Acasă Actualitate Moldova, sub blestemul apelor!

Moldova, sub blestemul apelor!

DISTRIBUIȚI

22 de persoane decedate, aproximativ 7.000 de localnici evacuați, 2.917 locuințe sub ape și 206 case distruse. Acesta este bilanțul provizoriu al inundațiilor prezentat, ieri la prånz, de Executiv. Ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, a declarat că, în urmă cu două zile, au fost efectuate demersuri pentru a accesa Fondul Solidaritatea al Comisiei Europe. Potrivit lui Blaga, acest fond poate fi accesat în două situații: „în situație de forță majoră, dacă pagubele depășesc trei miliarde de euro, ceea ce nu este cazul Romåniei, sau dacă într-o perioadă limitată de timp pagubele depășesc 0,6% din PIB, care este situația Romåniei“.
Ieri, ministrul Administrației  și Internelor a anunțat că va putea fi accesat un ajutor de 75 milioane de euro. Totodată, acesta a precizat că, la fel ca în cazul inundațiilor din 2004 și în 2006, Ministerul Muncii va acorda fiecărei familii care are membri decedați în inundații un ajutor social de 50 milioane de lei vechi.
La råndul său, premierul Emil Boc le-a cerut miniștrilor să fie prezenți în zonele calamitate pånă la finalul inundațiilor. Totodată, aceasta a solicitat ca „prefecții aflați în concediu de odihnă să fie rechemați imediat la muncă“.
În același timp, atåt premierul Emil Boc, cåt și ministrul Vasile Blaga au solicitat autorităților locale să explice sinistraților că pentru a scăpa cu viață din calea apelor „trebuie să evacueze casele inundate și să renunțe la bunurile din gospodărie“. Blaga a ținut să precizeze că, în această perioadă, autoritățile locale, pompierii, polițiștii și jandarmii au o sarcină dificilă îndeosebi în ceea ce privește evacuarea localnicilor. „Sigur, cånd ai la dispoziție 10-20 de minute, într-un oraș ca Dorohoi, cu 30.000 de locuitori, poate că nu a ajuns informația la fiecare om și aproape că este imposibil acest lucru“, a spus Blaga. Din punctul de vedere al ministrului Administrației și Internelor, pompierii, polițiștii și jandarmii și-au făcut foarte bine treaba: „Eu consider că și-au făcut foarte bine treaba, pentru că și în Dorohoi atenționarea era de cod galben, 20-40 de litri pe metru pătrat în 24 de ore, dar, din păcate, au fost 167 în două ore“. Un număr de 11 comune și orașele Milișăuți și Frasin din județul Suceava au fost afectate de noi furtuni, ieri după-amiază, peste 250 de persoane fiind evacuate în zone înalte și 60 fiind izolate.

Precipitațiile nu mai contenesc în Moldova și nordul Dobrogei

Meterologii au emis un nou cod galben de ploi pentru toată zona Moldovei și nordul Dobrogei, valabil pånă astăzi la ora 9.00. Județele vizate sunt Bacău, Brașov, Brăila, Botoșani, Buzău, Bistrița-Năsăud, Covasna, Galați, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui și Vrancea. În Moldova, în nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, precum și în zona Carpaților Orientali, cantitățile de apă vor continua să fie însemnate, depășind local 25 l/mp și izolat 40 l/mp, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.
Potrivit hidrologilor, pe Dunăre, debitele sunt în creștere pe sectorul Brăila-Galați, iar pe råul Siret se creează un efect  de remuu, respectiv apa din Dunăre urcă pe cursul Siretului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.