Acasă Actualitate Mircea Dinescu, scos pe ușa din dos a CNSAS

Mircea Dinescu, scos pe ușa din dos a CNSAS

DISTRIBUIȚI

După 11 ani de incompatibilitate, Mircea Dinescu, cocoțat de PNL în funcția de secretar de stat la CNSAS, a fost, în sfårșit, deferit Justiției, în urma demersului Agenției Naționale de Integritate. „Poetul-portofel“, devenit după ani de impostură și „savant de renume mondial“, recompensat chiar și de Moscova, așa cum a relevat „Curentul“, a fost incompatibil încă de la instalarea sa, pentru simplul fapt că „Legea Ticu“ interzicea ca din Colegiul CNSAS să facă parte foști sau actuali membri ai vreunui partid politic.
Or, Mircea Dinescu, absolvent cu pile al Academiei de Partid „Ștefan Gheorghiu“ fusese secretar UTC la Uniunea Scriitorilor și membru al PCR de la 19 ani, exact ca și Andrei Pleșu, un istoric de artă, care, din motive personale, a îndrăgit la råndul său dosarele Securității. De-a lungul anilor, Dinescu, specializat ca grataragiu de „berbecuți“ ai Bisericii naționale, sursa principală a scurgerilor și intoxicărilor venite din direcția CNSAS, a mai fost demonstrat ca incompatibil chiar de către redactorii „Curentul“, care au arătat că nu avea dreptul să ocupe o poziție remunerată în Trustul mogulului Vîntu, Realitatea-Cațavencu. „Mă doare în cur!“, aceasta a fost reacția sa, înregistrată, atunci cånd a fost chestionat în privința incompatibilități între funcția de membru al Colegiului CNSAS, asimilată celei de secretar de stat și cea de membru al consiliului editorial al fostului „Cotidianul“, pe deasupra celei de „invitat permanent“ la emisiunea lui Stelian Tănase. Ratat la mustață pentru această incompatibilitate, prin desființarea ziarului, ANI a descoperit că Dinescu a funcționat ilegal și ca membru al Colegiului și ca administrator al unor societăți comerciale și „se află, începånd cu data de 27.03.2006, în stare de incompatibilitate“, după cum a transmis CNSAS și opiniei publice pe 3 februarie ac.
Ieri, Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut Parlamentului demiterea lui Dinescu din funcția de membru al Colegiului CNSAS, după ce actul prin care inspectorii de integritate constataseră că incompatibilitatea acestuia a rămas definitiv prin necontestare. Într-un comunicat remis ieri presei, ANI a anunțat că a primit de la Curtea de Apel București o înștiințare care informa că actul de constatare a incompatibilității lui Dinescu nu a fost contestat în termenul de 15 zile prevăzut de lege, astfel că el a rămas definitiv, conform legii după care ANI funcționează. „Am transmis deja Parlamentului adresa de la Curtea de Apel București, care confirma faptul că actul de constatare în cazul domnului Dinescu a rămas definitiv“, a declarat, ieri, secretarul general al ANI, Horia Georgescu, citat de Mediafax.

Incompatibil pe veci

„Actul de constatare rămas definitiv se va transmite celor două Camere ale Parlamentului, pentru îndeplinirea și aplicarea prevederilor legale, respectiv demararea procedurilor privind revocarea din funcția de demnitate publică a domnului Mircea Dinescu“, se precizează în comunicatul ANI.
Cu toate că ancheta ANI se bazează pe probe inexpugnabile – care nu pot fi făcute dispărute, ca diverse acte din Arhiva CNSAS -, Dinescu a anunțat ieri, prin așa-zise „surse CNSAS“ gåtuite de emoție, că „a contestat în termenul prevăzut de lege decizia ANI privind incompatibilitatea sa, transmițånd documentele către Curtea de Apel prin poștă, luni, în ultima zi din termenul prevăzut de lege pentru formularea unei contestații“. Cu toate „sursele“ univoce preluate cu larghețe de Mediafax, Curtea de Apel a reconfirmat ieri faptul că Dinescu nu a făcut nicio contestație și că, astfel, actul de constatare a rămas definitiv.
„Conform prevederilor art. 50 din Legea nr. 144/2007, republicată, actul rămas definitiv, prin care se constată caracterul nejustificat al averii sau al unei părți din aceasta ori prin care se constată conflictul de interese ori starea de incompatibilitate, se publică pe pagina de Internet a Agenției și se comunică, în termen de 10 zile, organelor care aplică sancțiuni disciplinare sau care dispun revocarea, destituirea ori eliberarea din funcție, precum și organelor fiscale competente“. Gălăgia făcută ieri „pe surse“ de Dinescu încununează așadar prestația sa de agent de influență timp de peste 20 de ani dintre care 11 ani „slujbaș public“: de circar ordinar. La urma urmei, ce ar fi de contestat? Registrul Comerțului?

PSD și PNL fac front comun ca la FSN

Vicepreședintele PSD, Ion Chelaru, a declarat, ieri, imediat după anunțul ANI, că solicitarea Agenției privind demiterea lui Mircea Dinescu din CNSAS va fi analizată de comisiile juridice ale Parlamentului. Senatorul PSD a afirmat că motivația oferită de Agenția Națională de Integritate în cazul Dinescu va trebui analizată de comisiile juridice ale Parlamentului, transmite Mediafax.
„Așa cum lucrează ANI în ultimul timp, atåt din ceea ce rezultă din relatările presei, cât și din unele declarații publice ale conducerii Agenției, dar și din sesizările primite la comisia de abuzuri, nu pot decât să concluzionez că argumentația oferită de ANI în această speță va trebui foarte atent analizată de comisiile juridice“, a adăugat Chelaru, circumspect și atent cu fostul membru fondator al partidului-mamă al PSD, Frontul Salvării Naționale. Vicepreședintele PSD a afirmat că încă nu s-a creat o practică unitară și o interpretare corectă a legii care stă la baza funcționării Agenției, el argumentând această apreciere prin unele declarații publice făcute în ultima vreme de conducerea Agenției Naționale de Integritate.
„Indiferent de sesizare, vom verifica foarte atent la comisiile juridice, atât argumentația ANI, cât și documentele care au stat la baza declarării stării de incompatibilitate. Este adevărat că ANI nu se subordonează Parlamentului, că prezintă rapoarte Senatului, dar cred că sunt necesare verificări suplimentare, întrucât Colegiul CNSAS este numit de Parlament. Vom face un raport al comisiilor juridice. A venit vremea ca, dacă tot există o lege de funcționare a ANI, activitatea agenției să fie transparentă și corectă“, a mai spus Chelaru, citat de Mediafax.
Și prim-vicepreședintele PNL, chitaristul Ludovic Orban, a declarat, rapid, că, în opinia sa, solicitarea ANI privind demiterea lui Mircea Dinescu de la CNSAS este neîntemeiată, precizând că el personal îl sprijină pe Mircea Dinescu și va vota împotriva înlocuirii sale din componeța Consiliului.
„Eu îl sprijin pe Mircea Dinescu pentru că, în opinia mea, decizia ANI este neîntemeiată“. Ludovic Orban a declarat că în discuțiile din Parlament privind demiterea și înlocuirea lui Dinescu el va vota „împotrivă“. Normal. Când a mai făcut ceva PNL, în ultimii ani, pentru România?

Dinescu rămâne cu Medalia de Aur de la Salonul de Invenții al Federației Ruse

Cariera sa de inventator, om de știință și savant de renume mondial nu va fi însă știrbită de decizia ANI. După cum a relatat deja „Curentul“, S.C. M.D. AGRICOLA S.R.L., societatea observată de ANI, condusă de Mircea Dinescu, în calitate de director (și acționar majoritar, 99% din acțiuni), împreună cu un colectiv de autori format din Marin Radu, Constantin Cristoi, Radu Iordăchel, Liliana Pasăre, Florica Radu și, ultimul pe listă, cu voia sa, Mircea Dinescu, a primit Medalia de Aur și Premiul Special al Juriului Internațional al Salonului și Oficiului de Proprietate Intelectuală, Invenții și Mărci al Federației Ruse pentru „Monitorizarea globală a proceselor biologice ce au loc în cadrul operațiilor de dializă renală, utilizând sisteme informatice de inteligență artificială și interfețe specializate pentru achiziția datelor semnificative în timp real“ la al VIII-lea Salon Internațional de Proprietate Industrială „ARCHIMEDE“, Moscova (http://www.archimedes.ru/), Salon patronat pe atunci de însuși Măria Sa, Vladimir Putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.