Acasă Economic-Financiar Termocentralele de la Rovinari si Turceni asteapta -petitori-

Termocentralele de la Rovinari si Turceni asteapta -petitori-

DISTRIBUIȚI

Privatizarea sistemului energetic romanesc constituie una dintre actualele preocupari ale autoritatilor romane. Lista candidatelor la privatizare este lunga, pentru inceput urmand a ne opri asupra a doua dintre acestea – termocentralele de la Rovinari si Turceni. Surse din cadrul Ministerului Economiei si Comertului ne-au declarat ca pentru aceste doua unitati -termo- guvernul are un program special, anume crearea unui complex energetic in zona. -Practic, cele doua unitati au fost scoase la privatizare in luna august cand s-a deschis oferta pentru depunerea scrisorilor de intentie, iar acum asteptam ofertele-, ne-au declarat aceleasi surse. Potrivit acestora, investitorul care va dori sa cumpere una dintre termocentrale sau chiar pe amandoua trebuie sa aiba, pe langa bonitatea necesara, si experienta in domeniul energetic. -Vor fi necesare investitii la nivelul sutelor de milioane de dolari, mai ales pentru parametrii privind protectia mediului, conditie esentiala impusa de Uniunea europeana.-

Apropierea de exploatari le face -ieftine-

O particularitate interesanta a celor doua termocentrale, care cel putin teoretic ar trebui sa le faca mai atractive, este ca ambele sunt plasate foarte aproape de exploatarile miniere. Cu alte cuvinte, din -factura- finala a pretului curentului produs sunt scazute cheltuielile de transport. De exemplu, termocentrala de la Rovinari, tocmai datorita amplasarii la gura minei, produce curent la pretul de 27 de dolari per MW, adica la jumatate de pret fata de -suratele- ei din sistem. De fapt, Rovinari produce cea mai ieftina energie -termo- din Romania. De remarcat ca atat termocentrala de la Rovinari, cat si cea de la Turceni lucreaza pe profit. Acest lucru este posibil, deoarece aici au fost efectuate mai multe reparatii de modernizare a trei blocuri energetice, urmand ca in aceasta toamna sa fie modernizata si cea de-a patra unitate.

In primele opt luni, Rovinari a produs mai mult de patru milioane de KWh, cu o putere medie de aproape 700 de MW, adica aproape tot atat cat produce centrala atomica de la Cernavoda in prezent.

Dar ce inseamna crearea unui complex energetic in zona Rovinari – Turceni?

Minele care produc lignitul necesar functionarii termocentralelor vor fi inglobate intr-o structura unitara cu termocentralele. Cu alte cuvinte, costurile extractiei lignitului si productiei de curent vor fi comune si vor forma asa-numitele complexuri energetice. Potrivit autoritatilor, daca se va face acest lucru, vor scadea, printre altele, si costurile de extractie a lignitului. De altfel, surse din cadrul MEC ne-au declarat ca, la sfarsitul procesului de privatizare care se va incheia undeva dupa 2010, toate unitatile energetice din Romania, -hidro- sau -termo-, vor fi cuprinse in mai multe complexuri energetice. Si tot pana atunci, intregul sistem energetic va -inghiti- pentru modernizare si retehnologizare peste 10 miliarde de dolari.

-Revolutie- in sistem

Autoritatile au ajuns la concluzia ca, in unele cazuri, costurile reabilitarii unor sisteme energetice sunt de aproximativ doua ori mai mici decat daca s-ar construi alte capacitati noi. Este si cazul termocentralelor de la Rovinari si Turceni. Potrivit MEC, in urmatorii doi ani, 1,5 miliarde de dolari vor fi folositi pentru modernizarea termocentralelor. Din aceasta suma, 344 milioane de dolari vor fi folositi pentru reabilitarea a circa 1445 MW din actuala capacitate de generare a energiei termice, precum si trecerea a aproximativ 200 de MW din actuala capacitate de productie pe baza de lignit la productia pe baza de combustibili alternativi. In sectorul hidroenergetic vor fi investiti aproximativ 450 milioane dolari, urmand ca sectorul de distributie si furnizare a energiei electrice sa primeasca 628 milioane de dolari, pana in 2005. La randul lor, activitatile de transport a energiei electrice vor primi, in urmatorii doi ani, o finantare de aproape 500 milioane de dolari. De asemenea, Banca Mondiala are in curs de implementare mai multe programe care-si propun ca centralele termice vechi si ineficiente sa fie inchise, precum si imbunatatirea protectiei mediului. In acest sens, in perioada 2003-2005, vor fi inchise termocentrale care in acest moment totalizeaza o productie de 1.280 MW. Intr-o prima faza, vor fi oprite termocentrala de la Doicesti si cea de la Paroseni, in aceeasi perioada urmand a fi date in folosinta si reabilitate capacitati care insumeaza o productie de aproape 700 de MW. Pana in anul 2005, pentru reabilitare si modernizare, sistemul energetic romanesc va fi creditat cu aproape patru miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.