Acasă Actualitate Ministerul Dezvoltării va elabora Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor

Ministerul Dezvoltării va elabora Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor

DISTRIBUIȚI

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de astăzi, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), Tezele prealabile ale Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, primul pas către elaborarea noului act normativ.

În prezent, aceste domenii sunt reglementate de 21 de legi, ordonanţe, hotărâri şi ordine diferite, fapt pentru care este nevoie de o nouă reglementare clară, adaptată contextului realităţilor contemporane naţionale şi internaţionale, şi coerentă în ceea ce priveşte definiţiile, termenele şi procese reglementate, a anunţat ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila.

„Conform normativelor în vigoare, pentru o locuinţă unifamilială şi o clădire cu 100 de apartamente, trebuie parcurşi aceeaşi paşi pentru autorizarea construcţiei. Totodată, termenele de valabilitate a avizelor diferă, astfel încât, până obţinem toate avizele, primele expiră. Scopul nostru este de a simplifica acest proces, iar avizele să fie obţinute de la un singur ghişeu” – a arătat ministrul.

Ministerul a demarat un studiu de specialitate pentru a evalua lacunele reglementărilor în vigoare. Analiza a arătat o dublare sau triplare a avizelor necesare în cadrul aceleiaşi proceduri, la aceeaşi investiţie, o diferenţă între procedura de autorizare a construcţiilor mici faţă de investiţiile mari, iar cele 21 de acte normative utilizau definiţii diferite, fapt care rezulta într-o reglementare interpretabilă. „Vom elabora reguli clare, echitabile, pentru a simplifica procedurile în domeniul construcţiilor şi al urbanismului” – a subliniat Cseke Attila.

Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor va fi corelat cu reglementările Codului Fiscal şi principiile aprobate în Tezele prealabile ale Codului patrimoniului cultural. Proiectul de act normativ va fi elaborat pe baza Tezelor prealabile adoptate astăzi de Executiv, şi va fi supus dezbaterii publice în vara acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.