Acasă Actualitate Partenerii de -afaceri- ai fostului baron PSD, pusi sub acuzare de PNA

Partenerii de -afaceri- ai fostului baron PSD, pusi sub acuzare de PNA

DISTRIBUIȚI

Cinci fosti consilieri locali din Bacau si un expert evaluator au fost, ieri, pusi sub acuzare de catre procurorii din cadrul PNA in cazul fostului baron PSD de Bacau, Dumitru Sechelariu. Astfel, cei sase sunt acuzati ca au sprijinit activitatile ilegale desfasurate de Sechelariu pe durata mandatului sau de primar al orasului Bacau, aproband efectuarea unor schimburi ilegale de terenuri.


Astfel, expertul evaluator Viorel Radu a fost pus sub acuzare pentru comiterea infractiunii de marturie mincinoasa, anchetatorii detinand date din care rezulta ca acesta ar fi realizat o expertiza privind doua terenuri din municipiul Bacau, potrivit careia acestea erau evaluate la 2,4 miliarde de lei, in loc de 60 milioane de lei, cat era valoarea lor reala. Cresterea artificiala a pretului a fost realizata deoarece terenurile respective fusesera achizitionate de Dumitru Sechelariu, in nume propriu, apoi acesta le-a schimbat cu Primaria Bacau. Decizia de schimbare a terenurilor a fost aprobata de consilierii locali, chiar daca acestia aveau cunostinta de valoarea reala a terenurilor. Pe langa afacerea cu terenuri, Dumitru Sechelariu este cercetat penal de catre PNA si pentru organizarea unor licitatii, precum si atribuirea preferentiala a unor terenuri si lucrari publice unor societati, fiind dat in consemn la frontiera. Procurorii anticoruptie sustin ca, in exercitarea atributiilor de serviciu, in perioada in care a detinut functia de primar, Dumitru Sechelariu -ar fi comis, cu buna stiinta, mai multe ilegalitati si incalcari ale legislatiei privind administratia publica, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite-. La jumatatea lunii februarie, anchetatorii au descins la Primaria Bacau, de unde au fost ridicate documente si inregistrari ale discutiilor purtate in timpul sedintelor de consiliu. Fostul primar a fost audiat pentru prima data in calitate de invinuit in data de 22 februarie.

Contracte pentru firma nevestei

Sechelariu a fost intrebat de anchetatori despre modul in care, in cursul anului 2003, societatea General Proiect SA a beneficiat de 38 contracte de proiectare pentru investitii de interes local, incasand suma de 15 miliarde de lei. Presedintele Consiliului de Administratie a fost sotia primarului, iar in anul 2001, pachetul de actiuni al SC General Proiect a fost achizitionat de firma Selena SRL din Bacau, societate ce apartine lui Sechelariu. Totodata, anchetatorii spun ca Sechelariu ar fi fost sprijinit, in preluarea pachetului de actiuni al General Proiect, de administratorii SC Sierra Quadrante SRL Bacau – firma ce figureaza in ancheta penala privind rafinaria RAFO, desfasurata de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Potrivit anchetatorilor, operatiunile de preluare a pachetului de actiuni ar fi avut ca scop nu rentabilitatea societatii, ci crearea unor oportunitati de directionare a fondurilor publice catre firme private apartinand fostului primar si unor persoane din anturajul sau. De asemenea, Sechelariu este invinuit ca ar fi dispus lucrari de asfaltare a drumului in localitatea Casin, iar aprobarea s-ar fi facut in baza unui proiect intocmit de SC General Proiect si platit din bani publici cu 125 milioane de lei. Fostul edil-sef al Bacaului ar fi actionat fraudulos pentru a cumpara activele SC Letea SA la un pret sub valoarea reala, prin intermediul societatii Selena, unde Sechelariu detine 92% din capitalul social, sustin surse judiciare. Totodata, Sechelariu este acuzat de procurorii anticoruptie ca ar fi favorizat mai multe societati comerciale in cadrul licitatiilor pentru achizitii publice, cu toate ca firmele nu prezentau bonitatea necesara. Dosarul lui Sechelariu este instrumentat de o echipa mixta, alcatuita din procurori ai Sectiei de combatere a infractiunilor conexe faptelor de coruptie si ai Serviciului anchete speciale, precum si din ofiteri de politie judiciara si specialisti din cadrul Parchetului National Anticoruptie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.