Acasă Actualitate Liliana Mincă a bulibășit „loteria” declarațiilor de avere

Liliana Mincă a bulibășit „loteria” declarațiilor de avere

DISTRIBUIȚI

Fauna ciudaților care forfotesc prin studiourile Antenelor cîrmuite din umbră de turnătorul Felix s-a îmbogățit, în ultimul timp, cu un nou „deontolog“. Sau o „deontoloagă“, dacă ni se permite să-i spunem așa. Fostă Ghervasuc, acum Mincă, – după cum scrie în certificatul care-i confirmă statutul de femeie măritată – noua conștiință a neamului ne era deja cunoscută ca „Madam 6 din 49“. Dar asta se întâmpla între martie 2006 și februarie 2008, pe vremea cînd aceasta era stăpână peste bilele amețite săptămânal în emisiunile transmise, în direct, de la Loteria Romånă. Apoi vremea a trecut, iar doamna respectivă a fost, pentru un timp, mare șefă și pe la Agenția de Control al Exporturilor – ANCEx. Intrată adånc în politică, membru de vază al Partidului Conservator, Liliana Mincă este acum o prezență aproape constantă în emisiunile Antenelor, unde, imediat ce se ițește „pe sticlă“, intră rapid în rolul de flașnetă vorbitoare care turuie și își dă ochii peste cap, doar-doar ne-o convinge că moare de grija poporului năpăstuit. La fel ca toți „muezinii“ care se tånguie prin ograda ayatolahului Felix, energica muierușcă pare a se pricepe la toate, de la politică la problemele sociale, de la economia de piață la absolut tot ce vrea ea. Dincolo de aparențe, cucoana este modelul clasic al  persoanei pe care capitalismul nostru de cumetrie a cocoțat-o în niște poziții la care, în alte vremuri, nu ar fi putut nici măcar să viseze. La timpul cuvenit, adică prin 1988, domnișoara Liliana a absolvit Liceul de Chimie Industrială nr. 5 din Capitală. După care a fost trimisă, în producție, muncitor calificat în nu se știe ce, la Întreprinderea „Steaua Roșie“ din București. Și poate că tot de acolo ar fi ieșit la pensie dacă nu venea Revoluția. Norocul ei! La scurt timp după răzmerița din decembrie ‘89 s-a angajat, prin transfer, la Ministerul Industriilor, mai întåi ca  dactilografă.
Ulterior, și-a adăugat la CV și un curs de stenografie și secretariat. Apoi, țâști-bâști, doamna a ajuns, relativ rapid, funcționar în Ministerul Industriilor, unde a tot activat prin direcțiile financiară, administrativă și aprovizionare. Perioadă frumoasă, în cursul căreia a lucrat, mai tot timpul, sub bagheta maestrului Victor Atanase Stănculescu. Știți despre cine este vorba: cel care, în decembrie 89, a pus în mișcare „păcănelele“ care au semănat moartea în Timișoara. Ceva mai târziu, între 1993 și 2000, Liliana a fost angajată și la Balli Trading LTD, filiala unei firme internaționale specializate în negoțul cu arme, loc călduț unde a lucrat în umbra aceluiași V.A. Stănculescu.

De la Stănculescu la Voiculescu

Brusc, prin 2004, Liliana, pe atunci Ghervasuc, a schimbat macazul: a descoperit că este fascinată de doctrina politică a conservatorilor. Motiv pentru care a și intrat în zona de influență a lui Dan Voiculescu, cel care i-a oferit diverse funcții în partidulețul său de buzunar. Partid care a și promovat-o, în 2006, în funcția președinte al Consiliului de Administrație și Director General al Companiei Naționale Loteria Română S.A. Succes profesional remarcabil pe care, la un moment dat, l-a explicat chiar ea însăși, cu gurița ei: „Dacă nu intram în politică, nu aveam nicio șansă să fiu cunoscută, să îmi fie cunoscută activitatea profesională, să fiu eu cunoscută ca om“. Așa o fi, dar tot politica arondată în ograda lui Felix ne-a procopsit cu încă o flașnetă cu aere de maestru spiritual al nației.

Uite casa, nu e casa!

În ceea ce o privește pe această doamnă proaspăt promovată în fruntea femeilor conservatoare, toate par a fi clare până în momentul în care cineva are curiozitatea de a se uita prin declarațiile de avere ale soților Mincă. Să-i luam pe rând. Consilier local și, la un moment dat, viceprimar în Mangalia, Ion Mincă enumeră, în declarația sa de avere depusă pe 14.06.2011, printre altele, o casă de locuit de 608 mp, dobândită în 1995.

În schimb, în 2010, pe când concura cu Teo Trandafir pentru ocuparea unui post în Camera Deputaților, Liliana Mincă, soția lui, anunța că averea ei constă, printre altele, într-un apartament de 42,17 mp, situat în București, precum și un imobil cu destinație de casă de locuit și spațiu comercial, deținut de soțul său în Mangalia și a cărui valoare impozabilă este de 1.249.486 de lei.

Păi hai să lămurim: imobilul din Mangalia este doar casă de locuit cum declară Ion Mincă ori „imobil cu destinația de casă de locuit și spațiu comercial“ cum îl descria Liliana Mincă? Căci dacă este și spațiu comercial, el trebuie să aducă în bugetul familiei și niște venituri pe care însă nu le menționează nici unul dintre cei doi soți. Iar pentru ca lucrurile să fie și mai încâlcite, în declarația de avere depusă de Liliana Mincă pe 16.02.2009, pe când se afla la cârma Loteriei Naționale, soțul său apare ca un soi de sărăntoc, un șomer de lux care nu câștiga niciun ban și nu deținea nicio proprietete. Dar, din păcate, ANI nu a observat niciodată acest aspect. Sau poate că o fi observat? Doritori să o auzim și altfel decât dându-și cu părerea de pe micul ecran, am contactat-o prin telefon pe Liliana Mincă și am rugat-o să ne lumineze în problema declarațiilor de avere. Referitor la imobilul „cu destinația de casă de locuit și spațiu comercial“, doamna Minca ne-a declarat: „Respectivul imobil este proprietatea soțului meu care, în această privință, nu a făcut însă partajul cu fosta soție. Cândva, acolo a funcționat o croitorie care a fost închisă demult. Fiți liniștit, problema asta a fost verificată și de ANI“. Guralivă când e vorba de dat lecții la televizor, doamna Mincă nu a făcut decât să se împotmolească mai rău în declarații, întrucât nu a oferit o explicație plauzibilă despre spațiul comercial brusc dispărut din declarația de avere a soțului.
De asemenea, în declarația de avere a lui Ion Mincă există și o ciudățenie: la rubrica dedicată veniturilor obținute de soția sa, el afirmă că Liliana este și lector la Universitatea Financiar bancară, de unde ea ar fi câștigat, pe tot anul, imensa sumă de 268 de lei. Ce fel de lector o fi doamna acolo, de n-a câștigat nici măcar salariul obținut pe o săptămână de către o femeie de serviciu care mătură scările unui bloc dintr-un cartier mărginaș?

E de rău și în afaceri

Ei, dacă Liliana Mincă nu s-a prea descurcat în ceea ce privește declarațiile de avere pe care le-a cam bulibășit, poate că a avut mai mult noroc în afaceri. Din declarația de avere depusă de Ion Mincă în 2011, mai aflăm că doamna, soția sa, este director general la Lerners Entretaining SRL, de unde a câștigat 71.381 de lei. Frumos! Asta ar însemna că prezența doamnei Mincă în fruntea firmei a adus acesteia eficiență și productivitate. Ei bine, nu-i chiar așa. Conform datelor oficiale, firma respectivă s-a înființat în 2008. Conform clasificării CAEN, Lerners Entretaining SRL se ocupă cu „Activități de jocuri de noroc și pariuri“. Adică, după ce a fost debarcată de la conducerea Companiei Naționale „Loteria Română“ SA, Liliana Mincă să-și fi făcut propria sa loterie? Nu! La momentul venirii sale acolo, firma respectivă funcționa deja de aproape doi ani. Doi ani în care i-a mers din rău în mai rău. Dacă în anul 2008, pe când avea doar un angajat, a înregistrat, conform informațiilor oficiale, un deficit de 88.543 de lei, în 2009, când avea patru angajați, „gaura“ din bugetul societății urcase la 4.662.699 de lei. Ei, dar odată cu venirea doamnei Mincă în firmă situația s-a schimbat, în mod radical: numărul angajaților a urcat la 36, iar deficitul a crescut la 6.135.667 de lei. Iar asta s-a întâmplat exact în anul în care directoarea firmei a câștigat peste 72.000 de lei. Ce ar mai fi de spus? Că sediul din București al SC Lerners Entretaining SRL se află pe str. Garlei nr. 1B , adică exact acolo unde se află „punctul de comandă“ al afacerilor derulate de „Varanul“ prof. Dan Voiculescu? Adică de șeful politic al doamnei Mincă, „deontoloaga“ care își face veacul pe la Antene. Sau că acționarul principal al SC Lerners Entretaining SRL este firma Lerners Limited, o companie care funcționează în Cipru, și este înregistrată în Registrul Companiilor din Nicosia, cu sediul social în Akropolos, nr. 66 – Acropolis Tower, Stravolos, PC 2012, reprezentată legal de dl. Pavlos Apazoglu? Că poate că nu este decât o coincidență bizară faptul că tot în Cipru a funcționat, cândva, celebra firmă Crescent, a cărei soartă și avere sunt strâns legate de destinul post-decembrist al aceluiași Dan Voiculescu? Ei, asta este doar istoria unui trecut nu prea îndepărtat, despre care vom vorbi altădată. Chestionată în legătură cu acea perioadă nu prea îndepărtată din viața sa, Liliana Mincă ne-a confirmat că firma Lerners Entretaining SRL se ocupă, într-adevăr, cu organizarea unor loterii, dar și cu pariuri sportive. „Am fost numită director la începutul anului 2010. Dar acum nu mai sunt, întrucât, la sfîrșitul anului trecut, acționarii majoritari, din Cipru, au decis să încetăm colaborarea“. Probabil s-au uitat și ei pe cifre…
Iată, deci, un personaj deosebit de complex. O „specialistă“ care, școlită în tainele chimiei industriale, a ajuns să se priceapă la orice, de la comerțul cu arme la hazardul jocurilor de noroc, și de acolo la rafinamentele politicii. O persoană care, în ciuda „amețelii“ din declarațiile de avere, este numai bună să ne deslușească misterele capitalismului dâmbovițean.

Vasile Surcel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.