Acordul privind bugetul UE al anului 2023, negociat de europarlamentarul USR (Renew Europe) Nicu Ştefănuţă, a fost votat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, cu 492 de voturi pentru, 66 de împotrivă şi 46 de abţineri.
Parlamentul a obţinut, în total, 1.048,7 milioane de euro pentru priorităţile sale, pe lângă ceea ce a propus iniţial Comisia în proiectul de buget. Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă a reuşit să sporească finanţarea pentru programe şi politici esenţiale pentru abordarea consecinţelor războiului din Ucraina şi a crizei energetice, contribuind la redresarea postpandemie şi consolidarea eforturilor către tranziţia verde şi digitală.
„Am obţinut peste un miliard de euro pentru priorităţile oamenilor: preţul energiei, efectele războiului şi ajutor pentru societate, cultură şi educaţie. Este un rol important şi este un rezultat important. Arată că, dacă românii aleg oameni profesionişti, ei obţin rezultate bune pentru România”, a declarat Nicu Ştefănuţă.
Cele mai importante victorii ale Parlamentului European:
* Erasmus+: 120 de milioane de euro pentru a sprijini studenţii şi profesorii din Ucraina,
* Ajutor umanitar: cu 150 de milioane de euro în plus;
* Fondul pentru azil, migraţie şi integrare, cu o sumă suplimentară de 35 de milioane de euro;
* Instrumentul pentru managementul frontierelor şi vize: 10 milioane de euro în plus;
* 210 milioane de euro pentru Ucraina şi Republica Moldova;
* Mobilitate militară, un plus de 58,8 milioane de euro.
Energie şi climă
Negocierile conduse de Nicu Ştefănuţă au dus la sporirea independenţei energetice a UE şi la sprijinirea cetăţenilor şi IMM-urilor cu facturi mari la energie, susţinând, în acelaşi timp, tranziţia ecologică şi biodiversitatea. Programele europene care au primit finanţare suplimentară sunt:
* programul de cercetare Orizont Europa;
* Facilitatea Conectarea Europei, care finanţează construirea de reţele transeuropene de transport şi energie de înaltă calitate;
* programul LIFE pentru mediu şi acţiune pentru climă.
Lecţiile pandemiei: sănătate, o mai bună pregătire pentru crize viitoare, cultură şi valori
Negocierile au readus 200 de milioane de euro, bani tăiaţi de către Consiliu pentru Programul European pentru sănătate EU4Health şi a obţinut, în plus, încă 7,5 milioane de euro, având în vedere că pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat încă, iar sistemele naţionale de sănătate au în continuare nevoie de ajutor pentru a deveni mai rezistente. Alte priorităţi pentru care negociatorul Parlamentului Nicu Ştefănuţă a luptat şi a obţinut sprijin suplimentar includ:
* Mecanismul UE de protecţie civilă (UCPM);
* Programul Europa Creativă;
* Programul Europa Digitală;
* Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi (care a fost suplimentat cu încă 20 de posturi).