Acasă Actualitate Mircea Beuran rămâne în arest la domiciliu. Ambele contestații respinse de CAB

Mircea Beuran rămâne în arest la domiciliu. Ambele contestații respinse de CAB

DISTRIBUIȚI

Astăzi judecătorii Curții de Apel București au analizat contestația DNA și pe cea a lui Mircea Beuran la decizia judecătorilor Tribunalului Capitalei de vineri ca medicul să fie arestat pentru 30 de zile la domiciliul său din Ciolpani. Cererea DNA de arest preventiv a fost respinsă din nou, ca și cea de punere în libertate a lui Beuran, acesta rămânând în arest la domiciliu.  Medicul este acuzat de procurori de luare de mită, în motivarea arestării la domiciliu arătându-se că există înregistrări ambientale cu medicul Beuran în care acesta recunoaşte că a primit mita. Ședința de judecată s-a desfășurat cu ușile închise.

În sală, avocatul Marian Nazat a ridicat excepția de necompetență a DNA pentru cazul Beuran pe motiv că procurorii anticorupție sunt competenți doar dacă valoarea mitei sau a foloaselor necuvenite este mai mare de 10.000 euro. Cum în acest caz mita a fost de 10.000 de Euro, procurorii DNA au considerat ca folos necuvenit și cutia roz în care au fost dați banii, cutie care a costat 35 de lei, prin urmare suma de 10.000 de Euro a fost depășită, cutia având o valoare bine determinată și o utilitate. Dacă judectorii acceptă că în mită nu intră și cutia roz, dosarul se transferă la Parchetul General, arestul la domiciliu încetează și împotriva medicului nu se mai poate lua măsura preventivă pentru această faptă.

Totodată profesorul Beuran a contestat acuzația formulată susținând că a existat o provocare din partea autorităților statului în ceea ce privește discuția înregistrată în mediul ambiental și în care recunoaște că a primit banii, dorind ca judecătorii să nu țină cont de fișierul audio. Apărarea a invocat în acest sens o decizie a CEDO contra Lituaniei, care a stabilit că, atunci când inculpatul invocă faptul că a fost provocat să comită o infracțiune, instanța de judecată este obligată să examineze minuțios proba obținută astfel, or, potrivit art. 6 § 1 din convenție, referitoare la dreptul la un proces echitabil, orice probă obținută ca rezultat al provocării urmează a fi exclusă din dosar. Cum în faza de urmărire penală nu se analizează minuțios probe, Beuran ar dori-o exclusă. Înregistrarea fiind însă din 2020 rezultă că Beuran a fost provocat să admită că a primit mita și nu să comită infracțiunea din 2018.

1 COMENTARIU

  1. A luat Beuran 10,000.00 euro sau nu. Murdariile unor asa zise legi pot fii eventual discutate dar totodata si.aplicate. logic. Cand iei bani nemunciti, prin frauda (hotie) trebue sa raspunzi faptului. Si tot odata sa i se inchida gura si dus unde trebue, ne tinand seama de ce patalamale i su dat. Meritele functiei nu trebue sa ajute faptele netrebnice.Sigur are bani sa plateasca puscaria, dar trebue pedepsit tocmai pentru faptul de luare de mita. De neiertat. Valoare ca om zero. Sa vedem ce va urma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.