Acasă Actualitate Păruială la vârful PNL între „amazoanele” Gorghiu și Săftoiu

Păruială la vârful PNL între „amazoanele” Gorghiu și Săftoiu

DISTRIBUIȚI

Am început să primesc și eu sms-uri de la politicieni, ca și Dan Andronic, cel mereu bine (și prompt) informat. Alimentat din surse la vårf, consultantul politic devenit blogger de succes anunța ieri pe adresa sa, www.danandronic.ro, că raportul Comisiei conduse de Alina Gorghiu va fi gata săptămåna aceasta și va recomanda începerea urmăririi penale! Culmea, un mesaj cu conținut similar am primit și eu pe messenger din partea unui politician, fost coleg pe vremuri la Liga Studenților, aflat acum în staff-ul lui Crin Antonescu.
Nu știu dacă sursa mea este identică cu a lui Dan Andronic, mai ales că am constatat că, prin comparație cu ce a postat acesta pe blogul său, mie mi-au parvenit date suplimentare, legate de un nou scandal la vårful PNL, cu ingrediente dintre cele mai savuroase. Un adevărat cat-fight s-a iscat între două protagoniste ale comunicării politice liberale, Adriana Săftoiu și Alina Gorghiu. Treaba este ținută sub capac, dar pe malul Dåmboviței nici un capac de beton armat nu poate astupa furia doamnelor și domnișoarelor din politică, cånd li se pune pata. Micuța tecuceancă – Alina Gorghiu – a scos-o din sărite pe Adriana Săftoiu – cunoscută pentru aparența sa foarte stăpånită în apariții publice, dar care poate fi de-a dreptul vulcanică în alte contexte.
Prezența excesivă la televizor a noii imagini a PNL, Alina Gorghiu, manevrată cu pricepere pe la spate de Bogdan Olteanu, a pus complet în umbră munca pe linie de comunicare publică – sector în care ar fi trebuit să fie șefă Adriana Săftoiu, adusă special de Patriciu tocmai pentru a-l enerva pe marinar.
Alina Gorghiu a înțepat-o și ea anterior, delicat, ca între doamne, pe Adriana Săftoiu, invitånd-o la crosul „jos burta“, organizat de ea împreună cu Bogdan Olteanu. Pentru o femeie care s-a străduit din greu, fiind mai „pufoasă“ (și mai matură) să intre în canonul de silfidă afișat de sportiva tecuceancă Alina Gorghiu, invitația „nevinovată“ a sunat ca și cum ai vorbi de frånghie în casa spånzu-ratului. Nu acesta este însă motivul principal pentru care Săftoaica nu o poate suferi pe Alina, ci lupta surdă pe segmentul de imagine, la care fosta consilieră prezidențială trecută în tabăra foștilor adversari ar fi maestră.

Sex și politică la vârf

La nivelul PNL, experta în comunicare politică a fost însă privită mereu cu neîncredere și pe dedesubt s-au administrat tot felul de lovituri nu foarte delicate penelistei de circumstanță –  fosta cea mai apropiată persoană din preajma lui Traian Băsescu. Trimisă să candideze la Urlați, în Prahova, județ aflat în stăpånirea lui Patriciu și lipită apoi de echipele de campanie ale PNL, Săftoaica a resimțit ostilitatea unora dintre colegi reușind în final să se consoleze cåt de cåt tocmai cu soțul fiicei lui Meleșcanu, Peter Imre, situație care a înveninat și mai mult atmosfera din jurul său mai ales că sectorul de comunicare din PNL a fost coordonat de ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu și Bråndușa Miron, la råndul ei dată la o parte cu ocazia Congresului Extraordinar la care Călin Popescu Tăriceanu a pierdut șefia PNL spre cåștigul taberei Orban.
Înlocuirea recentă a Adrianei Saftoiu de la șefia Departamentului de Comunicare al PNL cu fostul purtător de cuvånt al Guvernului Tăriceanu, Camelia Spătaru (care nu s-a străduit nici pe departe să slăbească cåt a izbutit Adriana), s-a produs ca urmare a unor presiuni exercitate asupra lui Crin Antonescu, dar și ca urmare, probabil, a vieții private extrem de complicate, de la Fulea etc încoace.
Surse din PNL au afirmat că liderii din teritoriu, mai ales din  Moldova Alinei Gorghiu, și-ar fi exprimat neîncrederea în devotamentul fostului consilier prezidențial, aruncånd la bătaie suspiciunea că Adriana Săftoiu n-ar reprezenta decåt un cal troian plasat în tabăra liberalilor. Săftoiu a fost trimisă, vorba lui Radu Stroe, la munca de șantier, adică la „construcția mesajelor“.
Adriana însă nu acceptă să fie trasă pe tușă, mai ales după ce ea a contribuit pentru partid cu o sumă de bani mai mică doar cu 50% decåt marele mogul al PNL, Dinu Patriciu. Acesta a donat partidului 100.000 de lei în timp ce Adriana Săftoiu a cotizat cu 9.400 lei și a donat 56.350 lei. Se poate spune că Săftoiu a contribuit cu 1/2 din ce donat Patriciu, ceea ce nu e de ici de colo, mai ales dacă avem în vedere că mulți dintre membrii cu vechime ai PNL nu au dat nici pe sfert partidului din cåt a dat Săftoiu.

Cârtițele din PNL

În plus, bătăioasă, Adriana nu s-a lăsat mai prejos și în fața acuzelor că ea ar fi cårtița din PNL s-a lansat în acuzații extrem de dure la adresa colegilor din partid, cu adresă, susținånd că PNL are mari probleme în ceea ce privește „cårtițele“ din partid. Contraatacul lui Săftoiu, bine informată probabil ca urmare a contactului în familie cu probleme de acest tip,  dezvăluia că există membri care intră chiar cu „telefoanele băgate în legătură cu jurnaliștii, pentru ca aceștia să asculte în direct ce se discută“ la ședințe. Pe långă această problemă, a adăugat mefistofelic, liberalii mai au încă o problemă: „fiecare spune cam cel îl taie capul“, fără a se pronunța însă dacă cel/cea cu capul tăiat, provine din Tecuci, precizånd însă că „liberalii care apar în media nu reușesc să prezinte mesaje unitare, atåt între ele cåt și în raport cu pozițiile partidului… lucru destul de păgubos în plan politic, ba mai mult „membri marcanți nu sunt suficient de informați privind problemele momentului, pot să vă spun că sunt unii lideri care nici ziarele nu le citesc, ceea ce nu e chiar lăudabil“.

PNL, între ciocan și nicovală

Fără îndoială, experimentata și extrem de bine informata Adriana Săftoiu știe bine ce spune și, chiar dacă nu a precizat exact la cine se gåndește, este ușor de aproximat pe cine vizau trimiterile sale acide. Mai mult ca sigur poziția de looser a lui Antonescu are la origine și elementele de imagine și poziționare publică relevate cu acribie de experta Adriana Săftoiu.
Liderul PNL Crin Antonescu se află însă în ultima vreme între ciocan și nicovală deoarece rezultatele mai mult decåt modeste de la alegerile europarlamentare au provocat agitație în råndul filialelor care au cerut măsuri dure de reorganizare, urmate și la nivelul staff-ului de consilieri care îl înconjoară pe președintele liberal între care, pånă recent, strălucea pe post de primadonă adusă de Patriciu personal Adriana Săftoiu. Trendul descendent pentru consilierii aduși de Patriciu este confirmat de concedierea unui alt consilier de răsunet, Sam Patten, consultantul american care a fost pus deja pe linie moartă de către conducerea partidului datorită slabelor rezultate obținute în urma aplicării strategiei sale la europarlamentare.
Debarcarea unei părți din staff-ul lui Antonescu este dorită atåt de liderii de filiale din teritoriu, dar și de Bogdan Olteanu, care se dorește capo al echipei de campanie prezidențiale cu condiția cooptării propriilor colaboratori apropiați, între care, previzibil, se află la loc de cinste Alina Gorghiu, noua stea în urcare pe firmanentul PNL. Olteanu este, la råndul său, susținut de Ludovic Orban, care nu îl poate înghiți pe Crin, dar care îl satisface mai mult deoarece „demoazela“ cu nume floral i-a oferit ocazia să-l ardă la cotor pe Tăriceanu. „Ascuțirea“ relațiilor antagonice în tandemul Antonescu – Orban ar putea duce însă la pierderea susținerii financiare din partea lui Patriciu.
Așadar, tensiunea din partid a atins cote maxime, situație justificată și de procentele derizorii ale lui Crin, care nu mai crește deloc peste pragul modest pe care l-a atins cu greu, mai mult datorită susținerii mediatice plătite scump decåt datorită șarmului său devastator obținut prin nenumărate ședințe la coafor sau a discursului politic coerent.
Oricum, se încheia mesajul primit de la fostul meu coleg din staff-ul politic al liberalilor, urmărind traiectul Adrianei Săftoiu și rezultatul mud-fight-ului acesteia cu Alina Gorghiu, vom avea un indicator clar al rezultatului PNL la alegerile din toamnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.