Home Actualitate MIG-urile romanesti, -doborate- de pasari si probleme tehnice

MIG-urile romanesti, -doborate- de pasari si probleme tehnice

DISTRIBUIŢI

Seful Statului Major al Fortelor Aeriene (SMFA), gerenal locotenentul Constantin Gheorghe, a facut public, ieri, rezultatul anchetei desfasurate in cazul prabusirii avionului MIG 21 Lancer, din luna februarie, in lacul piscicol Iezer din judetul Calarasi. Cauza accidentului: o pasare. In acelasi context, a fost prezentata si cauza prabusirii relativ recente a aceluiasi tip de avion, de la Campia Turzii, de data aceasta fiind vorba de o defectiune tehnica.

Interesant este si faptul ca oficialii NATO nu au fost informati despre producerea ultimelor doua accidente aviatice si cauzele acestora, pentru simplu motiv ca -ei stiu exact ce se intimpla peste tot-, dupa cum declara seful SMFA.

Generalul Constantin Gheorghe a prezentat argumentele pe care se bazeaza concluzia comisiei de ancheta. Astfel, am aflat ca aeronava a trecut de la zborul normal la o evolutie critica, cu rotirea simultana in jurul celor trei axe, in timp de 1,2 secunde – aceasta comanda fiind considerata -nefireasca, ilogica si imposibil de interpretat ca act volitiv-. ?Än al doilea rind, de la momentul respectiv pina la impactul cu solul, pilotul nu a mai actionat in nici un fel comenzile avionului. ?Än plus, cabina pilotului a fost sparta in partea dreapta, iar pilotul a fost lovit la cap in zona acestei deteriorari a cabinei. Desi nu s-au gasit urme de singe sau pene de pasare, se pare ca aceasta ar fi fost cauza: coliziunea cu o pasare, a spus seful SMFA.

Dupa 15 zile de analiza a parametrilor de zbor, prin transformarea informatiilor codificate intr-o imagine dinamica, s-a reusit reproducerea cu aproximatie a evolutiei avionului, a afirmat seful SMFA. ?Än urma examenului medical, a fost exclusa si ipoteza ca pilotul sa fi suferit un infarct din cauza fricii, a spus Gheorghe. El crede ca, dupa ce a fost lovit, pilotul a avut o criza de calciu care a dus la rigiditate corporala.

Caseta neagra a probusirii de la Campia Turzii

In ceea ce priveste accidentul din 26 martie, linga Turda, in care s-a prabusit un MIG-ul 21 Lancer al Bazei Aeriene 71 de la Cimpia Turzii, s-a ajuns la concluzia ca acesta a fost provocat de defectarea sistemului de alimentare cu combustibil a motorului.

Seful SMFA a prezentat, ieri, fragmente din filmul zborului, inregistrat pe caseta avionului si dialogul cu comandantul de zbor, din momentul in care s-a produs defectiunea (la 16 minute de la decolare) pina in momentul in care pilotul aeronavei, Catalin Miclos, s-a catapultat.

Seful SMFA a apreciat ca pe tot parcursul inregistrarii prezentate, atit pilotul, cit si comandantul de zbor, capitan-comandor Adrian Andres, au dat dovada de multa stapinire de sine si calm.

El a adaugat ca pilotul a marturisit, ulterior, ca nu-si reaminteste daca a decuplat sau nu pilotul automat inainte de a se catapulta, dar rezultatele expertizei au demonstrat ca pilotul automat a fost decuplat cu 10 secunde inainte de impactul cu solul, altfel aparatul ar fi fost readus pe directia de zbor initiala si ar fi cazut deasupra orasului Turda.

Comisia a prelevat probe de combustibil din rezervorul avionului si din pompa de combustibil, care au fost analizate in laboratoarele armatei si ale Petrom, dar rezultatul nu a aratat ca ar fi fost combustibilul de calitate slaba.

Seful SMFA a mai declarat ca oficialii NATO nu au fost informati despre producerea ultimelor doua accidente aviatice si cauzele acestora. -Nu sintem obligati sa-i informam si nici nu trebuie, pentru ca ei stiu exact ce se intimpla peste tot-, a spus Gheorghe.

In sfarsit, se reanalizeaza conceptul de pregatire a pilotilor

Pentru diminuarea probabilitatii de aparitie a accidentelor aviatice, SMFA va reanaliza conceptul de pregatire a pilotilor, bazele aeriene urmind sa fie specializate pentru antrenarea personalului navigant pe diferite nivele de pregatire. Astfel, Baza Aeriana de la Bacau va pregati pilotii pentru trecerea pe supersonice, la Baza Aeriana de la Craiova pilotii se vor antrena pentru formarea deprinderilor de lupta, iar Baza Aeriana Boboc vor fi perfectionati comandantii de escadrila si instructorii. Interesant ar fi de aflat si daca, in sfarsit, pilotilor li se vor asigura orele normale de zbor de antrenament.

In acelasi context mai trebuie spus ca va fi verificata starea tehnica a tutoror MIG-urilor 21 Lancer si parametri de functionare si va fi initiat un program de anduranta cu trei avioane, pina la epuizarea resursei totale de zbor, pentru a se estima rata si caracterul posibilelor defectiuni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.