Acasă Actualitate Pensionarii și bugetarii din studioul Realității – figuranți pe bază de contract...

Pensionarii și bugetarii din studioul Realității – figuranți pe bază de contract la firmele de profil

DISTRIBUIȚI

Romånia este într-o situație disperată, oamenii rămån fără salarii, fără pensii, premierul Boc și președintele Băsescu le iau påinea de la gură sărmanilor pensionari și bugetari. Asta urlă de zile bune Realitatea TV, în toate jurnalele de știri și la toate talk-show-urile. Că Băsescu e vinovat pentru orice problemă din țara asta, am aflat de mult timp de la „distinșii“ și „onorabilii“ jurnaliști ai Realității. În încercările lor disperate de a ne arăta că țara noastră intră în colaps, că Băsescu și Boc ne duc la pieire, oamenii lui Vîntu aduc public spectator în platou, pe care îl plătesc zilnic pentru a-și plånge de milă. Cu o lacrimă în colțul ochiului și cu o månă pe portofel, „sărmanii“ oameni povestesc cåt de greu le va fi să mai trăiască de azi înainte cu pensia sau salariul reduse.
Oamenii nu sunt actori profesioniști, din păcate pentru jurnaliștii „realiști“, iar la cei mai mulți se poate observa cu ochiul liber cum se chinuie să reproducă replici dinainte învățate, scrise cel mai probabil de cei din Realitatea TV. Povești de viață la comandă, pe deasupra și prost plătite. Poate dacă tariful ar fi fost mai mare, figuranții și-ar fi dat mai mult silința să joace rolurile de oameni amăråți cåt mai real.
Surse din cadrul firmelor de casting, în ale căror portofolii se regăsește și postul de televiziune Realitatea TV, împreună cu întreg trustul lui Vîntu, ne-au confirmat că plata pentru public la astfel de emisiuni nu depășește suma de 10 lei. Avånd în vedere cåt de prost stă postul mogulului cu banii, din moment ce salariații săi nu și-au mai primit drepturile bănești de mai bine de două luni, ne putem aștepta în orice moment ca realizatorii să se reprofileze și să-i vedem, de ce nu, deghizați în pensionari, plångåndu-și soarta cruntă la care i-a condamnat actuala conducere a țării, pentru a fi plătiți măcar cu 10 lei, să-și ia și ei un pachet de țigări.
Practicile murdare și manipulatoare ale postului Realitatea TV ne-au fost semnalate și de o cititoare fidelă, care se ocupă de asemenea cu aplaudatul la comandă pe la emisiuni. Aceasta ne-a sunat la redacție pentru a-și exprima consternarea asupra faptului că unii dintre colegii de aplaudat ai dånsei iau cuvåntul în emisiunile de la Realitatea pentru a vorbi despre modul în care au fost sau vor fi afectați de măsurile luate de guvernul Boc, în cadrul acordului cu FMI. Doamna era destul de supărată că ziariștii lui Vîntu se folosesc, mai nou, de ei, niște bieți figuranți, pentru a-și atinge scopurile mizere. Realitatea TV ne-a arătat de foarte multe ori pånă unde este în stare să meargă cu manipularea aceasta ordinară, doar-doar o să vadă tot poporul cåt de mult le pasă lor și cum și-ar dona ei fericiți salariile neridicate de luni de zile, în semn de solidaritate, chiar și înaintea lui Băsescu. Cu doar cåteva milioane „aruncate“ pe cåțiva figuranți, 10 lei de căciulă, reporterii și realizatorii Realității TV ne spală creierele și vor cu tot dinadinsul să ne facă să credem că acei oameni nu vor mai avea de måine un trai decent, vor fi excutați silit de bănci pentru neplata creditelor, nu vor mai avea bani de medicamente și vor muri de boli crunte, nu vor mai avea bani de påine și de mers la un wc public. Bineînțeles, ei mor de foame o zi, că doar sunt plătiți pentru asta. A doua zi dansează și oferă urale pe la emisiuni de divertisment, semn că le-a trecut supărarea.

Un ochi plânge, altul râde

Figuranții sunt oameni simpli cu mult timp liber, care vin la aceste emisiuni pentru a cåștiga de multe ori un ban în plus, fiind foarte ușor de manipulat. „Orice ni se spune, facem. Aplaudăm pånă ne înroșim palmele, rådem în hohote, ne stråmbăm, dansăm ridicol și chiar învățăm diverse roluri sau texte la comandă, pentru a le spune pe post. Avem nevoie de bani, dar mulți o fac și pentru distracție, nu au ce face acasă și vin aici, unde le trece timpul mai ușor“, ne-a mai precizat sursa noastră.
Pe lângă informațiile suplimentare oferite de cititoarea noastră, am făcut și verificări, în urma cărora am putut constata că în emisiunea „Romånia necăjită“ a lui Răzvan Dumitrescu, o doamnă din platou, care este pe post de spectator figurant la toate emisiunile și talk-show-urile, a luat cuvåntul pentru a vorbi despre pensii. Cåteva zile mai tårziu a fost zărită în emisiunea doamnei Corina Chiriac, de la Național TV, aceeași doamnă, care nu mai era supărată foc din cauza reducerii pensiei, ci veselă nevoie mare, dansånd și aplaudånd pe ritm.
Pe principiul „plătiți-ne și înjurăm pe cine vreți“ merg probabil toți cei care fac figurație pe la televiziunile mogulilor, la fel cum și aceștia din urmă merg pe principiul „vă plătim, deci sunteți sclavii și vocea noastră“.
Această practică manipulatoare și rușinoasă se încadrează perfect în politica editorială și de respect a Realității TV, care ne-a intoxicat luni bune cu o campanie în care spuneau, culmea, că vor respect. Așa înțeleg mogulii și jurnaliștii lor să ne ofere respect, mințind poporul cu televizorul.
Privind retrospectiv, ne putem întreba cåți din cei prezenți în platou sau intervievați pe străzi, care s-au plåns că nu vor mai avea ce månca și ce pune copiilor pe masă, sunt de fapt oameni cu probleme reale sau ceea ce au declarat erau tot invenții învățate pe de rost de pe fițuicile Realității TV?
Este lesne de înțeles că acei oameni plătiți să-și plångă de milă ar putea să nu fie nici salariați, nici pensionari, nici măcar șomeri.

Liste cu figuranți

Cititoarea noastră amabilă ne-a vorbit și despre practicile agențiilor de casting, care îi tratează de cele mai multe ori ca pe niște sclavi, evident prost plătiți. Am putut vorbi cu mai mulți oameni care fac figurație și care s-au plåns că nu sunt plătiți la timp și că sumele încasate de ei sunt mai mici decåt cele declarate de coordonatori și de șefii lor. „Ei iau o sumă și nouă ne dau jumate, poate nici atåt. Restul bagă ei în buzunar, că au buzunare adånci, iar cånd ne cerem drepturile suntem amenințați că nu vom mai fi chemați la emisiuni“, a declarat, pentru „Curentul“, Dinu, un figurant cu experiență. Tot de la acesta am aflat că agențiile de casting au liste cu oamenii lor, pe care îi cheamă la cele mai bune emisiuni, adică cele mai scurte și mai bine plătite sau la cele unde e nevoie de oameni care aplaudă și råd bine, care nu dorm pe scaun. „Dacă nu ești activ și nu aplauzi sau nu faci totul pe placul lor, primești reproșuri după emisie și ți se taie și din suta aia de mii amăråtă pe care ar trebui să o dea“, a mai spus sursa noastră.
Una dintre firmele cele mai cunoscute de pe piață este și fosta Iq Media Casting, devenită în prezent CV Casting, condusă de Cristi Marinescu. Contactat de unul dintre reporterii noștri sub acoperire, unul dintre coordonatorii mai vechi din CV Casting a precizat că oferă public și pentru Realitatea TV și i-au oferit colegului nostru posibilitatea de a-și schimba meseria, trecånd de la jurnalism la urlat, rås și aplaudat la comandă.
Realitatea TV, televiziunea devalizatorului Sorin Ovidiu Vîntu, care a țepuit 300.000 de romåni, trage țepe în continuare, mințindu-ne în față cu lacrimi false, valorificate în bancnote de 10 lei, cåt costă ziua de filmare. Nu e de mirare că la așa o televiziune, nici patronii firmelor de casting nu pot fi mai prejos, manipulånd și mințind. Pe site-ul CV Casting am putut citi că au un set de valori de la care nu se abat în munca lor zilnică. Ei cred în respect și prețuiesc oamenii, ca și cei de la Realitatea. Probabil s-au inspirat unii de la alții.
Ne permitem, în consecință, să cerem și noi puțin respect de la moguli și să-i rugăm ca pe viitor să ne dea și nouă un sms cånd vor să mai plătească oameni pentru a lovi în președintele țării sau în oricare alt dușman al lor, nu de alta, dar știm și noi cåțiva amăråți cu mult timp liber și cu memorie bună pentru învățat replici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.