Acasă Actualitate Mii de moldoveni au incercat sa evadeze din -lagarul comunist- prin Romania

Mii de moldoveni au incercat sa evadeze din -lagarul comunist- prin Romania

DISTRIBUIȚI

Situatia economica si politica din Republica Moldova devine din ce in ce mai dificila pentru cetatenii acestei tari, a caror unica sansa, in momentul de fata, este -evadarea- spre Occident. Si cum principala poarta spre libertate este Romania, frontiera de est a tarii noastre a fost asaltata de emigranti. De la inceputul anului, au fost depistati peste 15.000 de cetateni moldoveni care incercau sa intre ilegal pe teritoriul nostru. In disperare de cauza, multi dintre acestia nu au dezarmat si au conceput noi si noi actiuni de -evadare-, lasandu-se antrenati in aventuri soldate, de cele mai multe ori, cu final trist. In cele ce urmeaza prezentam doua cazuri -la zi-, care demonstreaza disperarea celor care nu mai suporta viata in -lagarul comunist-.

-Vizitatorii- de peste Prut

Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Oravita, jud. Caras Severin, au depistat doua femei – nepoata si matusa – din Republica Moldova care incercau, pentru a doua oara intr-un interval de aproximativ doua saptamani, sa treaca ilegal frontiera in tara vecina, avand ca destinatie finala a calatoriei spatiul Schengen. Astfel, politistii de frontiera au observat in apropierea liniei de demarcatie dintre Romania si Serbia trei persoane (un barbat si doua femei) care se indreptau catre teritoriul statului vecin. Procedand la legitimarea celor trei, politistii au constatat ca cele doua femei sunt din Republica Moldova, posesoare de pasapoarte turistice in baza carora intrasera legal in Romania pe parcursul lunii septembrie, iar calauza este cetatean roman, din Timisoara. Intrebati fiind care este motivul prezentei in zona de frontiera, cei trei au oferit raspunsuri evazive, de genul -vizitam zona-. In urma cercetarilor, politistii au stabilit ca, in realitate, cele doua moldovence voiau sa ajunga ilegal in spatiul Schengen. Pentru a nu avea probleme, au incercat o ruta ocolitoare: tranzitarea Romaniei catre Bulgaria, de unde sperau sa ajunga mai usor la destinatia propusa. Ele au fost insa inapoiate in Romania de catre autoritatile bulgare. Cele doua moldovence nu au dezarmat si au venit in Bucuresti, unde, prin intermediul unei persoane a carei identitate nu o cunosc, in schimbul sumei de 4.400 euro au obtinut doua pasapoarte bulgaresti falsificate prin inlocuirea fotografiei, cu care s-au prezentat pentru a iesi din tara la PTF Bors, jud. Bihor. Au sfarsit prin a fi depistate de politistii de frontiera, care le-au intocmit dosar penal, fiind prezentate Parchetului Teritorial, care a dispus cercetarea in stare de libertate, dar, totul nu s-a oprit aici. -Hotarate- sa ajunga prin orice metoda in spatiul Schengen, cele doua tinere s-au deplasat in Timisoara, oras unde l-au cunoscut pe cetateanul roman Liviu S., in varsta de 27 de ani care, afland ca femeile intentionau sa ajunga ilegal in Italia pentru a-si gasi un loc de munca, s-a oferit sa le insoteasca si, totodata, sa le ajute sa treaca ilegal frontiera in Serbia. Astfel, din comuna Anina, jud. Caras Severin, au mers pe jos aproximativ 10 km, pana in locul unde au fost retinuti de politistii de frontiera. Celor doua li s-a intocmit, din nou, dosar penal, fiind cercetate tot in stare de libertate.

Doi copii incercau sa ajunga ilegal in Italia, la parinti

Politistii de frontiera din cadrul Sectorului PF Nicolina – jud. Iasi au depistat doi minori care trecusera fraudulos frontiera din Republica Moldova in Romania, intentionand sa ajunga in Italia. Astfel, cu ocazia executarii misiunilor specifice de supraveghere si control, in apropierea triajului CF Cristesti, lucratorii au observat doi tineri care nu-si justificau prezenta in zona. Procedandu-se la legitimarea celor in cauza, s-a constatat ca acestia nu poseda documente de identitate asupra lor si conform propriilor declaratii, sunt cetateni din Republica Moldova, au 15 si, respectiv, 17 ani si au trecut ilegal frontiera in Romania cu intentia de a ajunge in Italia, unde se afla parintii lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.