Acasă Actualitate Notarul public care a participat la ședința CNA relatează: de frica românilor,...

Notarul public care a participat la ședința CNA relatează: de frica românilor, referendumul este boicotat instituțional

DISTRIBUIȚI

Notarul Iulia Scântei se întreabă „Şi totuşi, cui îi este atât de frică de refendumul din 26 mai încât să îl boicoteze instituţional?”:

Am participat la o şedinţă ”cu scântei” a plenului CNA (Consiliul Naţional al Audiovizualului) care a dezbătut:

solicitarea PNL privind îndeplinirea de urgenţă a obligaţiilor legale pe care CNA le are în materia derulării campaniei pentru referendumul naţional din 26 mai, şi

solicitarea Preşedintelui României pentru adoptarea unei recomandări CNA către televiziuni în scopul difuzării în regim de anunţ de interes public, a spotului audio-video realizat de Administraţia Prezidenţială referitor la referendumul din 26 mai.

CNA a respins ambele solicitări, majoritatea PSD-istă controlând şi această autoritate care e chipurile „autonomă şi sub controlul Parlamentului”. În schimb, CNA a aprobat un spot de informare pentru referendum realizat de AEP (Autoritatea Electorală Permanentă) în bătaie de joc, care nu informează absolut deloc românii cu privire la obiectul referendumului, adica nu prezintă enunţul celor două întrebări ale referendumului.

CNA avea obligaţia legală să adopte o decizie privind reflectarea pe posturile radio şi de televiziune a referendumului naţional din data de 26 mai 2019. Aşa a procedat până acum. Pentru referendumul din 2009 (organizat în 26 noiembrie 2009 în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor prezidenţiale), CNA a emis decizia pentru campania de referendum la posturile TV si radio. Pentru referendumul de revizuire a Constituţiei din 6-7 octombrie 2018, CNA a emis decizia pentru campania de referendum la posturile TV si radio. Pentru acest referendum din 26 mai 2019, CNA nu a dorit să adopte o astfel de decizie desi a avut timp suficient de la publicarea în Monitorul Oficial a decretului prezidenţial de convocare a referendumului (25 aprilie 2019).

Este incalificabilă atitudinea unui membru CNA – Radu-Bogdan Herjeu, care a susţinut că CNA nu are nicio obligaţie legală să reglementeze prin decizie reflectarea referendumului national din 26 mai pe posturile radio si TV întrucât în Legea audiovizualului nu scrie expres „CNA are obligaţia să….”, ci scrie „CNA este autorizat să..”. Oare în ce bază legală a emis CNA precedentele decizii? Dar pe cele privitoare la reflectarea alegerilor europarlamentare?

Dezbaterea de azi, de la CNA a fost una tehnică-juridică, dar votul a fost unul politic pro-PSD. PNL a luptat umăr la umăr cu reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale pentru respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor români – dreptul de vot, dreptul la informaţie.

În apărarea drepturilor românilor, PNL a invocat azi, garanţiile Constituţiei României, legile organice în vigoare, Codul de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de Veneţia în 2006, deciziile CCR, precum şi deciziile anterioare ale CNA în materie de referendum. Nimic nu a contat pentru CNA. Suntem de fapt în prezenta unui boicot instituţional orchestrat de PSD cu sprijinul slugilor sale din AEP si din CNA.

Nici CNA, nici AEP nu au înţeles că:

1. Votul românilor la referendum este LIBER dacă este un vot INFORMAT, neîngrădit de nicio autoritate.

2. PSD nu vrea ca românii să participe la referendum pentru că validarea referendumului înseamnă că politicienii corupti si condamnaţi în frunte cu Liviu Dragnea nu se vor mai putea salva de la puşcărie printr-o lege sau printr-o ordonanţă de urgenţă.

Majoritatea membrilor CNA au scuipat azi pe obrazul românilor si pe suveranitatea naţională. Potrivit art. 2 din Constitutie, suveranitatea naţionala aparţine poporului român, care o exercită în două moduri: prin organele sale reprezentative, alese liber (precum, Parlamentul, aleşii locali) şi prin Referendum.

Membrii CNA au fost votati de Parlament, deci de aleşii poporului, iar legea pe care onor CNA a încălcat-o azi, este o lege votată tot de Parlament, prin care legiuitorul a stabilit obligaţiile legale ale CNA şi, totodată, a mandatat CNA (adică „l-a autorizat”) să îndeplinească rolul de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale.

Iulia Scântei,
Senator PNL
Membru al Comisiei Juridice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.