Acasă Actualitate Moldova – „prison break”?

Moldova – „prison break”?

DISTRIBUIȚI

Alegeri de ieri au confirmat o stare de fapt: vectorul Moscovei rămâne dominant în viața politică a Basarabiei.  Potrivit CEC, alegerile anticipate din 29 iulie 2009 în Parlamentul Republicii Moldova sunt considerate valabile, prezența la vot a alegătorilor fiind de 58.8%. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, votat de 700.000 de moldoveni, a luat 45.07% – respectiv va avea 48 de mandate, Partidul Liberal Democrat din Moldova are 16.40%, respectiv va avea 17 mandate de parlamentari, Alianța „Moldova Noastră“ are 7.37% și va avea 8 mandate, iar Partidul Liberal, votat de 14.36% dintre alegători, va avea 15 mandate.
Partidul Democrat din Moldova, cu doar 12.61% din voturi și 13 mandate, este însă marele cåștigător al zilei, dacă avem în vedere că, la alegerile din data de 5 aprilie, același PD nu a obținut procentajul necesar pentru trecerea pragului electoral. Rebrănduit, acest partid de buzunar al unei fosile a vechiului/noului KGB se vede în poziția de a da țărișoarei un nou președinte.
Configurația – după numărarea voturilor arată că de la 7 aprilie până astăzi Opoziția acelui moment politic nu a reușit să obțină niciun procent în plus. Uriașa descărcare de emoție și energie nu a fost fructificată în niciun fel de PLDM-ul condus de Vladimir Filat, PL-ul lui Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, și AMN-ul condus de Serafim Urecheanu.
Mare profitor al acestui scrutin este PD-ul fostului ofițer KGB Dumitru Diacov, care a cedat scaunul de formă fostului președinte comunist al Parlamentului, Marian Lupu, care la rândul său a părăsit formal Partidul Comuniștilor, în urmă cu două luni.
Diacov, adus de Piotr Lucinschi de la Moscova, după ce a lucrat în România înainte de Revoluție, pentru KGB desigur, s-a lansat în politica moldovenească, a făcut parte și din BMD-ul condus de Serafim Urecheanu și a fost un susținător al candidaturii lui Vladimir Voronin la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Dumitru Diacov a dansat și cu liberalul Oleg Serebrian și Vladimir Filat, dansuri de societate nu chiar kazacioc, are legături de afaceri cu toată mogulimea de vârf a Moldovei, iar acum se poate spune că a dat lovitura vieții cu „Lupul“ lui Voronin.

„Reconciliere“

Comuniștii nu obțin majoritatea doar cu cele 48 de mandate, însă obțin un scor de blocaj, astfel că adevăratul jucător al acestui moment politic devine Marian Lupu, care în alianță cu celelalte formațiuni în afară de comuniști ar putea lua controlul, desigur în schimbul funcției de șef al statului pentru lup, dat drept posibil succesor al lui Vladimir Voronin la funcția de șef al statului cu mult înainte de evenimentele sângeroase din 7 aprilie. Previziunea s-a împlinit, ceea ce înseamnă că și „revoluția Twiter“ a avut rostul ei în împlinirea „profeției“…
Poate acest mic amănunt să ducă la o mai atentă reconsiderare a succesiunii evenimentelor din ultima perioadă de la Chișinău.
Pentru a alege însă un nou președinte al Republicii Moldova, este nevoie de 61 de voturi în Parlament, ceea ce înseamnă că nici formula PCRM +PD, nici cea formată din PLDM+PL+ AMN+PD nu pot decide noul șef al statului, astfel că va fi nevoie de o rundă palpitantă de cădere la pace. Opoziția lărgită cu „Lupul“ comunist până mai ieri ar acumula 53 de mandate de deputat și ar putea forma singură Guvernul.  Semnalul căderii la pace din partea UE a plecat deja chiar de la șeful diplomației europene, Javier Solana, care a salutat modul în care s-au derulat alegerile legislative din Republica Moldova, cerând partidelor politice să treacă urgent la pupat în Piața Independenții, respectiv „să dea dovadă de spirit de reconciliere“, anunță AFP. „Acum, rămåne ca liderii forțelor politice din Moldova să demareze rapid, într-un spirit de reconciliere și deschidere, alegerea unui nou președinte și formarea coaliției de guvernare, pentru a scoate țara din criza politică“, a adăugat Solana.

Lupul, părul și năravurile sale

„Nu vom intra într-o coaliție cu Partidul Comunist“, a declarat Lupu, revopsit acum democrat cu drepturi depline. El avea deja o alură potrivită, de democrat european, ca și fostul kaghebist reconvertit la valorile homosexualității – Dumitru Diacov, susținător și promotor al organizației „Gender-Doc-M“, care promovează homosexualitatea în Moldova.
Declarația lui Lupu cu privire la atitudinea sa față de comuniști a fost făcută pentru presa străină și pentru jurnaliștii români, însă pentru jurnaliștii ruși declarația sa a fost mai „nuanțată“, mai exact a afirmat că nu și-a schimbat ideologia.
Cu o zi înainte de ziua de naștere a lui Voronin, în 24 mai 2001, a fost numit în funcția de viceministru al economiei, iar în august 2003 este numit, prin Decret al președintelui Vladimir Voronin, în funcția de ministru al Economiei al Republicii Moldova. Încă, din 2006, Marian Lupu era „prevăzut“ cel mai bun (și unicul) succesor acceptat al lui Voronin, acceptat și de Opoziție. După data de de 7 aprilie, Lupu a făcut parte din echipa de „negociatori“ a comuniștilor, alături de Voronin și cealaltă feblețe a lui Vova, Zinaida Greceanîi.

Băsescu nu mai vrea să audă de Voronin

Declarația bombă a zilei de ieri a aparținut din nou președintelui Traian Băsescu, care „a menționat că, la alegerile trecute, l-a sprijinit pe Voronin pentru a se putea degaja o majoritate în Parlament. Băsescu a menționat că, în prezent, Voronin nu mai poate conta pe sprijinul președintelui romån în acest sens“. Declarația sa confirmă ipoteza comentată neoficial că, în aprilie 2005, Iurie Roșca cu PPCD-ul său a fost „stimulat“ să voteze pentru Voronin de Băsescu și Saakașvili. Astăzi, PPCD-ul a dispărut practic din câmpul politic al Basarabiei, ca urmare a acelei mișcări măiestre și a jocului combinat al ilustrului Vladimir Socor, un personaj din aceeași familie politică cu Vladimir Tismăneanu și a altor tkaciuci din aceeași specie.
O nouă cale „liberală“ și „democratică“ se deschide Republicii Moldova, parte a fostei Basarabii aflate încă sub control rusesc/ucrainean/aeisudem farinae…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.