Home Actualitate Patru tineri speologi au murit, surprinsi de o avalnsa, in Fagaras

Patru tineri speologi au murit, surprinsi de o avalnsa, in Fagaras

DISTRIBUIŢI

Cadavrele a patru tineri oradeni, membri ai unui club de speologie, au fast gasite, sambata, in muntii Fagaras. La 27 decembrie grupul, format din trei baieti si o fata, si-a anuntat telefonic intoarcerea acasa pentru data de 29 decembrie. Desi nu au ajuns acasa, Salvamontul a fost anuntat de familii abia in 2 ianuarie, la orele amiezii. Trupurile au fost localizate in caldarea Fundu Caprei, slvamontistii spunand ca tinerii au murit, fiind surprinsi de o avalnsa. Membrii grupului aveau varste cuprinse intre 18 si 31 de ani, toti fiind montaniarzi cu experienta.

Tot sambata, in zona Balea, salvamontistii au fost nevoiti sa intervina intr-un alt incident, dupa ce un turist s-a accidentat grav intr-o cursa cu snowmobilul.

Localizarea

Sambata, in jurul pranzului, salvamontistii sibieni si argeseni, ajutati de un elicopter de la SMURD Tg Mures, au reusit sa localizeze trupurile celor patru tineri dati disparuti. Ei au fost descoperiti in caldarea Fundu Caprei de pe versantul sudic al Fagarasilor, unde se pare ca au fost surprinsi de o avalansa. Din aceasta cauza, operatiunea de recuperare este foarte dificila, salvamontistii reusind, sambata, pana la caderea serii scoaterea de sub zapada doar a unui singur cadavru. Din cauza intunericului, actiunea recuperare a trupurilor celorlalti trei tineri a fost suspendata, insa ea a fost reluata ieri, o data cu ivirea zorilor, cand trupul neansufletit al unui alt tanar a fost recuperat. Speologul, al carui nume nu a fost dat publicitatii, este barbat, astfel incat salvamontistii vor mai trebui sa recupereze trupul unui barbat si al unei tinere care faceau parte din grupul disparut in urma cu o saptamana in zona cabanei Balea Lac. Ieri dimineata, salvamontisttii sibieni s-au retras din zona unde se desfasoara actiunea de recuperare a trupurilor celor patru tineri speologi, aceasta fiind continuata de circa 20 de salvamontisti din judetul Arges.

Prea tarziu…

-De obicei avalansele in zona Fagaras se manifesta dupa ninsori abundente, iar turistii traverseaza si strica echilibrul unei pante de zapada. Iarna nu se fac aceste traverseuri, pentru ca strica echilibrul masei de zapada si produc o dislocare care creaza un soc imens-, declara seful Serviciului Salvamont Sibiu, Nicolae Mustea. Operatiunile de salvare au inceput prea tarziu pentru cei patru tineri membri ai clubului de speologie -Cristal- din Oradea. De anul trecut, Balint Horvath, un tanar kinetoterapeut de 27 de ani, venit din judetul Salaj, era seful clubului. Toti erau montaniarzi cu experienta, cea mai tanara membra a clubului, Diana, eleva in clasa a XII-a la un liceu din Oradea, avand si ea la activ doi ani de munte si pesteri. Adrian Tont, la cei 24 de ani ai sai, absolvise Electrotehnica si intrase in club inca de la inceperea facultatii. Vlad Lazar avea 31 de ani si era medic stomatolog. Vlad iesea cu prietenii de la clubul speologic in special pentru a schia. Cei patru se echipasera corespunzator pentru vreme de iarna, dar se pare ca au fost surprinsi de o avalansa de zapada si pietre si au fost tarati pe fundul unei vai. Pe de alta parte Presedintele Federatiei Romane de Salvamont, Viorel Lascu a declarat ca, desi in Romania se face -multa campanie pentru turismul montan-, autoritatile nu fac nici un efort pentru dotarea echipelor de salvamontisti, in sensul interventiei eficiente a acestora in situatii de criza.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.