Home Actualitate Muftiul îl contestă pe imamul Sawfan și se opune declarării arabilor ca...

Muftiul îl contestă pe imamul Sawfan și se opune declarării arabilor ca minoritate în România

DISTRIBUIŢI
Muftiatul Cultului Musulman din România își exprimă îngrijorarea cu privire la apariția în spațiul public, în ultimele zile, a unei informații cu privire la demersurile întreprinse în vederea construirii unei moschei la Timișoara, de domnul Alim Sawfan, care se recomandă ca fiind imam și reprezentant al unei comunități de cetățeni arabi cu mult supradimensionată.
Este o situație îngrijorătoare pentru noi, ca instituție, dar și pentru comunitatea musulmană din România, stabilită de peste noua sute de ani pe aceste meleaguri, motiv pentru care suntem obligați să luăm atitudine în fața unor derapaje precum cel de față și să facem câteva precizări foarte importante atât pentru comunitatea musulmană, cât și pentru populația majoritară, indusă în eroare de afirmații nefondate:
În primul rând trebuie să precizăm faptul că Muftiatul Cultului Musulman este singura instituție de cult care îi reprezintă oficial pe credincioșii religiei islamice din România încă de la formarea statului român modern, nu doar în vremuri prielnice pentru cultul nostru, ci și în perioada comunistă. Una dintre atribuțiile instituției noastre, așa cum reiese chiar din statutul în vigoare, este aceea de a îndruma și a coordona toate activitățile religioase din cadrul comunităților musulmane. Asemenea altor instituții de cult oficiale, și în cazul Cultului Musulman există un cler care își desfășoară activitatea în cadrul instituției noastre, în conformitate cu statutul și cu legislația românească în vigoare. Îngrijorarea instituției noastre în cazul de față provine de la apariția în spațiul public a unor persoane care își arogă atribuții care exced calității lor.
Un prim aspect pe care dorim să îl corectăm în legătură cu afirmațiile domnului Alim Sawfan este numărul credincioșilor musulmani din județul Timiș: vorbim despre 918 musulmani, potrivit cifrelor oficiale din ultimul Recensământ al populației și locuințelor din 2022, și nu de 10.000, așa cum declară domnul Alim Sawfan. Un alt aspect pe care trebuie să îl lămurim este faptul că până în prezent, de la cei 918 credincioși musulmani din județul Timiș, Muftiatul Cultului Musulman din România nu a primit nicio solicitare de a face demersuri în vederea construirii unui lăcaș de cult oficial, autorizat de statul român.
Un alt aspect îngrijorător pentru noi este în ce calitate prestează servicii religioase în Timișoara domnul Alim Sawfan, având în vedere că în evidențele instituției noastre dânsul nu figurează cu o diplomă recunoscută de statul român care să îi dea dreptul să desfășoare astfel de activități. În cazul în care o autoritate publică din România i-a recunoscut, totuși, diploma de studii, este imperios necesar să fie făcut public acest aspect, iar entitatea în cauză să își asume public acest fapt.
În ceea ce privește așa zisele lăcașuri de cult musulmane în care se prestează servicii religioase , dorim să se verifice câte dintre aceste construcții au, prin autorizație de construire, statut de moschee / geamie, câte au autorizații de funcționare și avize de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ca lăcașe de cult și, nu în ultimul rând, câți dintre cei care prestează servicii religioase în aceste spații au studiile recunoscute de către instituțiile abilitate din România.
Reiterăm faptul că singura instituție oficială căreia trebuie să i se adreseze și al cărei statut trebuie să îl respecte orice credincios musulman din România, indiferent de etnie, este Muftiatul Cultului Musulman, în caz contrar, orice demers asemenea celui propagat în ultimele zile în spațiul public putând fi catalogat drept o sfidare și chiar o încălcare a legilor țării.
Este regretabil că prin apariția în spațiul public a unor informații denaturate precum cele din ultimele zile populația este indusă în eroare, afectând grav imaginea comunității musulmane tradiționale din România, parte a modelului multicultural și interconfesional specific țării noastre , punând în pericol climatul de stabilitate, liniște și securitate al României și al poporului român.
Atragem atenția public asupra acestor derapaje și facem apel la autoritățile statului să ne sprijine și să ia măsurile care se impun astfel încât legislația sa fie respectata , iar populația sa se simtă în continuare în siguranță și protejata in acest spatiu Carpato – Danubiano – Pontic .
De asemenea, atragem atenția tuturor credincioșilor musulmani, indiferent de etnie, că libertatea de exprimare, libertatea religioasă, drepturile pe care minoritățile naționale le au prin Constituție și valorile democratice la care ne raportăm și de care noi ne bucurăm astăzi în România pot fi puse în pericol dacă nu gestionăm responsabil astfel de situații vulnerabile.

4 ARII

  1. Buna seara,
    Felicitari pentru acest articol, stimata redactie in opinia mea sunteti printre putinele entitati de informare publica care reuseste cumva, impotriva curentului de tip can can de factura pro model useful idiots, ce incercati cumva sa sa ne informati obiectiv, echidistant si fara partizanat politic !!!

  2. Treaba asta la care se refera muftiul cum ca ei sunt in Romania”in dobrogea mai bine zis”de sute de ani o cunoaste tot romanul muftiul referinduse la sutele de ani in care Dobrogea a fost pashalac Turcesc,pe de alta parte eu nu stiu daca muftiul se poate opune construiri unei moschei in Timisoara,constructie care sa nu fie ajutata cu bani de la bugetul local sau de la bugetul statului Roman ci care sa fie construita cu bani arabilor din Romania(bani lor sau alti bani primiti ca ajutor de alti arabi asta este treaba lor).
    Tocmai aici este vorba de libertatea de exprimare a religiilor domnule Muftiu,sa il lasi pe fiecare sa aleaga ce vrea,pentru ca eu nu cred ca musulmani sunt o singura religie dar ce sa vezi !!!,tocmai acum si aici in Romania este pe cale sa se produca o schizma in aceasta religie care pama acum era una singura pentru toti credinciosi musulmani si cei din Turcia si din Irak,Iran,Peninsula Arabica,nordul Africi si peste tot pe pamantul asta unde sunt musulmani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.