Acasă Actualitate Patronul unei firme-capusa i-a dus cu presul pe directorii celui mai mare...

Patronul unei firme-capusa i-a dus cu presul pe directorii celui mai mare producator de covoare

DISTRIBUIȚI

Conducerea societatii comerciale Covtex Cisnadie, cel mai mare producator de covoare din tara, impreuna cu Vasile Caraian, patronul unei firme-capusa, au pagubit statul roman cu peste 82 miliarde de lei. Presedintele societatii Mega Rom Star 94 s-a angajat ca in schimbul derularii tuturor operatiunilor de aprovizionare pentru societatea Covtex sa faciliteze obtinerea unor imprumuturi banesti cu dobanda mica. Ba mai mult, Vasile Caraian s-a angajat sa rezolve, prin relatiile sale din Guvern, ca imprumuturile contractate sa fie preluate de stat si trecute la datoria publica. Desi societatea Covtex Cisnadie avea, in 1995, datorii de peste 45 miliarde de lei si se afla in situatia blocarii contului bancar si a lipsei de lichiditati pentru aprovizionarea cu materii prime, a primit de la Bancorex trei credite in valoare de 18 miliarde de lei. Aproximativ 14 miliarde din suma mentionata au intrat, indirect, in conturile firmei lui Caraian, cu titlu de avans pentru achizitionarea cu materii prime de import.

Cum i-a smecherit Caraian pe directorii de la Cisnadie

Pentru ca la inceputul anului 1995, societatea se afla in situatia blocarii contului bancar si a lipsei de lichiditati, pentru aprovizionarea cu materii prime si plata salariilor, inregistrand un debit de 45.070.000.000 de lei, conducerea societatii a facut demersuri pentru obtinerea unor credite bancare. Salvarea a venit de la Caraian Vasile, presedinte la SC Mega Rom Star 94 SA, care s-a oferit sa faciliteze obtinerea unui credit de 10 miliarde de lei, cu dobanda mica, dar cu conditia ca aprovizionarea cu materii prime sa se efectueze prin societatea sa. Intelegerea dintre reprezentantii celor doua societati comerciale s-a materializat prin incheierea a trei contracte de vanzare-cumparare pentru lana bruta, pentru coloranti, chimicale si fir iuta, pentru garnitura carda si pentru lana pala. Acestea au stat la baza acordarii avansurilor de catre societatea Covtex catre firma Mega Rom Star 94 din creditele angajate. In contractele respective, nu au fost precizate insa cantitati, preturi, termene de livrare si conditii de receptie.

Covtex a cumparat de la Caraian lana de doua ori mai scumpa decat se vindea pe piata interna

Pentru ca nu au efectuat un studiu al pietelor de aprovizionare cu materii prime si nu au avut contracte directe cu furnizorii materiilor prime achizitionate prin intermediul societatii conduse de Vasile Caraian si nu au avut ofertele altor furnizori de pe piata interna, directorii de la Covtex s-au aprovizionat cu lana la preturi mult mai mari, cuprinse intre 1.300 si 1.850 de lei/kg, fata de 964 de lei/kg. De asemenea, au emis si au acceptat facturi cu diferente de pret si compensari. Aceste fapte demonstreaza reaua credinta a directorilor, care au desfasurat o activitate cu consecinte extrem de dezavantajoase pentru societate, contribuind la adancirea situatiei de criza in care aceasta se afla. Pana la inceperea livrarilor materiilor prime de catre Mega Rom Star, SC Covtex SA s-a aprovizionat de la producatori particulari autohtoni, care nu vindeau in valuta si la preturi mult mai mici decat cele practicate de SC Mega Rom Star 94 SA Bucuresti. In aceasta situatie s-a aflat nu numai aprovizionarea cu lana, ci si alte materii prime, care, livrate de Mega Rom Star, inregistrau preturi foarte mari.

Prejudiciul actualizat – 82,2 miliarde de lei

Prejudiciul actualizat la cele trei credite acordate in valoare de 18.000.000.000 de lei este de 82.210.686.206 de lei, care urmeaza sa fie restituiti partii civile Bancorex SA Bucuresti, mai exact AVAB, cu titlu de despagubiri.

Anchetatorii au mai stabilit ca in perioada iulie 1995 – ianuarie 1996 cei trei manageri ai SC Covtex au primit, in trei randuri, de la Vasile Caraian, fie personal, fie prin intermediul altor persoane, cate 30.000.000 de lei, iar o data 24.000.000 de lei drept recompensa pentru ca si-au facut aprovizionarea cu materii prime prin societatea sa. In plus, pentru faptul ca derularea aprovizionarii cu materii prime se facea prin firma SC Mega Star Rom 94 SA, patronul acesteia, Caraian Vasile, le-a promis conducatorilor firmei din Cisnadie un comision de 10%, pe care l-a si predat acestora in mai multe randuri.

Pilele lui Caraian

Cat priveste infractiunea de trafic de influenta, aceasta a fost dovedita cu declaratiile celorlalti inculpati, care au declarat ca Vasile Caraian a afirmat ca pentru conditiile acordate prin Bancorex, va inlesni ca dobanda sa fie la nivelul celei practicate de Banca Nationala, pentru ca ulterior, prin intermediul influentei pe care o are la nivelul Guvernului, sa rezolve trecerea creditorilor pe datorie publica si sa obtina credite avantajoase pentru reutilarea societatii. Anchetatorii au retinut ca Vasile Caraian ii cunostea si era in relatii bune cu Razvan Temesan, presedintele Bancorex, si cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Ca aceste credite au fost acordate preferential, ca urmare a influentei avute de inculpatul Caraian Vasile, rezulta si din faptul ca SC Covtex SA nu intrunea punctajul necesar pentru obtinerea acestora, societatea fiind in incapacitate de plata, iar contul – blocat. In legatura cu acest aspect, un economist de la Bancorex a afirmat ca, desi a verificat personal bonitatea debitorului, iar creditul necesar s-a acordat in conditii foarte avantajoase, nu a facut aprecierea ca sansele de rambursare ar fi suta la suta.

Pedepsele managerilor SC Covtex SA Cisnadie

Bota Traudi, fost manager general la SC Covtex SA Cisnadie, a fost condamnata, prin cumularea pedepselor, la trei ani de inchisoare, Vasiu Constantin-Dorin, fost manager tehnic la aceiesi societate, a fost condamnat la trei ani inchisoare, iar Strugar Ion, fost manager economic la SC Covtex Cisnadie, a fost condamnat sa execute o pedeapsa de doi ani inchisoare. Intermediarul Vasile Caraian a fost condamnat la trei ani de inchisoare.

In acelasi timp, au fost confiscate in favoarea statului de la inculpatii Bota Traudi, Vasiu Constantin-Dorin si Strugar Ion cate 38.000.000 de lei de la fiecare, iar de la Vasile Caraian – 6.135.380.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.