Home Actualitate Nici Șova nu mai crede în promisiunile guvernului Ponta

Nici Șova nu mai crede în promisiunile guvernului Ponta

DISTRIBUIŢI

 

Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a declarat, vineri, după o vizită pe lotul trei al autostrăzii Sibiu-Orăștie, că este „circumspect” că lucrarea va fi terminată până la termenul din 15 noiembrie și le-a cerut constructorilor „mai multă agitație pe șantier”.

 

Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a declarat, vineri, în județul Sibiu, după o vizită efectuată pe lotul trei al autostrăzii Sibiu-Orăștie, că nu este mulțumit de stadiul lucrărilor, afirmând că nu vede o diferență față de decembrie 2013.

 

„Specialiștii spun că respectă calendarul care s-a stabilit de comun acord cu CNADR. Eu constructor nu sunt, nu pot decât să cred, deocamdată, că nu ne-au mințit niciodată. Eu sunt circumspect, dar nu sunt inginer constructor. Să dea Dumnezeu să fie bine”, a declarat Șova.

 

Acesta a afirmat, după consultarea cu specialiști ai CNADR, că termenul de finalizare, 15 noiembrie, nu va putea fi respectat decât dacă va exista „mai multă agitație pe șantier”.

 

„Mi se pare că dacă nu vor face ce spune domnul director Cristian Andrei, adică dacă nu vor munci în schimburi prelungite și nu vor avea utilaje serioase, nu cred că vor termina. Dar, mă rog, vor avea și norocul unei veri lungi și secetoase din punct de vedere al precipitațiilor de pe zona asta, atunci ar trebui să poată lucra. Vă mărturisesc că nu îmi place foarte mult mobilizarea care este, dar dacă spun că sunt în graficul de lucrări… Luni o să verificăm la CNADR, exact care este situația, altfel nu îmi place nici mie, cred că nu vă place nici dumneavoastră, nu place nimănui cum arată cei șase kilometri, care sunt problematici. Dar, dacă inginerii constructori spun că sunt în grafic, o să vedem. Mie, personal, așa ca om de pe stradă cum sunteți și dumneavoastră, mi-ar fi plăcut să văd mai multă agitație pe șantier, dar dacă așa este graficul, sper să se respecte”, a mai spus Șova.

 

Șova le-a cerut celor de la CNADR și Drumuri Naționale Sibiu să se „țină de capul constructorilor”, astfel încât termenul să fie respectat. De asemenea, Șova a promis că în „două-trei săptămâni” va reveni pe șantier pentru reevaluarea situației.

 

 

Premierul Victor Ponta declara, în 4 aprilie, că lotul 3 al Autostrăzii Sibiu-Orăștie va fi finalizat în acest an, iar compania de construcții care realizează acest tronson s-a angajat să îl termine fără noi sume de bani din partea statului român, termenul fiind luna decembrie.

 

Întrebat, atunci, într-o conferință de presă, când va fi terminat lotul 3 al Autostrăzii Sibiu-Orăștie, premierul Victor Ponta l-a întrebat, la rândul său, pe ministrul Transporturilor, Dan Șova, prezent în sală, iar acesta a răspuns că termenul este decembrie 2014.

 

„Din păcate, compania care a executat, știți foarte bine, a avut o problemă tehnică pe șase kilometri unde s-a dărâmat dealul și în baza ultimelor negocieri și angajamente anul acesta vor face, fără acele noi sume de bani din partea statului român”, spunea Ponta.

 

Întrebat când va inaugura și acest tronson de autostradă, Victor Ponta glumea, răspunzând că în 16 noiembrie dimineața va face inaugurarea noii autostrăzi și făcând astfel trimitere la data alegerilor prezidențiale. „Pe 15 noiembrie. Pardon. Pe 16 noiembrie o inaugurăm. 16 dimineața”, spunea Ponta râzând.

 

Ulterior, în 24 aprilie, ministrul Transporturilor, Dan Șova, declara, la Simeria, într-o conferință de presă, că lotul 3 al autostrăzii Orăștie – Sibiu, singurul care mai trebuie dat în folosință între cele două localități, va fi gata în 15 noiembrie, conform angajamentului luat de constructorul italian.

 

„Au cerut pentru lucrări suplimentare 365 de milioane de lei și au primit 26 de milioane de lei. Adică au pierdut. Se încadrează în prevederile contractuale. Au primit o extensie de timp până în noiembrie 2014. Vreau să ne înțelegem bine: data de 15 noiembrie 2014 nu este o dată stabilită nici de mine, nici de CNADNR, ci este stabilită de Completul de Arbitraj. (…) Angajamentul lor scris este că până în iulie termină cei 16 kilometri care sunt neafectați de alunecări, iar cei 6,7 kilometri afectați de alunecările de teren, până în noiembrie”, spunea ministrul Șova.

 

Contractul pentru acest tronson a fost semnat în mai 2011, având o valoare de 182,9 milioane de euro.

 

CNADNR a inaugurat la finele anului trecut loturile 1,2 și 4 ale acestei autostrăzi, cu o lungime totală de 60,5 kilometri, realizate în urma unei investiții totale de 1,46 miliarde lei (326,5 milioane euro), fără TVA.

 

Directorul CNADNR, Narcis Neaga, declara în decembrie că tronsonul 3 va fi deschis în septembrie 2014, deoarece pe acest lot au apărut „probleme tehnice grave”, respectiv alunecări de teren.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.