Acasă Actualitate Mișu Negrițoiu acuzat din nou de transportatori

Mișu Negrițoiu acuzat din nou de transportatori

DISTRIBUIȚI

„Raportul Milliman arata jaful asiguratorilor pastorit de ASF”, anunță COTAR printr-un comunicat de presă remis CURENTUL.

„CONFEDERAȚIA OPERATORILOR și TRANSPORTATORILOR AUTORIZATI din ROMÂNIA (C.O.T.A.R.) a solicitat atat public cat si scris  ASF să facă public raportul “Milliman” audit care arată că asiguratorii au majorat în mod nejustificat prețurile polițelor RCA. L-am solicitat de curand si impreuna cu UNTRR,ARTRI,APTE2002 SI APULUM dar in zadar.
 Se pare ca presedintele ASF dl.Misu Negritoiu a dat dispozitie sa nu dea nici macar sinteza reala a acestui raport
            Dar intamplarea face sa intram in posesia unor date care le punem la dispozitia presei ,ca poate asa afla si Guvernul adevarul adevarat si va uza de pirghiile legale pe care le are la indemana stopind jaful acestor multinationale impotriva tuturor posesorilor de auto di umila noastra tara.

I.       Art. 21, alineatul (6) – Norma 23/2014 a ASF privind RCA, prevede că:
Asigurătorii sunt obligaţi să transmită în format electronic Autorităţii de Supraveghere Financiară ipotezele folosite, metodele actuariale şi justificarea aplicării acestora pentru calculul menţionat la alin. (1), împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule; în calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic şi actuarial, asigurându-se în acest fel o proporţionalitate între tarifele practicate în perioade succesive şi evoluţia daunalităţii pe segmentul respectiv de asiguraţi.”  

II.      Analiza independentă efectuată pentru ASF de compania independentă de consultanță Milliman, ce a determinat dauna medie și frecvența medie a daunei la nivelul pietei RCA (pe datele comparabile pentru toate societățile  autorizate să practice asigurări obligatorii auto) arată pentru autoutilitarele cu capacitate mai mare de 16 tone o daună medie de 11.038 lei și o frecvență de 18,22%.
Rezultă o primă medie tehnică de 11.038 x 18,22% = 2.011 lei
Raportând prima medie actuală de pe piață (min. 20.000 lei) la prima medie rezultată din datele tehnice furnizate de o companie cu reputație în domeniul calculelor actuariale, rezulă un coeficient global de ajustare a tarifului de circa 1000 % !!

Cum asigură  dl Misu Negritoiu presedintele ASF  aplicarea prevederilor articolului 21, alin. 6 de către Asigurători ??

De înțeles:
35% cheltuiala de achiziție – administrare

30 % daune întâmplate și neavizate – IBNR (multe daune pe CV)

10% coeficient de abatere statistică

10% creșterea volumului daunelor în ultimul an (mai mult dauna medie, că frecvența sigur nu avea cum să mai crească)

15 % cheltuiala de reasigurare (se preiau daunele excesiv de mari)
1,35 x 1,3 x 1,1 x 1,1 x 1,15 = 244 %, deci prima ar trebui să fie
2011 x 244% = 4907 lei, nu de 4 ori mai mult !!

    “Cerem public  Primului Ministru să se implice cu adevarat în această problemă sa uzeze de legea 21/1996,art.4 alin 2 si 3 care spune ca „ pentru sectoare economice si in imprejurari exceptionale preum ;
-dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei ,GUVERNUL poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocarea acestora”

    COTAR impreuna cu UNTRR,ARTRI,APTE2002 SI APULUM ,  va cere la intalnirea de astazi cu Guvernul ROMANIEI sa uzeze de toate pirghiile legale pentru a stopa imediat aceste abuzuri.”, anunță COTAR prin Biroul de presa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.