Acasă Actualitate Pesedistul Titus Corlățean devine penal din cauza lui Hayssam

Pesedistul Titus Corlățean devine penal din cauza lui Hayssam

DISTRIBUIȚI

Situația tensionată din Siria a picat numai bine pentru PSD-ul lui Ponta, Ilici și Năstase, oferindu-i șansa lui „Dark Horse“ Corlățean să se joace din nou de-a ministrul din umbră al MAE și, mai mult, să spele putina finanțărilor dubioase venite înspre PSD prin tot felul de canale obscure. Concret, este vorba de „miza Omar Hayssam“, personaj de tristă amintire pentru gașca lui Ilici Iliescu, cel care obișnuia să-l plimbe peste tot în cadrul vizitelor sale prezidențiale recomandându-l ca om de afaceri român. Folosindu-se de situația politică volatilă de la Damasc, Corlățean, care ocupă funcția de șef al Comisiei de politică externă de la Senat, a declarat miercuri la MAE că a luat decizia de a bloca la Senat ratificarea tratatului de extrădare dintre România și Siria, încheiat între ministerele de Justiție dintre cele două țări.
După ce a trecut de camera inferioară a Parlamentului, „dark horse“ a primit ordin pe linie ierarhică să blocheze acest document extrem de important sub pretextul că șefia lui Bashar al Assad nu ar mai fi legitimă. Corlățean a declarat, miercuri, că la nivelul Comisiei de politică externă a fost înghețată procedura de ratificare a unor acorduri cu un stat care „a recurs și recurge la acțiuni de reprimare violentă a propriei populații“. Ceea ce însă acest jongler roșu se face că nu știe este că demersul său este unul penal, pentru care acesta își poate pierde chiar mandatul. Pe scurt, este vorba de favorizarea infractorului, poveste în care Hayssam are de executat o pedeapsă de 20 de ani pentru implicare în acte de terorism.

Mandatul – aruncat la zaruri

Mecanismul primitiv de care se folosește Corlățean este unul extrem de banal – refuza să pună pe ordinea de zi a Comisiei de politică externă a Senatului această chestiune a ratificării acordului de extrădare româno-sirian, astfel încât documentul nu poate ajunge în plen și nu poate fi votat de către senatori. Mai mult, acesta se prevalează de statul de președinte de Comisie care îi permite acest abuz. Conform articolului 72 din Codul Penal, deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar pot fi trași la răspundere pentru favorizarea infractorilor. Conform articolului 264 din același Cod Penal, „ajutorul dat unui infractor fără o înțelegere stabilită înainte sau în timpul săvârșirii infracțiunii, pentru a îngreuna sau zădărnici urmărirea penală, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infracțiunii, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 7 ani. Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru autor. Favorizarea săvârșită de soț sau de o rudă apropiată nu se pedepsește“.

Secretul lui Polichinelle

Titus Corlățean nu a nominalizat statul la care se referă, însă surse politice susțin că este vorba despre acordurile semnate în noiembrie 2010 la București, cu ocazia vizitei președintelui sirian, Bashar Al-Assad. El a spus că evaluarea politică la nivelul Comisiei de politică externă a fost în sensul că aceste acorduri sunt necesare, sunt utile. „Dar noi, la nivelul Parlamentului și până la urmă la nivelul statului român, este bine să evităm să ne asumăm anumite gesturi care în relațiile internaționale astăzi, când regimul statului respectiv a recurs și recurge la acțiuni de reprimare violentă a propriei populații, aceste gesturi ar fi putut fi interpretate negativ, ca o modalitate de cooperare cu un regim care este supus sancțiunilor internaționale și sancțiunilor UE“, a adăugat el. „Ne-am păstrat această poziție, credem că nu am greșit, vom ieși din procedura înghețată de ratificare numai la momentul când vor exista motive obiective să facem acest lucru“, a mai spus Corlățean. În realitate, PSD face tot posibilul ca Omar Hayssam, care în prezent ispășește o altă pedeapsă în Siria și care va fi eliberat în 2012 ar putea fi extrădat în baza acestui acord dintre România și Siria, să nu se întoarcă în țară. Aici, în an electoral extrem de important, el ar putea expune multe dintre afacerile din spatele paravanul PSD, torpilând astfel orice șansă a USL să câștige alegerile parlamentare și locale. În spatele expunerii democratice făcute de Corlățean stau de fapt interese meschine ale PSD-ului și teama ca acesta să nu dezvăluie mecanismele prin care era sponsorizat acest partid.

Nicolae Bucur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.