Home Actualitate O -bomba- de trei tone, gata sa explodeza

O -bomba- de trei tone, gata sa explodeza

DISTRIBUIŢI

Toate focoasele gasite pana acum, inclusiv cele trei tone descoperite ieri in vagoanele Remat Botosani, provin de la un tigan din Ilisesti, Suceava, care a descoperit un depozit de munitie din Al Doilea Razboi Mondial. Tot ieri, genistii au descoperit la Flamanzi in ruine inca doua incarcaturi ramase neexplodate joia trecuta.

Din cauza inconstientei unor oameni, intreg judetul Botosani a fost, timp de aproape o saptamana, la un pas de dezastru. Incidentele nu au avut nici o legatura intre ele, dar ceea ce s-a descoperit depaseste chiar si premonitiile celui mai pesimist pirotehnist sau genist. Povestea focoaselor de proiectile ajunse la Botosani ca fier vechi si livrate la SIDEX Galati, unele dintre ele ajunse chiar in topitorii, a facut inconjurul tarii. Anuntati de siderurgisti, pirotehnistii Inspectoratului de Protectie Civila din Galati au trecut la verificarea intregii incarcaturi provenite de la Remat SA Botosani, iar ceea ce au descoperit i-a inlemnit: nu mai putin de 1,5 tone de focoase de proiectil au fost pe punctul de a fi introduse in topitorii. Daca ar fi ajuns in cuptoare, explozia ar fi distrus o buna bucata din combinatul galatean. Ancheta initiata si extinsa la Botosani avea sa duca la identificarea inconstientului care, din necunostinta sau numai din dorinta de a scoate bani, a -minat- intreg SIDEX – un rrom din Ilisesti – Suceava, pe numele sau Constantin Cosovan, care, fara vreo alta ocupatie, scotocind prin paduri, a scos la lumina un depozit de munitie din Al II-lea Razboi Mondial pe care a vrut sa-l vanda la fier vechi. Tot el a adus, vreme de cateva zile, si Botosaniul in prag de dezastru, alte trei tone de focoase fiind descoperite in vagoanele aceleiasi societati Remat SA. -Dupa ce au fost descoperite focoasele la Galati, am trecut la verificarea tuturor rampelor de incarcare, sortare si descarcare ale societatii Remat. Atunci am trecut la verificarea vagoanelor si, dupa ce am descarcat intreaga incarcatura, am mai gasit inca trei tone de focoase. S-au luat masuri de paza, iar intreaga cantitate urmeaza sa fie detonata in poligonul militar, unde au inceput deja pregatirile in vederea distrugerii. Din verificari s-a stabilit ca acestea au ajuns pe aceeasi filiera, de la punctul de colectare din Ilisesti si tot de la acelasi om-, a declarat ieri lt. col. Gheorghe Baltag, loctiitor al comandantului Inspectoratului Judetean de Protectie Civila. Incarcatura fusese predata pe proprie raspundere gestionarei de la punctul de preluare care, nestiind ce sunt acele componente, le-a primit si a dispus incarcarea lor.

-Bomba- de trei tone a ajuns la Botosani la finele saptamanii trecute si a fost cat pe ce sa fie si ea trimisa la Galati. O miscare gresita, un soc mai puternic sau un incendiu ar fi declansat un adevarat dezastru. -In mod normal, atunci cand un focos este detonat, automat si celelalte sunt initiate-, a declarat lt. col. Gheorghe Baltag. Cu alte cuvinte, cele cateva mii de focoase ar fi devenit o bomba de trei tone. Inca de marti dupa-amiaza, cei din cadrul Inspectoratului de Protectie Civila Suceava l-au identificat pe -artificerul- Constantin Cosovan. Dupa primele verificari, barbatul mai detinea la locuinta sa inca o cantitate apreciabila de focoase, ce urma si ea sa ia calea fierului vechi. Anchetele au fost preluate de autoritatile sucevene.

Alte 200 de proiectile la Frumusica

La cinci zile de la isprava genistilor UM 01189, care au distrus, pe langa o aripa a unei constructii dezafectate, si geamurile a peste 100 de apartamente, un satean a descoperit, spre surprinderea tuturor, doua incarcaturi de trotil cantarind 200 de grame, care ramasesera neexplodate de joi, 14 iunie. Politistii au intrat pe fir, au fost anuntate din nou Inspectoratul de Protectie Civila si UM 01189 si s-a trecut la asanarea zonei. Incidentul a pus din nou in alerta autoritatile care au intervenit destul de prompt. Accesul in zona a fost interzis, iar o echipa de specialisti a trecut la asanarea zonei. Pe de alta parte, pana la dezafectarea intregii zone, traficul pietonal a fost deviat, iar accesul va fi permis abia dupa ce riscul producerii unor accidente va fi eliminat complet. Si, ca imaginea dezastrului care a trecut pe langa judetul Botosani sa fie cat mai completa, trebuie spus ca, saptamana trecuta, o prabusire a unui versant de pe Dealul Holm de langa Frumusica a scos la lumina 40 de proiectile de diverse calibre si 11 grenade. Munitia a fost observata la timp, iar Protectia Civila a intervenit din nou cu promptitudine, munitia fiind detonata chiar acolo, imediat dupa descoperire. -A fost un incident fara precedent in judet. Tocmai atunci cand distrugeam proiectilele la Frumusica am auzit explozia de la Flamanzi si, mai in gluma, ne intrebam si noi cine ne face concurenta. A fost insa ceva nefericit-, a recunoscut lt. col. Gheorghe Baltag. Cert este ca in aceasta ultima saptamana prin judetul Botosani a fost vehiculata munitie cat poate nu a fost vehiculata nici in timpul conflagratiilor mondiale, si numai o minune a facut ca aceste intamplari sa nu aiba urmari tragice.

Sebastian Gheorghiu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.