Home Actualitate Pericol iminent! Căderea unui dig inundă o autostradă și linia de cale...

Pericol iminent! Căderea unui dig inundă o autostradă și linia de cale ferată București-Constanța

DISTRIBUIŢI

 

Creșterea debitului Dunării, cu o eventuală rupere a digului de apărare a bălții Ialomița, care a început să se surpe în ultimele zile, poate genera inundarea segmentului de autostradă Fetești-Cernavodă, a conductelor Conpet, a două linii de înaltă tensiune CNE și a liniei CFR București-Constanța.

 

Avertismentul legat de o astfel de posibilitate a fost transmis de ministrul Administrației Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, la Guvern.

 

„Avem o situație extrem de serioasă, unde cer tuturor instituțiilor și celorlalte structuri o implicare rapidă, și anume la digul de apărare a bălții Ialomița. Începând de marți, din dig s-au surpat aproape 8 metri, au mai rămas 10 metri din dig. Dacă Dunărea va crește – se așteaptă o viitură puternică – și dacă acest dig se rupe, există riscul serios să se inunde Autostrada A2, pe segmentul Fetești-Cernavodă, conductele de transport ale societății Conpet, două linii de înaltă tensiune care merg la centrala nucleară Cernavodă, precum și calea ferată București-Constanța”, a spus Dragnea.

 

El a arătat că este nevoie urgent de 3-4 barje cu câte 1.000-1.500 tone de piatră mare care să fie pusă la dig și de planșee pe o lungime de cel puțin 150 metri, explicând că acesta este punctul cel mai vulnerabil.

 

Premierul s-a interesat dacă aceste materiale sunt disponibile, dar autoritățile implicate au răspuns că nu există încă barjele cu piatra de stâncă, dar că au fost deplasate utilaje și a început dublarea digului în zona avariată, urmând să fie comandate și barjele joi sau cel târziu vineri dimineața.

 

„Aveți mare grijă că, altfel, dacă se întâmplă toate lucrurile spuse de Dragnea, o să ne coste de 10 ori mai mult să reparăm ce s-a stricat”, a replicat Ponta.

 

La rândul său, Dragnea a intervenit din nou și i-a cerut prefectului județului Ialomița să trimite și el personal în zonă, pentru ca digul să fie refăcut în maximum două zile.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.