In urma cu aproape o luna de zile, mai exact pe 30 august, Guvernul aproba doua ordonante de urgenta, prin care reglementa procesul de demilitarizare a Serviciilor de Evidenta a Populatiei si Pasapoartelor din cadrul Ministerului de Interne. Prevederile celor doua acte normative au starnit iritarea angajatilor directiilor, multi dintre ei demisionand sau aflandu-se pe punctul de a o face, amplificand si mai mult haosul care -guverneaza- procesul de reforma din MI. Situatia devine cu atat mai sensibila, cu cat acest proces are un rol hotarator pentru reprezentantii UE, in cadrul negocierilor pentru eliminarea vizelor Schengen.
Functionari publici, absolventi de Academie Militara
Dupa aproape opt luni de -adanca chibzuinta-, Guvernul Nastase a emis ordonantele nr. 82 si 83/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea Serviciilor Publice Comunitare de Evidenta a Persoanelor, respectiv a Pasapoartelor. Termenul fixat de Executiv pentru intrarea in vigoare a acestora este 1 ianuarie 2002. Cei mai afectati de modificarea legii sunt angajatii Directiei de Evidenta a Populatiei si cei ai Directiei Pasapoarte din cadrul Directiei Generale de Evidenta Informatizata. Concret, cei care pana acum erau angajati ai MI vor fi -transferati in interes de serviciu- la Ministerul Administratiei Publice. Cea mai mare nemultumire a aparut in randul militarilor de cariera, care nu pot accepta sa-si piarda gradele peste noapte si sa devina functionari publici. -Este o mare nedreptate. Noi am ales cariera militara, pentru asta ne-am chinut prin licee si academii militare, pentru asta am indurat rigorile unei vieti mult mai aspre si mai grele. Acum vine Guvernul si-mi spune ca nu mai sunt militar, ca sunt functionar. Imi pare rau, dar asta se cheama bataie de joc si eu nu am de gand sa accept asa ceva-, declara unul dintre angajatii directiei. Militarii sunt nemultumiti ca, fiind transformati in civili, vor fi pensionati mai tarziu, vor pierde dreptul de a beneficia de asistenta medicala in reteaua specializata a MI sau de concedii in bazele de agrement cu regim special. Nu in ultimul rand, militarii se tem ca vor pierde sporurile si drepturile de hrana si echipare pe care le au in acest moment.
Securizarea frontierelor, in spatele unui ghiseu de primarie
-Pentru a mentine sub control situatia si a nu ne trezi ca avem de-a face cu miscari excesive de personal, am decis sa nu mai aprobam nici un fel de cerere de transfer de la unitatile ce vor fi demilitarizate la unitatile care vor ramane in componenta MI-, declara generalul Nicolae Berechet. Pentru Ministerul de Interne, noile reglementari nu vor insemna doar pierderea unor atributii si a personalului aferent, ci si a cladirilor in care functioneaza in acest moment Directiile de Pasapoarte si Evidenta a Persoanelor, care vor trece in administrarea Ministerului Administratiei Publice. Eventuala punere in aplicare a celor doua ordonante va crea probleme mult mai mari. Astfel, bazele de date ale Evidentei Persoanelor si cele ale Directiei Pasapoarte vor trece la administratiile locale, ceea ce va insemna scaderea gradului de securizare a acestora si va complica accesul Politiei, inclusiv a celei de Frontiera, la aceste baze.
Birocratie mai mare, coruptie ca atare
Chiar si relatia cu cetateanul va fi mai dificila, acesta trebuind sa se adreseze serviciilor de Stare Civila din primarii, care vor prelua activitatea ghiseelor unice existente in sectiile de Politie. Aceasta modificare va avea drept consecinta, cel putin in marile orase, aglomerarea noilor servicii, prin scaderea numarului de puncte de lucru si marirea numarului de acte ce vor fi eliberate. Noile servicii, intitulate -Serviciile Publice Comunitare Locale-, vor elibera certificate de stare civila, carti de identitate, carti de alegator, pasapoarte simple, permise de conducere si certificate de inmatriculare a autovehiculelor. Tot acolo se vor inregistra, intocmi, modifica sau completa actele si faptele de stare civila sau se vor intocmi listele electorale. Cresterea cheltuielilor ce vor trebui suportate din bugetele locale va fi o alta piedica, nu putine fiind cazurile in care primariile nu au mai avut bani nici macar pentru plata propriilor angajati. Aparatul birocratic, in loc sa fie subtiat, se va ingrosa, ordonantele prevazand infiintarea unor noi servicii, adica a unor noi ghisee unde cetateanul va trebui sa-si lase -atentiile-. Pentru coordonarea Serviciilor de Evidenta a Persoanelor va fi infiintat Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor, care va fi condus de un inspector general, cu rang de secretar de stat, si un inspector general adjunct, cu rang de subsecretar de stat. De coordonarea Serviciilor de Eliberare si Evidenta a Pasapoartelor se va ocupa Directia Generala pentru Pasapoarte, care se va infiinta in cadrul Ministerului Administratiei Publice.