Acasă Actualitate Meleșcanu recunoaște că soldații români sunt „carne de tun” în Irak și...

Meleșcanu recunoaște că soldații români sunt „carne de tun” în Irak și Afganist

DISTRIBUIȚI

Ministrul apărării, Teodor Meleșcanu, a precizat ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, că TAB-urile românești nu sunt "perfect adaptate" pentru teatrele de război din Afganistan și Irak, recunoscând astfel că militarii românii sunt carne de tun în aceste conflicte. 

"La ora actuală, transportoarele, așa cum le avem noi, 77 și 79, conceptual au fost gândite pentru alt tip de operațiuni, ele nu sunt perfect adaptate la misiunile de patrulare exercitate în Afganistan, și în Irak la fel. De aceea am comandat transportoare noi, au venit primele 10, până la sfârșitul anului, începutul anului viitor, toți românii care vor patrula o vor face cu noi transportoare", a explicat ministrul, încercând să-și scuze iresponsabilitatea. Acesta a mai precizat că TAB-ul care a trecut duminică peste un dispozitiv improvizat a rezistat exploziei și că rănirea militarilor a survenit în urma răsturnării vehiculului, cu toate că, potrivit aceluiași ministru, tancul a fost avariat de explozie. Încercând să-și spele obrazul, Meleșcanu a precizat că "în Afganistan se poate face foarte ușor rost de detonatori, explozivi și alte echipamente care pot fi ușor folosite în atentate", informație pe care sigur militarii nu o știau și care într-adevăr le va fi de folos în viitoarele patrulări efectuate în aceleași TAB-uri lipsite de siguranță.

O aeronavă militară a plecat să recupereze trupul militarului

Cert este că un militar român a murit, iar alți patru au fost răniți duminică, în Afganistan, iar din primele cercetări rezultă că tocmai TAB-ul în care era militarul ucis a explodat din cauza unui detonator. Pentru ca trupul sergentului major Dragoș Traian Alexandrescu să fie adus în țară, o aeronavă militară a plecat aseară spre Afganistan. Ceilalți soldați răniți se află internați în Kandahar, starea lor de sănătate fiind stabilă, potrivit purtătorului de cuvânt al MApN, Andreea Dumitru. Aceasta a mai precizat că unul dintre militarii răniți, soldatul Ionuț Claudiu Butoi, a fost operat în spitalul militar din Kandahar. După ce starea de sănătate a celor patru soldați se va stabiliza, ei urmează să se întoarcă la baza de la Langman, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.