Acasă Actualitate Peste 600 de medici protestează față de modul de plată a orelor...

Peste 600 de medici protestează față de modul de plată a orelor de gardă și amenință cu neefectuarea gărzilor. Coafura încă rezistă

DISTRIBUIȚI

Pentru orice cetatean roman, plata orelor suplimentare se realizeaza cu un spor la salariul de baza de minim 75% asa cum prevede Codul Muncii. Iata insa ca ministrul Sanatatii Sorina Pintea a decis ca medicii pot fi discriminati si ca pentru ei sa se ignore prevederile Codului Muncii asa ca sporul pentru garzi care sunt ore suplimentare a scazut de la 75% la 25% pentru garzile simple si de la 100% la 50% pentru orele de garda duble, din zilele libere si sarbatorile legale iar salariul la care se calculeaza va fi cel din ianuarie, ca e mai mic, nu cel din luna in care s-au efectuat orele suplimentare. Asa ca medicii s-au unit si au initiat petitia „Corectarea erorii platii garzilor” in care ameninta ca, daca nu le sunt respectate drepturile, vor denunta contractele de garzi. Petitia a fost deja semnata de peste 600 de persoane.

Iata textul petitiei

„In atentia Parlamentului si Guvernului Romaniei

Medicii care isi desfasoara activitatea in sistemul public de sanatate protesteaza fata de prevederile legislative si masurile administrative care creeaza un climat instabil, lipsit de transparenta si inechitabil in ceea ce priveste salarizarea.

Nu suntem de acord cu urmatoarele:

diferentele aberante privind cuantumul sporurilor aplicate de spitale similare ca rang si sursa de finantare;
plata orelor de garda raportata la alt salariu de baza decat cel din luna in care a fost efectuata garda;
scaderea substantiala a sporului acordat pentru orele de garda, profitandu-se de faptul ca in Legea nr. 153/2017 anexa II cap. 2 art. 3 alin. (2) si (3) nu este prevazut un prag minim al sporului.

In cazul in care avertismentul nostru nu va fi luat in considerare, vom fi nevoiti sa denuntam unilateral contractele de munca privind activitatea prestata in linia de garda.

Suntem constienti ca demisia noastra va atrage discontinuitati in activitatea de permanenta a anumitor sectii vitale (UPU, ATI, Chirurgie, Obstetrica-Ginecologie, Neonatologie, Cardiologie, etc.), insa raspunderea pentru eventualele probleme create va reveni integral Parlamentului si Guvernului, deoarece din cauza lor s-a ajuns in aceasta situatie tensionata.

Permanent ne punem in pericol propria sanatate, fizica si psihica, pentru a salva vietile altora, de aceea, solicitam sa fim tratati cu respect si salarizati in mod echitabil”.

Asteptam sa vedem cat mai rezista doamna ministru in functia mult prea mare pentru anvergura sa.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.