Acasă Actualitate Pe piata neagra, un Kalasnikov se cumpara cu 700$

Pe piata neagra, un Kalasnikov se cumpara cu 700$

DISTRIBUIȚI

Oferta traficantilor de arme incepe de la pistoalele cu aer comprimat de 100 de dolari si ajunge pana la vestitele pusti de vanatoare -Tulla- de 5.000 de dolari. Majoritatea armelor sunt aduse din fosta Uniune Sovietica, iar printre cumparatori se afla politisti, oameni de afaceri sau reprezentanti ai lumii interlope. In general, ele se comercializeaza la jumatate de pret fata de cele din magazin, si, in plus, nu ai nevoie de nici un act. Intr-o luna buna, un traficant de arme -la ultima mana- castiga peste 2.000 de dolari. Chiar daca uneori afacerile merg prost, in buzunar nu-i raman in nici un caz mai putin de 1.000 de dolari pe luna. In acelasi timp, castigurile -bosilor-, respectiv ale angrosistilor care au dezvoltate retele intregi, ajung la zeci de mii de dolari lunar.

Cea mai mare cautare o au armele de autoaparare

Cu 100 de dolari iti poti cumpara un pistol cu aer comprimat si 500 de alice de rezerva. Pentru o pusca ruseasca de vanatoare I.J-bok ai nevoie de 500 de dolari, iar un pistol de calibru noua mm ajunge la 120 de dolari. Toate aceste arme au preturi la jumatate fata de cele practicate de magazinele de specialitate si, in plus, nu ai nevoie de nici un fel de acte care sa-ti permita cumpararea lor.

Cele mai solicitate sunt armele de autoaparare, care se vand si cu munitia aferenta. In schimbul a 100 de dolari poti avea un pistol si 400 de alice de rezerva. Cea mai ieftina arma de foc care figureaza pe lista de -oferte- a traficantilor, este un pistol simplu de calibru noua mm, care costa 120 de dolari.

Pentru clientii mai pretentiosi exista si vestitele -Uzi- sau pistoalele-mitraliera -Kalasnikov-, la preturi de la 700 de dolari in sus. Cum acestea din urma nu pot fi achizitionate decat de pe piata neagra, traficantii detin nestingheriti monopolul asupra comertului cu arme de foc.

-Capacul- nu trebuie sa depaseasca 30-40%

Iulian D. se ocupa cu acest gen de -afaceri- inca din 1999. El povesteste ca a intrat pe filiera ieseana a traficantilor de arme printr-o intimplare si ii este recunoscator si acum primului sau client, un amic, vanator sportiv pasionat.

-Am incercat, la <plesneala>, sa-i fac rost de o carabina de vanatoare Nagane si 500 de cartuse, pentru ca vechea pusca nu-l mai multumea si o depusese spre vanzare in regim de consignatie. Aveam ceva cunostinte in lumea interlopa si m-am riscat sa-l intreb pe V., un personaj binecunoscut in acest domeniu. Omul mi-a spus foarte clar ca, daca <ciripesc> ceva, incearca pe mine carabina pe care o doream. Asta a fost singura si cea mai convingatoare amenintare pe care am primit-o. Restul a decurs foarte simplu: a doua zi, am primit marfa ceruta si instructiunea de a nu depasi cu mai mult de 30-40% <capac-ul> (comisionul – n.r.) pe care aveam voie sa-l pun. Tin minte ca i-am cerut amicului 415 dolari pe marfa, din care 100 erau castigul meu. Oricum, el a fost foarte multumit si mi-a spus dupa aceea ca in magazin l-ar fi costat dublu-, ne povesteste Iulian.

El recunoaste ca ocupatia sa este riscanta, dar este hotarat sa nu renunte la ea, atat timp cat nici o alta -meserie- nu i-ar oferi un trai decent in Romania. Acum reteaua lui este formata din clienti permanenti, care au cumparat arme si au nevoie de munitie in mod regulat, si are din ce in ce mai multe solicitari pentru armele de autoaparare.

Basarabenii, principalii dealeri

Majoritatea armelor provin de la basarabenii care si-au deschis prin Iasi tot felul de firme-paravan, in spatele carora se deruleaza adevarata afacere. -Va dati seama, daca eu, care vand la bucata, castig lejer 1.000 de dolari pe luna, cam la cat se ridica castigul boss-ului meu, care are vreo cinci-sase dealeri ca mine si are clienti care vin pentru marfa en-gros si din Timisoara sau Arad. O singura data am avut ocazia sa-l vad cum isi numara <prada>, in urma unei tranzactii mai serioase cu niste timisoreni. Am crezut ca ametesc la vederea celor trei caramizi de parai: cred ca erau acolo peste 50.000 de dolari-, ne spune -micul traficant-.

-Am vandut unui tigan un <Magnum> cu 1.000 de dolari-

-O singura data mi s-a cerut un pistol automat de calibru 33 cu amortizor, iar clientul era un tigan cam agitat. I-am facut rost de un <Magnum> si mi-a platit 1.000 de dolari fara sa clipeasca, dar, sincer sa fiu, nu m-am putut abtine sa nu ma intreb ce are de gand sa faca cu arma aia. Cea mai mare <lovitura> pe care am dat-o intr-o singura zi a fost la sfarsitul anului trecut, cand am vandut trei pusti de vanatoare rusesti I.J.-bok, la 500 de dolari bucata si 300 de cartuse pe care am luat 150 de dolari. Clientii erau trei politai care se pregateau de vacanta de iarna. Cred si eu ca le convine pretul, daca la magazin o astfel de pusca ajunge la 23 milioane de lei (700 de dolari)-, marturiseste Iulian.

Autoritatile minimizeaza fenomenul

Colonelul Gheorghe Plai, seful Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, considera ca cererea iesenilor pentru armele de autoaparare a crescut datorita pretului scazut al acestora, dar si a dorintei de a impresiona cei mai multi dintre solicitanti.

-In ceea ce priveste traficul de arme de foc, cu exceptia catorva cazuri in care au fost implicati micii traficanti de pusti de vanatoare, nu se poate vorbi deocamdata de o amploare a acestui fenomen in Iasi-, a declarat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.