Acasă Actualitate Nouă cetăteni din Siria, Libia și Sri Lanka depistati la frontieră

Nouă cetăteni din Siria, Libia și Sri Lanka depistati la frontieră

DISTRIBUIȚI

* Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliției de Frontieră Timișoara, Sighetu Marmatiei si Giurgiu au depistat, în urma misiunilor desfășurate în zona de competență, nouă persoane, cetățeni din Siria, Sri Lanka și Libia, care au încercat fie să intre ilegal în România din Serbia, fie să iasă din țara noastră cu intenția de ajunge în spațiul Schengen.

* Într-unul din cazuri, înregistrat în zona de competență a ITPF Timișoara, o femeie, cetățean sirian, era însărcinată fapt pentru care poliţiştii de frontieră au solicitat ajutor medical de specialitate, aceasta fiind transportată la un spital din Timișoara, în vederea acordării de îngrijiri medicale.

În data de 25.12.2019, în jurul orei 19.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Deta, județul Timiș, au depistat, în localitatea de frontieră Soca, trei cetăţeni străini care nu își justificau prezența în apropierea graniţei cu Serbia.

Deoarece femeia era însărcinată și acuza dureri, poliţiştii de frontieră au contactat imediat serviciul medical de urgenţă, care s-a deplasat la faţa locului pentru acordarea de îngrijiri medicale. Femeia a fost transportată la un spital din Timișoara unde a născut o fetiță.

Poliţiştii de frontieră i-au condus pe cei doi bărbați la sediul sectorului Poliţiei de Frontieră pentru cercetări, unde s-a stabilit că persoanele în cauză sunt cetățeni din Siria, având vârste de 14 și 22 de ani, bărbatul fiind șoțul femeii, iar minorul fiind rudă cu ei. Aceștia au declarat că au încercat să treacă ilegal frontiera din Serbia în România, pe jos, pe la frontiera verde, întrucât intenţionau să ajungă într-un stat din vestul Europei.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun, iar cele trei persoane au solicitat acordarea unei forme de protecție în România.

Și poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Satu Mare, în cooperare cu lucrători ai Sectorului Poliției de Frontieră Berveni, au depistat, în data de 25.12.2019, în jurul orei 23.00, în localitatea Oar, la aproximativ 100 metri de linia de frontieră, patru persoane de sex masculin care se deplasau pe jos, spre frontiera cu Ungaria.

Întrucât nu îşi justificau prezenţa în zona de frontieră, polițiștii de frontieră au somat persoanele în cauză ca să se oprească, însă acestea au încercat să fugă, fapt pentru care polițiștii de frontieră au folosit armamentul din dotare, fiind tras un foc de avertisment în plan vertical, conform prevederilor legale. Drept urmare, persoanele în cauză au fost oprite și conduse la sediul Serviciului Teritorial al Poliței de Frontieră Satu Mare pentru cercetări.

În cadrul verificărilor preliminare, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că persoanele respective sunt patru cetăţeni din Libia, cu vârste cuprinse între 20 și 31 de ani, fiind toți solicitanți de azil în ţara noastră.

Alți doi cetățeni din Sri Lanka au fost depistați de către polițiștii de frontieră de la P.T.F. Giurgiu feroviar, când încercau să iasă ilegal din țară, în data de 24.12.2019. Cei doi, o femeie si un bărbat, ambii în vârstă de 46 de ani, erau ascunși în toaleta unui vagon de tren, care circula pe ruta București – Sofia. În cadrul verificărilor s-a stabilit că persoanele respective au intrat legal în țara noastră, în baza documentelor personale valabile, și au declarat că intenționau să ajungă în Grecia pentru a se angaja .

În ambele cazuri, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, la finalizarea acestora urmând a se dispune măsurile legale care se impun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.