la cât ajung pacienții COVID în stare gravă, se chinuie îngrozitor, unii devin chiar comatoși, având criterii clare de intubație, aceasta devenind obligatorie legal
– încă din primăvară medicii ATI din New York au constatat că mortalitatea pacienților COVID intubați și ventilați mecanic atinge 90%
– Gravitatea afectării pulmonare se vede in raportul PaO2/ FiO2
– Ca să efectuezi procedura ECMO, ca ATI-st trebuie să faci o pregătire suplimentară, nu orice medic ATI știe să o facă
– În România medicii ATI din echipele de transplant cunosc această procedură și o pot transmite mai departe
– un medic român din Germania s-a oferit să primească în centrul lui medici români la training
Acum așteptăm ca acest jalnic ministru Tătaru să aloce fonduri pentru ECMO rapid și să modifice protocoalele de tratament rămase neschimbate din martie așa cum au cerut experții care au arătat că sunt greșite. Detalii AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.