Acasă Actualitate PDL a c?â?Ñștigat bătălia pentru Curtea Constituțională

PDL a c?â?Ñștigat bătălia pentru Curtea Constituțională

DISTRIBUIȚI

PDL a reușit să cåștige bătălia la Senat și să-și impună candidatul pe postul de judecător la CCR – Iulia Antoanella Motoc. Cu 71 de voturi, Motoc este noul judecător la CCR propus de Senat în timp ce candidatul PNL Teodor Meleșcanu a pierdut bătălia obținånd doar 56 de voturi.
PDL a cåștigat bătălia și la Camera Deputaților, acolo unde candidatul lor, Ștefan Minea, a fost desemnat la limită (168 de voturi pentru și unul împotrivă) ca judecător la Curtea Constituțională. Candidatul Opoziției, Valer Dorneanu, nu a obținut decåt un singur vot pentru și 168 de voturi împotrivă. S-au înregistrat și două abțineri. Reprezentanții PNL au părăsit sala și nu au participat la vot.
Circul din Parlament s-a transformat într-un război al nervilor, ședința prelungindu-se pånă după miezul nopții, rezultatele fiind anunțate la ora 02:00. PDL a avut ordin să obțină cu orice preț validarea candidatului lor la CCR înaintea votului pe moțiunea de cenzură pentru că astfel slăbește șansele Opoziției de a obține cåștig de cauză prin contestarea la CCR a legilor asumate de guvernul Boc. Prin validarea lui Minea, PDL obține controlul CCR, iar măsurile de austeritate ar putea fi puse în aplicare mai repede.

Mobilizare și promisiuni

PDL a reușit să-și mobilizeze proprii parlamentari, dar și partenerii de Coaliție. Conform surselor Hotnews.ro, democrat-liberalii le-ar fi promis independenților încă un loc în Guvern, portofoliul Externelor sau cel de la Ministerul Muncii.
De asemenea, conform surselor citate, democrat-liberalii le-ar fi promis reprezentanților UDMR șefia SRR și validarea candidatului lor odată cu nominalizarea pentru TVR. Rezultatul negocierilor a fost mobilizarea generală și validarea candidatului PDL – Iulia Antoanella Motoc.
Viitorul judecător la CCR, Iulia Antoanella Motoc, este doctor în etică și doctor în drept internațional, avocat, membru în Baroul București și profesor universitar la Universitatea din București. Motoc și-a început activitatea profesională ca procuror în 1989, iar în perioada 1990-1995 a fost judecător la Judecătoria Sectorului 2.

Ședință în miez de noapte la Cameră

La Cameră, numirea judecătorului CCR a debutat cum era de așteptat, cu scandal. După ce în urmă cu două săptămåni candidatul PDL nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi validat, iar PSD a cerut validarea lui Valer Dorneanu, ședința Camerei Deputaților, în care trebuia numit judecătorul CCR, a debutat cu o întårziere de mai bine de o oră din cauza reprezentanților UDMR care nu s-au prezentat în plen.
Potrivit surselor parlamentare, UDMR nu s-a prezentat la ședință pentru că nu au fost de acord cu reluarea votului pentru numirea judecătorului la CCR. Pentru a-i convinge pe partenerii de Coaliție, premierul Emil Boc a făcut o vizită fulger la Parlament. Reprezentanții UDMR s-au întålnit cu Boc în biroul președintelui Camerei, Roberta Anastase. După circa 30 de minute, deputații UDMR au intrat în plen. Surse democrat-liberale susțin că UDMR au avut o listă de pretenții printre care și păstrarea propriilor miniștri și a secretarilor de stat la o eventuală remaniere.
Pånă la ora 21:00, ședința a fost suspendată continuu după numeroase certuri pe procedură. La propunerea liderului grupului PDL Mircea Toader, lucrările ședinței s-au prelungit pånă la ora 24:00.

Reprezentanții Opoziției au blocat accesul la urne

Scene incredibile au avut loc după miezul nopții cånd reprezentanții PSD și PNL au blocat accesul la urne pentru a bloca începerea votării. Victor Ponta a propus suspendarea ședinței, dar propunerea nu a fost votată. După ce au dispărut pånă și capacele de la urne, votarea s-a reluat în jurul orei 01:30, iar rezultatele au fost anunțate la ora 02:00.
Ștefan Minea, candidatul susținut de PDL, a fost desemnat la limită (168 de voturi pentru și unul împotrivă) ca judecător la Curtea Constituțională. Candidatul PSD, Valer Dorneanu, a primit doar un singur vot pentru și 168 împotrivă, în timp ce doi deputați s-au abținut de la vot. Reprezentanții PNL au părăsit sala și nu au participat la vot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.