Acasă Actualitate Oprescu mutilează centrul Capitalei, îngropând Ateneul Român între blocuri de sticlă

Oprescu mutilează centrul Capitalei, îngropând Ateneul Român între blocuri de sticlă

DISTRIBUIȚI

Încă o barbarie marca Oprescu ne așteaptă, în curând, după nenumăratele porcării girate de veneticul ajuns primar al unui oraș în care ai săi s-au instalat cu tancu' – sovietic desigur. Încă o monstruozitate din sticlă de un prost gust fără de margini va distruge principala zonă de interes istorico-arhitectural a centrului Capitalei. O hidoșenie enormă, mai mare decât Ateneul român se va înălța lângă restaurantul Cina, volumul măgăoaiei depășind de două ori clădirea întregului Ateneu.
Asociatia Salvați Bucureștiul, a depus cereri de dezbatere publică a proiectului ce va desfigura zona istorică a Bucureștiului prin construirea unui bloc hidos mai mare decât Ateneul Român. Nicușor Dan, reprezentantul organizației a luat atitudine, însă se pare că e prea târziu pentru a mai putea fi blocată mânăria: „Primăria Bucuresti a pus în dezbatere publică proiectul exact între Crăciun și Revelion, când nu se lucrează, cinci PUZ-uri controversate: turn de 45 de metri în spatele British Council, bloc mai mare decât Ateneul pe spațiul verde de lângă restaurantul Cina, continuarea Berzei Buzești pe sub Casa Poporului, bloc intre case in Primăverii, demolarea unor clădiri de patrimoniu in zona Progresul. Am fost atenți si am depus cereri pentru ședințe de dezbatere publica”. Pe site-ul primăriei „dezbaterea” este mai mult decât anemică, până ieri cel puțin existând doar un număr de 24 de postări, dintre care aproape jumătate aparțin unei aceleiași persoană, probabil un avatar al lui Oprescu, deoarece respectivul reia de zece ori același mesaj de entuziastă susținere a mutilării zonei centrale a Capitalei, în voios și grețos stil socialist. Oricum, în mod oficial dezbaterea publică s-a încheiat pe 7 ianuarie, de Sf Ion, iar astăzi, într-un gest de bunăvoință, Primăria Capitalei va da curs unei discuții publice pe această temă.
Așa de ochii lumii, pentru ca jocurile sunt făcute, iar decizia stă acum în mâna Consiliului General.
Asociația Salvați Bucureștiul a comunicat Primăriei lui Oprescu opoziția față de proiectul israelian, pentru următoarele motive: „proiectul este ilegal, întrucât prevede construirea pe spațiul verde – proiectul este ilegal, întrucât reglementează prin PUD chestiuni specifice unui PUZ – proiectul este neoportun, întrucât agresează o zonă istorică reprezentativă a Bucureștiului; clădirea prevazută de PUD sufocă clădirea restaurantului Cina, monument istoric; clădirea prevazută de PUD este mai înaltă, la cornișă, decât clădirea Ateneului Roman“
Noua clădire ar avea, conform PUD, o înălțime de 22 mp, iar spațiul verde ar fi drastic redus, de la 62,5% la 35%. Terenul de 3395 mp care face obiectul Planului Urbanistic de Detaliu aparține de S.C București – Turism. Pentru cine mai are memoria escrocheriilor majore din Capitală, acest nume are o rezonanță aparte. Proprietarii care au înhățat celebrul restaurant Cina, o locantă cu peste o sută de ani vechime sunt aceiași care au înhățat și hotelul București, cedat prin malversațiuni care au ținut capul de afiș al presei în perioada regimului de tristă amintire a lui Emil Constantinescu, de către FPS prin intermediul pseudo țărănistului Mișu Popescu.
Gașca de la hotel București a venit cu o ideii nouă, megalitul de lângă Ateneu ar trebui să fie un fel de circu foamei, deoarece peste 6000 de nehaliți ar urmă să ia masa, cică, în uriașul compound alimentar, ce ambiționează să devină cel mai giganticus restaurant de lux din lume, deși românii se află în topul celor mai distruși de foame din Europa. Oprescu ține mai mult ca sigur să intre în Cartea recordurilor și cu această ispravă, după mega cârnatul mondial care l-a consacrat. De unde se vor găsi clienți care să umple oribilitatea de patru nivele este un mister, cert este că mai mult ca sigur hala oribilă va rămâne goală, ca și alte hidoase măgăoaie de sticlă ridicate de alți investitori – clădirile ce flanchează două landmark-uri istorico religioase ale Capitalei, respectiv Catredrala catolică Sf. Iosif și Biserica Armenească, clădiri goale, clădiri ridicate milimetric alături de cele două monumente anume pentru a le obtura și obstrucționa perspectiva, pentru a le îngropa practic.
„Cina“ a fost leagănul generațiilor de studenți de la Arte și Universitate, local cu o traditie specială, iar datorită amplasării era considerat cel mai bun spațiu din București și poate chiar din țară.
Protejatul lui Ion Iliescu, primarul cârnaților, beizadeaua comunistă odraslă de general de securitate, licheluța de Primăverii, dintre cei care și-au făcut rost de locuință în București aruncând în stradă vechii proprietari, „burghezii“ care au clădit acest oraș, își continuă „opera“ de nimicire a Capitalei, oraș cu un buget cât Parisul, din care s-au înfruptat toți corupții perindați în scaunul de primar general.

Distrugere, desfigurare, desființare

Un bucureștean de bun simț, Cătălin Oprea, activ în spațiul public, scrie pe blogul său, despre măgăria de la primăria lui Oprescu: „Așa-zisul dezvoltator al acestui proiect a obținut avize de la diverse instituții, inclusiv de la Ministerul Culturii, deși mie personal îmi spusese fostul ministru că de MC nu va trece acest proiect… iată că a trecut. E adevărat, cu mici modificări. ?ê?£i totuși, cât de normal este ca un astfel de proiect să fie aprobat în zona Ateneul Român – Palatul Regal – Biblioteca Centrală Universitară?
?ê?£i cât de normal este ca orice bucureștean, orice român sau orice turist străin, privind dinspre zona statuii lui Carol I să nu mai poată vedea Ateneul Român din cauza noilor clădiri adăugate restaurantului Cina? Poate un om de bun simț să admită obturarea (fie și parțială) vizibilității unuia din monumentele definitorii ale neamului românesc, Ateneul Român?
Nu, nu poate!
Vom vedea cât de mult bun simț va avea Consiliul General al Municipiului București!
On the same time, cum ar zice englezul, vedem cu toții cum aleșii noștri (aleși sau numiți politic),tineri sau experimentați, vizitează de sărbători (și cu alte ocazii) diverse țări străine.
Este normal, o face aproape tot românul!
?ê?£i evident, fiind politicieni, țin să împărtășească publicului cele vizitate… simbolurile definitorii ale locurilor vizitate… Aceste simboluri sunt în proporție covârșitoare clădirile istorice, patrimoniul arhitectural al țărilor vizitate.
Așadar, politicienii noștri înțeleg că cele mai importante repere turistice ale unei țări sunt clădirile istorice…
Ale oricărei țări cu excepția României!
Când ajung acasă politicienii noștri nu dau două parale pe patrimoniul istorico-arhitectural pentru că alte elemente (interese economice personale, comandamente de partid etc.) îi fac pe stimabilii noștri politicieni să uite că și ei sunt iubitori de patrimoniu arhitectural…
Dacă greșesc vom vedea cu siguranță cum o serie de consilieri generali ai Municipiului București care fac parte din arcul majorității vor spune un NU hotărât proiectului care obturează vizibilitatea Ateneului Român, proiectului care îngenunchează încă o dată demnitatea românilor…“
Cătălin Cornea, deși un om de bun simț fără îndoială este mai mult ca sigur lipsit de simțul realității dacă mizează pe onestitatea și bunul simț al consilierilor generali ai Municipiului. În ce mă privește, ca fost student la Arte și la Patrimoniu, ce mă miră cel mai tare este lipsa de reacție a artiștilor și a arhitecților, precum și a experților în patrimoniu cultural, nu puțini, dintre care unii cu recunoaștere internațională. Nu am auzit până astăzi să-și ridice vocea niciunul dintre miile de absolvenți ai Arhitecturii, dintre care unii, foști colegi de generație, sunt acum în conducerea OAR. Matematicianul Nicușor Dan s-a băgat însă unde sunt arhitecții, care ar trebui să fie cei mai scandalizați de mizeria hidoșeniei din sticlă ce urmează a fi ridicată într-o zonă de protecție, o măgăoaie ce va asfixia spațiul public și va închide și bloca perspectiva întregii zone ce conține clădiri simbol ale Capitalei?
Nu înțeleg cum de nu se inflamează bucureștenii în general când văd că peisajul urban din jurul nostru devine cea mai de gang secvență din istoria urbanismului contemporan.
Încapsularea de prost gust a monumentelor în sticlă și beton, furia asta a distrugerii și mutilării zonelor istorice ale Capitalei generată de escrocii imobiliari și speculanții veniți de aiurea îi are drept complici pe arhitecții care tac și nu protestează, pe arhitecții care elaborează planuri idioate de flancare a unor clădiri în stil neoclasic cu măgăoaie oribile de sticlă, de un kitsch monumental. La FF de și-ar fi luat diplomele arhitecții maneliști, autorii hidoșeniei dorite de investitori și tot nu ar fi putut să semneze asemenea planuri și proiecte faraonice, clădiri container de o urâțenie absolută.
O oribilitate plasată nu oriunde ci chiar în inima orașului, în Piața Enescu, pe Calea Victoriei, artera simbol a orașului în imediata vecinătate a numeroase și prețioase clădiri monument istoric, emblematice pentru istoria României si elemente de referință în dezvoltarea orașului București. În loc să se dedice salvării monumentelor istorice prin restaurare, reabilitare și refuncționalizare, în loc să muncească pentru recuperarea trecutului și a monumentelor istorice ienicerii arhitecți de astăzi au devenit complicii unor perverși demolatori ai istoriei și identității românești.
Desființarea simbolică și la nivel imagologic a unui oraș era și obiectivul principal al unităților rusești bolșevice imediat ce pătrundeau în centrul localității ocupate. Acum deși nu se văd tancurile la orizont, cu altfel de mijloace se desfigurează și mutilează chipul Capitalei, inima României. Chestiile astea, cu caracter simbolic, se studiază în Academiile militare, se numește război axiologic.
Cine și de ce poartă acest război axiologic, de desființare simbolică și identitară împotriva noastră ar trebuie să fie un subiect de studiu și un motiv de implicare din partea cadrelor militare, că arhitecții și artiștii sunt oricum absenți din spațiul public, ca mai toți intelectualii impostori și trădători ai acestei epoci damnate.

George Roncea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.