
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au extins ancheta în dosarul deceselor suspecte de la Secția ATI a Spitalului Clinic de Urgență ‘Sf. Pantelimon’, fiind puși joi sub acuzare alți doi medici.
Conform unor surse judiciare, anchetatorii au probe privind moartea suspectă a altor patru pacienți internați la Terapie Intensivă în perioada 16 martie 2022 – 4 aprilie 2024.
Potrivit surselor, pe lângă doctorițele Maria Miron și Mirela Păiuș, puse sub acuzare în august 2024, procurorii au probe care atestă implicarea în acest caz a altor doi medici de la Secția de Terapie Intensivă, și anume Victor Popov și Carmen Andreea Sișu, ambii fiind puși joi sub acuzare pentru tentativă de omor calificat.
Victor Popov și Carmen Andreea Sișu au fost ridicați joi de procurori și duși la Parchet pentru audieri.
De asemenea, procurorii au extins urmărirea penală față de Maria Miron și Mirela Păiuș, în legătură cu decesul a doi pacienți.
Pe 8 august 2024, Maria Miron și Mirela Păiuș au fost arestate preventiv pentru omor calificat, însă au fost eliberate de judecători după aproximativ două săptămâni.
În urma cercetărilor, procurorii le aduc noi acuzații celor două, Maria Miron – pentru săvârșirea a două infracțiuni de omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor); iar Mirela Păiuș – pentru săvârșirea unei infracțiuni de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei).
Conform unui comunicat al Parchetului, la data de 18.05.2023, ora 13:21, suspecta M.M. (Maria Miron – n.r.), în calitate de medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență ‘Sfântul Pantelimon” București, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei S.S. (pacientă în stare gravă, comatoasă, instabilă hemodinamic, internată în Secția ATI Covid) și acționând cu intenția de a suprima viața acesteia, a redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus 4 ore și 39 de minute mai târziu la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientei declarat la ora 18:45.
La data de 04.04.2024, ora 15:50, suspectele M.M și P.M. (Păiuș Mirela – n.r.), ambele în calitate de medici specialiști Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență ‘Sfântul Pantelimon” București, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei S.C. (pacient în stare gravă, instabil hemodinamic, ventilat mecanic pe canulă traheală, internat în Secția ATI) și acționând cu intenția de a suprima viața acesteia, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 10 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus 6 ore și 25 de minute mai târziu la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului, declarat la ora 23:00.
De asemenea, medicii Victor Popov și Carmen Andreea Sișu sunt suspectați că au provocat decesul a doi pacienți internați la Terapie Intensivă.
‘În dimineața zilei de 13.04.2023, suspectul P.V., în calitate de medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență ‘Sfântul Pantelimon’, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei U.N. (pacient în stare critică, comatos, instabil hemodinamic, internat în Secția ATI Covid), a încercat să suprime viața acestuia prin reducerea dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 10 ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menținută o perioadă considerabilă de timp, cel puțin până la ora 23:33), însă decesul victimei nu s-a produs din circumstanțe independente de voința autorului’, declară Parchetul.
‘La data de 16.03.2022, ora 09:40, suspecta S.C.A., în calitate de medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență ‘Sfântul Pantelimon’ București, prin intermediul asistentei T.T., a determinat o altă persoană să reducă doza de adrenalină administrată prin injectomat victimei C.M. (pacient în stare gravă, instabil hemodinamic, ventilat mecanic, internat în Secția ATI Covid) la valoarea de 3ml/h, acționând cu intenția de a suprima viața acesteia, iar cu aceeași ocazie a transmis și indicația de a nu resuscita pacientul, fapt ce a condus 16 ore și 5 minute mai târziu la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului, declarat la data de 17.03.2022, ora 01:45′, mai spun procurorii.
Anchetatorii consideră că cei doi medici au comis faptele cu premeditare, deoarece cunoșteau efectele scăderii dozei de noradrenalină.
‘În sarcina suspecților s-a reținut comiterea cu premeditare a faptelor, întrucât prin prisma profesiei de medic specialist, aceștia cunoșteau efectele noradrenalinei, faptul că această substanță este esențială menținerii unei tensiuni arteriale optime, precum și consecințele lipsei ei, respectiv scăderea tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. Prin reducerea bruscă a dozelor de noradrenalină a fost declanșat astfel lanțul cauzal care a condus la decesul pacienților. În cursul procesului de acordare a îngrijirilor medicale, deși aveau reprezentarea faptului că decesul victimelor nu se va produce imediat, suspecții puteau interveni oricând pentru a salva viața victimei, însă nu au acționat de asemenea manieră’, adaugă Parchetul.