Acasă Actualitate Pedeapsa USL: Guvernul Ponta le-a trimis primăriilor nota de plată pentru alegerile...

Pedeapsa USL: Guvernul Ponta le-a trimis primăriilor nota de plată pentru alegerile locale

DISTRIBUIȚI

Sute de primării din țară riscă să se trezească zilele viitoare cu conturile blocate, după ce guvernul Ponta a trimis în teritoriu nota de plată pentru alegerile locale. Potrivit declarațiilor prefecților din mai multe județe, cabinetul condus de Victor Ponta le-a cerut tuturor primăriilor din țară să returneze banii primiți sub titlul de împrumut pentru organizarea alegerilor locale din 10 iunie. Conform unei ordonanțe de urgență, banii împrumutați de guvern administrațiilor locale, în vederea organizării alegerilor , trebuiau returnați în 60 de zile, dar de-abia acum au început să curgă somațiile dinspre prefecturi spre primării, acestea din urmă fiind amenințate chiar cu blocarea conturilor dacă nu vor efectua plățile în zilele următoare. Probabil executivul a fost prea ocupat cu operațiunea de îndepărtare a lui Traian Băsescu de la Cotroceni, lăsând pe mai târziu recuperarea banilor de la primării. Astfel, odată pierdut războiul cu președintele ales, guvernul și-a adus aminte că are niște bani de recuperat și ca un soi de pedeapsă pentru că nu s-a reușit îndeplinirea planului de voturi la referendum a trecut la somarea primăriilor, prin intermediul prefecților. ?ê?£i, cum multe administrații locale  sunt deja înglodate în datorii, ultimatumul lui Ponta suna a faliment pentru majoritatea celor  aflate în imposibilitatea de a onora aceste plăți. Alții probabil vor lua bani de la alte capitole bugetare, lăsând investițiile pentru altă dată , când guvernul Ponta va fi mai îngăduitor cu administrațiile locale. Oricum , viitorul nu sună bine mai ales pentru primăriile care n-au primit niciun ban de la guvern la ultima rectificare bugetară, deși cele mai multe dintre ele sunt păstorite de reprezentanții USL.

Bate vântul prin conturile primăriilor

„Prefectura Vaslui ne-a solicitat să returnăm banii pe care i-am primit pentru organizarea alegerilor locale“, a declarat pentru presa locală Titi Moruzi, directorul economic al Primăriei Vaslui.
Situația a creat o stare de disperare la nivelul primăriilor din județul Vaslui, în contextul în care bate deja vântul prin conturile multora dintre ele. Iar această situație se întâmplă într-un județ în care USL a câștigat cat tot ce se putea câștiga la alegerile locale, de la Consiliul Județean, la primării de orașe și comune.
„Pin adresa nr. 6.062 din luna iulie, Prefectura județului Vaslui a solicitat primăriei rambursarea sumei de 100.500 de lei, care a fost cheltuită cu ocazia alegerilor locale din luna iunie 2012. Această sumă a fost consumată pentru buletine de vot, ștampile, autocolante, tușiere, dosare, pixuri, sfoară, lipici și alte materiale necesare“, a declarat presei locale și Geanina Tofan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui.
Doar în județul Vaslui două treimi din primăriile cu datorii se află în imposi­bili­tatea de a plăti împrumutul dat de guvern pentru organizarea în bune condiții a alegerilor din iunie, alegeri pentru care premierul Ponta i-a felicitat în mod constant pe cei care au dus la îndeplinire această sarcină.
„Suntem conștienți că primăriile se confruntă cu dificultăți financiare în desfășurarea activității, însă aceste sume au fost date de Guvern cu scopul organizării alegerilor în bune condiții, urmând ca apoi să fie recuperate de la fiecare primărie în parte. Acum nu constrângem pe nimeni să-și închidă primăria pentru că are de dat bani către Prefectura Vaslui. Dar, conform Ordo­nanței de Urgență nr. 3/2012 privind organizarea alegerilor, în cazul în care nu se respectă termenul legal de restituire a cheltuielilor, atunci se va comunica Direcției de Finanțe Vaslui lista și sumele aferente nerestituite pentru a fi sistată alimentarea bugetelor locale respective“, a declarat, ieri, subprefectul județului Vaslui, Andrei Puică.
În acest județ , prefectura a reușit  să colecteze cam un sfert din totalul banilor împrumutați de guvern, a căror sumă  depășește 575.600 de lei.

Facturi grele și pentru primăriile buzoiene

?ê?£i la Buzău, un fief politic important al USL, Prefectura a transmis deja două înștiințări cu sumele de recuperat de la primării și așteaptă banii ca să-i poată trimite înapoi la Guvern, așa cum le-a trasat sarcină Victor Ponta. Potrivit datelor oficiale, în județul Buzău s-au cheltuit aproape 400 de mii de lei pentru organizarea alegerilor, bani folosiți pentru tipărirea buletinelor de vot, confecționarea ștampilelor de control și consumabilele necesare Biroului Electoral. Sumele pentru toate aceste cheltuieli au venit de la Guvern, dar acum trebuie recuperate de la primării și de la Consiliul Județean, prefectura emițând deja somațiile de plată.
Potrivit presei buzoiene, cel mai mare efort bugetar trebuie să-l facă CJ Buzău, condus de uselistul Bîgiu Cristinel.  Consiliul Județean trebuie să restituie guvernului Ponta  mai bine de jumătate din suma cheltuită, adică peste 200 de mii de lei. Prin urmare,  facturile au fost emise, dar sumele nu au fost identificate în bugetul Consiliului pentru a fi returnate. Celelalte 200 de mii de lei trebuie plătite de primăriile împrumutate de guvern pentru organizare scrutinului din iunie.
Primarii au la dispoziție cam o lună să se achite de datorii. Dacă nu o vor face, atunci se vor trezi în situația de a fi exe­cutați silit de Fisc, la ordinul premierului uselist Victor Ponta.

Somații în județul Botoșani

De asemenea, în județul Botoșani, peste 11 primării riscă să se trezească în situația de a avea conturile blocate, din cauză că nu au plătit partea ce le revine din cheltuielile făcute în județ pentru desfășurarea alegerilor locale.  „ Fac un apel către domnii primari să urgenteze aceste plăți, pentru a evita blocarea conturilor. Ar fi grav să apară vreo situație de urgență care să nu poată fi soluționată din cauza blocării conturilor. Prefectura va trebui să aplice legea. Nu are altă variantă“, a declarat Adrian Constantinescu, prefectul județului Botoșani, citat de presa locală. Din păcate, prefectul nu a oferit și o soluție pentru primăriile aflate în situația de a nu putea onora returnarea împrumutului dat de guvern pe termen scurt, pentru organizarea alegerilor . Dacă primarii sperau că entuziasmul victoriei din alegerile locale va șterge și împrumuturile acordate cu generozitate de guvern pentru organizarea alegerilor locale, s-au înșelat amarnic. Acum le-au sosit notele de plată, usturătoare pentru mulți, iar riscul de a avea cât de curând conturile blocate pentru că nu au bani pentru a le plăti este foarte mare, chiar dacă primarii au câștigat alegerile sub steagul USL.

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.