Acasă Actualitate Paduri virgine taiate ilegal rateaza intrarea in patrimoniul mondial UNESCO

Paduri virgine taiate ilegal rateaza intrarea in patrimoniul mondial UNESCO

DISTRIBUIȚI

Paduri Virgine din Muntii Fagaras Taiate Ilegal Rateaza Intrarea in Patrimoniul Mondial UNESCO. UNESCO in Romania pentru a valida ce a mai ramas.

Saptamana aceasta are loc vizita misiunii UNESCO in Romania in vederea includerii unor paduri virgine in Patrimoniul Mondial Natural.

Agent Green publica astazi noi dovezi [1] filmate cu camera ascunsa care arata ca Ocolul Silvic Padurile Sincii (muntii Fagaras) a permis din anul 2013 sa se distruga ilegal paduri virgine protejate prin lege inca din anul 2012 [2]. Astfel, la Sinca s-au compromis sute de hectare de paduri virgine din cele 1664 hectare inventariate in anul 2005 [3] si care ar fi putut fi incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO. Astfel, doar 783 de hectare mai pot fi incluse in UNESCO (din care 445 zona tampon), insa si acestea sunt in pericol din cauza recentelor taieri pe care autoritatile le tolereaza. Seful ocolului reclama Ministerul Mediului ca nu faciliteaza proprietarilor de paduri virgine accesul la compensatii pentru a salva padurile virgine ramase.

„Am facut plangeri repetate la Garda Forestiera Brasov si Ministerul Mediului. Ambele autoritati acopera ilegalitatile de la Sinca. Oare in ce institutie a Statului sa mai avem incredere in tara asta?”, a spus Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

Probleme sunt si in alte situri UNESCO. De exemplu: componenta nominalizata UNESCO Izvoarele Nerei este mai mica decat Rezervatia Naturala Izvoarele Nerei (cea mai mare padure virgina din UE). La fel este cazul cu siturile de la Cozia si Iauna Craiovei. Padurile virgine erau mai mari decat ce s-a propus spre a fi protejat prin UNESCO si astfel acestea se exploateaza de cativa ani.

De asemenea pe lista siturilor candidat elaborata de catre expertii internationali la seminarul de la Rachiv, Ucraina, in septembrie 2013, s-a propus ca alaturi de Izvoarele Nerei sa fie inclusa padurea virgina Cosava Mica si sa fie anvelopate intr-o zona tampon comuna. La presiunile Romsilva, Guvernul Romaniei a renuntat atat la Cosava Mica cat si la suprafete insemnate din Iauna Craiovei, Cozia si Izvoarele Nerei.

„Atat Izvoarele Nerei, cat si Cosava Mica din Semenic sau Iauna Craiovei au fost rase din pixul Romsilva si sunt in acest moment afectate de taieri comerciale. Avand in vedere ca autoritatile competente se comporta ca o marioneta a Regiei cerem interventia Corpului de Control al Prim Ministrului”, a incheiat Paun.

Agent Green cere Guvernului Romaniei sa:

• Ancheteze Ministerul Mediului si Garda Forestiera Brasov in cazul Sinca si a celorlalte suprafete de paduri virgine care au fost eliminate din cursa pentru UNESCO de catre Romsilva

• Faca demersurile necesare pentru ca intreaga rezervatie naturala Izvoarele Nerei sa devina Patrimoniu Mondial UNESCO

• Sustina un al doilea val de situri candidate pentru UNESCO din care sa faca parte Cosava Mica si alte paduri virgine vaste

• Sa ofere proprietarilor de paduri virgine, fie compensatii pentru conservare sau posibilitatea sa le vanda Statului spre protejare

NOTE:
[1] VIDEO: Paduri Virgine din Muntii Fagaras Taiate Ilegal Rateaza Intrarea in Patrimoniul UNESCO:
https://youtu.be/7Ae7U2CdMvk

[2] Ordinul 3397/2012

http://apepaduri.gov.ro/wp-content/uploads/2014/08/OM-3397-din-2012-paduri-virgine.pdf
Art. 3. – (2) Pădurile care fac obiectul studiului „Inventarierea şi strategia gestionării durabile şi protejării pădurilor virgine din România – proiectul Pin-Matra/2001/018”, elaborat de Societatea Regală Olandeză de Conservare a Naturii în cooperare cu Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, incluse în planurile decenale de recoltare a produselor principale, vor putea fi parcurse cu lucrările prevăzute prin amenajamentul silvic, numai în baza avizului inspectoratului teritorial de regim silvic şi vânătoare competent teritorial, care atestă faptul că arboreturile nu îndeplinesc criteriile şi indicatorii aprobaţi prin prezentul ordin.

[3] „Inventarierea şi strategia gestionării durabile şi protejării pădurilor virgine din România – proiectul Pin-Matra/2001/018”, elaborat de Societatea Regală Olandeză de Conservare a Naturii în cooperare cu Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice,

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.