Acasă Actualitate Pintea a dat explicații la nivelul ei de înțelegere: În sănătate, salariile...

Pintea a dat explicații la nivelul ei de înțelegere: În sănătate, salariile nu sunt fixe în fiecare lună

DISTRIBUIȚI

Crezându-se pe la ședințele PSD, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a dat explicații miercuri, în cadrul emisiunii „Talk B1”, în ceea ce priveşte scăderea salariilor din sistemul medical în luna februarie. Asta după ce, ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu a susținut că aceste scăderi au apărut pentru că luna februarie este mai scurtă decât ianuarie. O fi fost 2018 primul an în care februarie a fost mai scurtă decât ianuarie.
Așa că Pintea a explicat ca la partid: două la primărie, două la prefectură, două la universitate, în total zece:
”În sănătate, salariile nu sunt fixe în fiecare lună pentru că zilele libere nelucrătoare se plătesc cu un anumit spor, gărzile de sâmbăta și duminica, cu un alt spor, și cu cât sunt mai multe zile libere nelucrătoare, cu atât salariile sunt mai mari în luna respectivă. Deci, luna ianuarie a avut mai multe zile libere nelucrătoare și mai multe zile lucrătoare, iar luna februarie, mai puține.”

Pintea a fost întrebată despre petiția medicilor și despre faptul că sporul pentru gărzi a scăzut de la 75% la 25%. În loc să explice de ce nu se aplică și Legea 153 și prevederea din Codul Muncii care prevede pentru orele suplimentare un spor la salariul de baza de minim 75%, Pintea a aberat:

„Da, am înțeles și eu că sunt mai multe aspecte de genul acesta dar noi aplicăm legea 153 care spune, printre altele, și că sporurile se limitează la 30% pe anvelopă salarială. În acest 30% intră sporul de condiții, pentru zile libere nelucrătoare și sporul de gardă. În condițiile acestea, probabil că managerii au considerat aplicarea sporului de condiții la nivelul minim sau mediu și au redus, pentru încadrarea în cei 30%, procentele pentru zilele libere nelucrătoare și pentru gărzi. Eu, astăzi de dimineață am primit fluturașii de salariu de la mai multe spitale din țară. Să știți că acele creșteri există. Un medic primar, de exemplu, dintr-un spital clinic, din București, din terapie intensivă, fără gărzi, pe statul de plată ca venit net are 22.238. O infirmieră, tot în acel spital – 2.230. Sunt niște cifre foarte clare. Categoric, acolo unde nu s-a putut acorda decât sporul minim, au existat anumite categorii, personal auxiliar, care au avut o oarecare reducere față de luna februarie”, a declarat Ministrul Sănătății.

Întrebată cum dezamorsează conflictul de la Spitalul ”Marius Nasta”, unde chimiștii și biologii au primit salarii mai mici cu peste 1.000 de lei, Sorina Pintea a răspuns: ”Eu aștept să primesc situațiile de la Nasta. Știu că s-au făcut mai multe simulări, dar acolo, sporul era de 100%, până la 1 martie. Au crescut mult salariile în ianuarie și februarie pentru că acel spor de 100% s-a aplicat la salariul din ianuarie care era majorat cu 25% față de decembrie. În condițiile aplicării noului regulament, sporul maxim pentru spitalele de monospecialitate este 85%. Acolo există o anumită categorie care pierde la salariu. Nu știu exact care sunt sumele, nu am văzut ultimele simulări”.

Foto: Facebook Sorina Pintea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.