Acasă Actualitate Peste o suta de rromi pripasiti in Italia au zburat inapoi spre...

Peste o suta de rromi pripasiti in Italia au zburat inapoi spre casa

DISTRIBUIȚI

Din Finlanda si pana in Portugalia, ca sa nu mai vorbim de Germania si Austria sau chiar Marea Britanie, aproape nici o tara europeana nu a fost scutita de problema imigratiei ilegale. Cersetori, prostituate, hoti de buzunare sau spargatori, romanii, majoritatea de etnie rroma, au speriat Vestul, determinand unele state sa se gandeasca chiar la reintroducerea obligativitatii vizelor. Altele au gasit insa o solutie mai sanatoasa: expulzarea in masa. Ultima tara care a apelat la aceasta solutie a fost Italia. Joi seara, pe Aeroportul Bucuresti-Baneasa a sosit o noua cursa charter, la bordul carei se aflau 100 de romani.

O alta tara europeana care a rezolvat problema imigrantilor majori prin expulzari masive este Franta, insa acum se confrunta cu o situatie si mai delicata, legislatia interna nepermitandu-i sa expulzeze minorii aflati pe teritoriul sau. Numarul acestora a continuat sa creasca de la 209 cazuri, in 1999, la 741 de cazuri in acest an, ceea ce implica costuri importante pentru contribuabilii francezi.

Aventurile europene ale romanilor scapati peste granitele tarii au tinut multe luni prima pagina a ziarelor occidentale. Din Finlanda si pana in Portugalia, ca sa nu mai vorbin de Germania si Austria sau chiar Marea Britanie, aproape nici o tara europeana nu a fost scutita de probleme. Cersetori, prostituate, hoti de buzunare sau spargatori, romanii si-au creat o faima de invidiat, nu putine fiind tarile in care s-a pus in discutie reintroducerea obligativitatii vizelor. Presiunile exercitate de opinia publica prin intermediul presei au condus la modificarea rapida a legislatiei privind azilul, motiv pentru care, aproape saptamanal, cateva sute de tigani romani sunt expulzati. Ultimul grup de -turisti- romani plecati la colindat prin Vest a fost retrimis in tara, sub escorta politiei, din Italia.

Din nou acasa

Joi seara, o suta de cetateni romani au ajuns pe Aeroportul Bucuresti-Baneasa, dupa ce au fost expulzati din Italia. Considerata nu cu mult timp in urma un adevarat paradis al migratiei ilegale, Italia s-a vazut nevoita sa ia masuri ferme, dupa ce numarul infractiunilor comise pe teritoriul sau a crescut foarte mult, iar numarul celor care locuiau ilegal a atins cote impresionante. In aceste conditii, autoritatile italiene au aprobat recent o noua lege privind imigratia, care inaspreste considerabil conditiile de intrare si de sedere a imigrantilor in aceasta tara.

Actul normativ impune inregistrarea amprentelor digitale pentru obtinerea de documente, faciliteaza expulzarea imigrantilor clandestini si mareste pedepsele impotriva contravenientilor. Traind in conditii mizere din mici furturi, din munca la negru sau din practicarea prostitutiei, romanii au fost stransi de politie de pe strazi si internati in centre speciale. Dupa completarea formalitatilor au fost urcati intr-o cursa charter si trimisi inapoi in Romania.

Un film in reluare

Expulzatii, care au aterizat joi in jurul orei 18.45, au fost insotiti de trei reprezentanti ai autoritatilor italiene. Scenariul sosirii in tara a fost aproape identic cu cel al reintoarcerii celor expulzati din Elvetia sau Spania. Oameni imbracati mizer, suparati pe toti si toate si gata sa se certe cu oricine. La fel ca si ceilati romani repatriati, nici acestia nu posedau nici un fel de act de identitate. Politia urmeaza sa stabileasca, in urmatoarele zile, identitatea lor, iar in functie de gravitatea situatiei, se va trece fie la intocmirea unor dosare penale pentru trecere frauduloasa a frontierei, fie la aplicarea unei simple interdictii de a parasi tara.

De la inceputul anului, moment in care intrarea in spatiul Schengen nu a mai fost conditionata de obtinerea unei vize, mii de romani au fost retrimisi in tara. Cele mai importante scandaluri mediatice au avut loc in Marea Britanie, Belgia si Franta, dar pe lista tarilor din care romanii au fost dati afara se mai afla Finlanda, Elvetia, Spania, Portugalia, Irlanda, Germania, Austria.

Bariere legislative

Expulzarea romanilor nu a fost, in anumite cazuri, tocmai usoara, exemplul Frantei, care inca se mai confrunta cu probleme din cauza legislatiei foarte stricte privind protectia minorilor, fiind destul de graitor. Problema minorilor straini fara insotitor, al caror numar continua sa creasca la Paris, este motiv de ingrijorare pentru autoritatile pariziene, care au cerut statului un plan de urgenta pentru combaterea acestei situatii. -De la 1 ianuarie si pana la 12 noiembrie 2002, ajutorul social pentru minorii parizieni a fost solicitat in 741 de cazuri-, fata de 209 cazuri in 1999 si 527 in 2001, a declarat Gisele Stievenard, responsabil pe probleme sociale pe langa primarul socialist al Parisului.

Dintre cei 741 de copii, 122 sunt originari din China, fata de 14 in 1999 si 145 in 2001, 121 din Congo, numarul acestora fiind dublu fata de anul trecut, si 104 din Romania, fata de 64 in 2001. Gisele Stievenard a afirmat ca, daca autoritatile nu se vor ocupa de acesti copii, ei risca sa devina victime ale retelelor mafiote, sa munceasca clandestin, sa se prostitueze sau sa comita infractiuni.

Parisul a alocat deja 10 milioane de euro in 2002 pentru gazduirea pe termen lung a minorilor straini fara insotitor, fata de opt milioane de euro in 2001. -Intr-o situatie umanitara exceptionala este necesara o reactie exceptionala-, a apreciat Stievenard.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.