Vanzarea societatilor comerciale Moldopan si Alimentatie Publica SA, ambele din Botosani, reprezinta exemplul cel mai elocvent pentru cum nu ar trebui sa fie facuta o privatizare. Ambele societati, vandute in urma cu doi si, respectiv, trei ani de fostul Fond al Proprietatii de Stat, demonstreaza ineficienta actului de privatizare, atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere social. Prin contracte de vanzare-cumparare suspecte, societatile Moldopan si Alimentatie Publica au ajuns, amandoua, pe mana omului de afaceri Constantin Cuciureanu, patronul unui SRL cu datorii.
Istoria unei privatizari dubioase
Com Claudia SRL, societate cu un capital social de doua milioane de lei, a devenit proprietara unei fabrici foarte mari, de peste sapte miliarde de lei. Tranzactia dintre Cuciureanu si fostul FPS a avut loc in ciuda faptului ca, la vremea respectiva, Cuciureanu era dator, prin firmele sale, societatii Moldopan, pe care ulterior a cumparat-o.
Fabrica de paine a fost vanduta in urma unei licitatii cu strigare, la care cei inscrisi, pe langa Com Claudia, au facut mai mult figuratie.
FPS a scos la vanzare 3.966.733 actiuni, adica 53,4% din actiunile fabricii. Licitatia a pornit de la un pret de oferta de 1.550 lei/actiune, insa, pentru ca nimeni nu a oferit acest pret, licitatia s-a desfasurat cu pasi in scadere. Abia la pasul 11, care de altfel era si ultimul, Com Claudia a acceptat sa plateasca pretul de 806 lei/actiune, adica aproape jumatate din pretul initial de peste 7,5 miliarde de lei. In plus, Cuciureanu a obtinut un contract foarte avantajos, avand posibilitatea sa plateasca fabrica in patru rate anuale, prima fiind garantia de participare la licitatie, iar celelalte urmand a fi platite pana la sfarsitul lunilor ianuarie ale fiecarui an, 2001, 2002 si 2003.
60% dintre salariati au fost concediati
Cu acordul FPS-ului, Cuciureanu a avut posibilitatea de a disponibiliza, in momentul preluarii fabricii, 60% din totalul salariatilor din fabrica, adica 148 din cei 246 salariati existenti la acea data. Clauza este cu atat mai ciudata cu cat, in general, FPS impunea investitorilor mentinerea personalului timp de cativa ani. La un an de la preluarea fabricii, Moldopanul inchide si sectia de panificatie de la Dorohoi, concediind cea mai mare parte din personalul de acolo.
Fostii salariati ai Moldopan, constituiti in PAS, au contestat, in 2000, modul de privatizare a societatii, cerand rezilierea contractului, insa fostul FPS nu a tinut cont de cererea lor. Fostul lider de sindicat, Dumitru Suiu, l-a actionat in judecata pe Cuciureanu, instanta dandu-i castig de cauza in ceea ce priveste politica de personal. Liderul de sindicat a obtinut plata retroactiva a salariilor si dreptul de a fi reangajat, insa a refuzat sa se intoarca in unitate.
Vanzarea sectiei de la Dorohoi acopera toate cheltuielile -investitorului-
Se pare ca Moldopanul intentioneaza sa vanda sectia de la Dorohoi la un pret prin care Cuciureanu si-ar acoperi banii platiti pentru intreaga fabrica.
Ciudateniile din privatizarea Moldopan nu se opresc aici. La nici un an de la cumpararea, mai exact pe 7 august 2000, Com Claudia, prin patronul Constantin Cuciureanu, cesioneaza, cu acordul FPS, toate actiunile cumparate unei alte firme. Este vorba de Claudia 2000 SRL, firma ale carei parti sociale sunt detinute de Florica Pelinescu, sora lui Cuciureanu.
Desi pretinde ca a renuntat la afacere, in sedinta Adunarii Generale a Actionarilor Moldopan din 5 septembrie 2000, Cuciureanu este numit administrator unic.
Sub lupa Politiei
Dosarele de privatizare ale celor doua societati, Moldopan si Alimentatie Publica, se afla deja pe lista -neagra- a privatizarilor suspecte, care urmeaza a fi verificate de politistii de la Serviciul de Informatii si Protectie Interna si de cei de la Politia Economica.
In plus, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Patricipatiunilor Statului a deschis o actiune in instanta impotriva lui Cuciureanu pentru ca nu a gajat actiunile cumparate la SC Aleminentatie Publica SA , asa cum se prevede in contractul de privatizare.
Constantin Cuciureanu, implicat in alte cateva afaceri dubioase, cum ar fi cea cu cupoane agricole, este dificil de gasit.