Home Actualitate Partidele politice au primit ilegal miliarde de la datornicii la stat

Partidele politice au primit ilegal miliarde de la datornicii la stat

DISTRIBUIŢI

Curtea de Apel Bucuresti a primit procesele-verbale in care sunt consemnate rezultatele controalelor pe care Curtea de Conturi a Romaniei le-a facut la partidele politice. Surse din cadrul Curtii de Apel ne-au declarat ca documentele confirma afirmatiile facute de -Curentul- cu aproape o luna in urma: partidele politice romanesti nu s-au jenat sa primeasca donatii de miliarde de la firme care datorau bugetului statului zeci sau sute de miliarde de lei. Mandatarii financiari ai partidelor nu s-au sinchisit de faptul ca Legea pentru finantarea partidelor politice interzice categoric acest lucru si au incercat sa gaseasca diverse portite de scapare.

Legea pentru finantarea partidelor politice prevede ca persoanele juridice nu pot face nici un fel de donatie catre formatiunile politice atata timp cat au datorii catre bugetul de stat sau catre bugetul asigurarilor sociale. Aceasta prevedere legala nu i-a impiedicat insa pe multi mandatari financiari ai partidelor, atat din filialele judetene, cat si de la centru, sa incaseze sume uriase, de ordinul miliardelor de lei, de la asemenea firme, chiar daca responsabilitatea pentru legalitatea donatiilor primite le revine in totalitate. Unii dintre ei, incercand sa dea o aparenta de corectitudine, le-au cerut donatorilor cu debite la stat sa scrie pe documentele de donatie ca nu au datorii.

In urma cu aproximativ o luna, -Curentul- a publicat mai multe materiale care demonstrau ca partidele au primit ilegal donatii de miliarde. Confruntand listele de persoane juridice, care au facut donatii catre partide in campania electorala, cu listele de datornici afisate pe site-ul Ministerului Finantelor, am descoperit zeci de cazuri de firme care datorau statului, impreuna, mii de miliarde de lei, dar care nu s-au zgarcit cand s-a apelat la -darnicia- lor. Unele firme au atins adevarate recorduri, donand suma maxima admisa de lege pentru o societate, de 1,4 miliarde de lei, in timp ce datorau statului sute de miliarde.

Investigatia noastra a fost limitata de faptul ca pe site-ul Ministerului Finantelor erau afisate doar datoriile restante la 31 decembrie 2004, in timp ce legea prevede ca firmele nu au voie sa aiba datorii la momentul efectuarii donatiilor. Surse din cadrul Curtii de Conturi ne-au declarat ca au existat si firme care aveau datorii la momentul efectuarii donatiilor, ulterior achitandu-si si debitele la stat. Acest fapt insa nu-i absolva de vina pe cei care au acceptat donatiile ilegale. Aceleasi surse ne-au mai dezvaluit o -smecherie- practicata de unii din mandatarii financiari. Acestia au incheiat contracte de donatie cu mult inainte de achitarea efectiva a sumelor. Ulterior, ei au pretins sa fie luata in considerare data incheierii contractului, si nu cea a virarii efective a banilor.

Volumul de munca depus de inspectorii de la Curtea de Conturi a fost imens, in ciuda personalului restrans. Chiar daca au analizat mii de documente, cei de la Curtea de Conturi sunt constienti de faptul ca nu au putut acoperi toate donatiile. Cele pe care le-au investigat au dat insa la iveala ca partidele politice au primit ilegal peste 4 miliarde de lei. In unele cazuri, a fost foarte greu de descoperit ilegalitatea, pentru ca firmele cu datorii au donat sume catre mai multe filiale judetene ale aceluiasi partid. O alta problema a Curtii de Conturi a fost aceea ca a trebuit sa poarte o corespondenta intensa pentru a afla situatia exacta a firmelor donatoare la data efectuarii donatiilor. Cum se intampla intotdeauna cand intervine birocratia, procesul a fost incetinit, iar in unele cazuri, la cererile de informatii ale Curtii de Conturi nu s-a primit raspuns nici la aceasta ora.

Suparare la politicieni

Demersul perfect legal al Curtii de Conturi nu s-a bucurat deloc de simpatie la sediile partidelor politice. Procesele verbale de constatare intocmite de Curtea de Conturi au fost trimise la partide pentru ca acestea sa-si poata formula obiectiile. S-au intors pline de observatii si justificari, iar Curtea de Conturi le-a inaintat Curtii de Apel. Exceptie face PNL, care nu a returnat deloc procesul verbal, desi termenul legal in care putea sa-si formuleze obiectiile a trecut. Acum mingea este in terenul Curtii de Apel. Magistratii au ocazia sa demonstreze ca justitia functioneaza si cand este vorba de partidele politice si sa aplice sanctiunile prevazute de lege. In primul rand, confiscarea miliardelor primite ilegal si sanctionarea celor care au inchis ochii in timp ce deschideau buzunarele partidelor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.