Home Actualitate PNL a băgat în Parlament un violator: Dan Bordeianu

PNL a băgat în Parlament un violator: Dan Bordeianu

DISTRIBUIŢI

Ne-am obișnuit în ultimii 20 de ani ca în Parlamentul Romåniei să găsim, pe långă politicieni onești, și corupți sau escroci de tipul lui Nati Meir. Recent, în urma unor investigații făcute de ziarul „Curentul“, am descoperit că Parlamentul Romåniei adăpostește printre deputați și un violator care face legi, ne ține lecții de morală și decide practic viitorul copiilor noștri. Este vorba de deputatul de Vaslui Dan Bordeianu. Partidul care a admis pe listele sale de candidați un violator, fără să-și pună vreo problemă legată de trecutul arhicunoscut al lui Bordeianu în zona Huși în care locuiește, a fost Partidul Național Liberal. Sistemul electoral din 2008, negociat la sånge de Hrebenciuc cu Bogdan Olteanu, a făcut ca Bordeianu să ajungă în Parlament, deși obținuse doar 13% din voturile colegiului rural din Vaslui în care a candidat, adică nu mai mult de 1960 de voturi. A fost nevoie doar de 1960 de voturi adunate din afara orașului Huși, unde faptele sale erau cunoscute, pentru ca un violator să ajungă deputat în Parlamentul Romåniei. În timp ce în decembrie ‘89 sute de tineri își dădeau viața pentru libertate, democrație și adevăr, Dan Bordeianu ispășea pedeapsa pentru viol la care fusese condamnat de Judecătoria Vaslui în iunie 1985. Ironia sorții face ca societatea romånească să nu facă nimic pentru acei tineri și să-i deschidă toate perspectivele lui Dan Bordeianu, cel care în aprilie 1985, minor fiind, a sechestrat și violat o tånără, împreună cu doi prieteni. Rușine PNL-ului  care a trecut cu vederea antecedentele morale și penale ale lui Dan Bordeianu și i-a oferit un loc respectabil și o demnitate publică la care mulți romåni cinstiți și corecți nici măcar nu visează! Rușine și UNPR-ului care l-a acceptat în råndurile sale în vara acestui an pe Dan Bordeianu, care a părăsit PNL în speranța că va reuși astfel să-și conserve interesele de afaceri din județul Vaslui și contractele de milioane de euro cu statul pe care le are firma soției sale.

Condamnat pentru viol și lipsire de libertate

În urma solicitărilor făcute de ziarul „Curentul“, Judecătoria Vaslui ne-a pus la dispoziție sentința penală nr. 506 din 12 iunie 1985 din dosarul cu nr. 1889/1985 „având ca obiect săvârșirea infracțiunii de viol de către Dan Bordeianu“. Pentru a elimina orice urmă de îndoială, redăm în continuare conținutul sentinței date în ședința specială cu minori din 12 iunie 1985:

„Pentru astăzi venind la ordine pronunțarea procesului penal privind pe inculpații Bo.Da. (n.r. – Bordeianu Dan), N.M., Da.Ad. trimiși în judecată prin rechizitoriul Procuraturii Locale Vaslui, Nr. 524/P/1985 din 9 mai 1985, pentru săvârșirea infracțiunii de viol. Procedura completă. Dezbaterile din prezenta cauză au avut loc în ședința publică din 7 iunie 1985, care au fost consemnate în încheierea din acea zi și care face parte integrantă din prezenta sentință, și când din lipsă de timp pentru deliberare, s-a amânat pronunțarea pentru astăzi, când s-a dat sentința de față.
Procuratura locală Vaslui prin rechizitoriu nr. 524/P/1985 întocmit la 9 mai 1985 a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată a inculpaților minori Bo.Da., N.M. și Da.Ad., pentru comiterea în concurs real a infracțiunilor de viol, prev. de art. 197 al. II lit. «b» Cod penal și lipsire de libertate în mod ilegal prev. de art. 189 al. 2 c.p. cu aplicarea art. 33 lit. «a» Cod penal și art. 99 Cod penal“.

Victima, luată cu forța de pe stradă

Prin actul de sesizare al instanței se reține în sarcina inculpaților faptul că la data de 9 aprilie 1985, în timp ce partea vătămată se întorcea de la serviciu, aceștia au acostat-o și cu forța au dus-o la locuința inculpatului minor…, unde au avut raporturi sexuale cu victima. A doua zi dimineața, profitând de împrejurarea că cei trei inculpați doreau să stea la masă, victima s-a oferit să le pregătească micul dejun și trecând în bucătărie a deschis ușa care fusese asigurată cu un zăvor și a fugit acasă.
De menționat este faptul că inculpații au ascuns hainele tocmai pentru a nu putea fugi victima, însă aceasta a plecat îmbrăcată sumar.
După ce partea vătămată a reușit să fugă de la locul unde s-a comis infracțiunea, aceasta s-a adresat cu o plângere organelor de miliție, declanșându-se astfel cercetările în cauză.

Expertiza medico-legală a confirmat violul

Expertiza medico-legală efectuată a confirmat faptul că… a fost victima unui viol, prezintă leziuni de violență de tipul echimozelor și escoriațiilor, leziuni ce s-au putut produce prin loviri active cu mijloace contondente în vederea înfrângerii voinței și consumării unui raport sexual violent.
Și inculpații minori au fost expertizați,  constatându-se că ei au discernământul corespunzător vârstei.

Dan Bordeianu a recunoscut infracțiunea

În fața organelor de urmărire penală, inculpații au recunoscut comiterea infracțiunii, recunoaștere ce se coroborează cu declarațiile de recunoaștere parțială și în fața instanței de judecată, în sensul că au arătat că partea vătămată ar fi acceptat în mod tacit să aibă raporturi sexuale cu toți inculpații întrucât ar fi fost prietenă cu inculpatul Bo.Da.
Susținerile inculpaților minori urmează a fi înlăturate pe considerentul că, folosirea forței pentru a o constrânge pe victimă să intre în apartament și ascunderea hainelor ca și fuga acesteia de la domiciliul inculpatului…, atestă tocmai împrejurarea că victima nu a acceptat niciun moment să aibă de bună voie raporturi sexuale cu inculpații minori.
În fața instanței de judecată, victima, dându-și seama de consecințele ce urmează a le suporta inculpații minori, ca urmare a faptelor comise, a încercat inițial să confirme susținerile reclamanților în sensul că ar fi acceptat să aibă raporturi intime cu aceștia.
Luându-se însă o declarație amănunțită asupra modului în care s-a desfășurat activitatea infracțională a inculpaților minori, victima a arătat că într-adevăr raporturile sexuale avute cu inculpații  au fost împotriva voinței ei, fiind nevoită să fugă pentru a scăpa din domiciliul unde s-a comis infracțiunea. Faptele inculpaților fiind pe deplin dovedite urmează ca instanța în baza art.3 din B.218/1977 să dispună trimiterea acestora într-o școală specială de muncă și reeducare.
Totodată, în baza art. 191 alin. 1 c.p.p. inculpații minori vor fi obligați în solidar cu părțile responsabile civilmente la plata către stat a cheltuielilor judiciare și a onorariilor pentru apărători numiți din oficiu.
Se va deduce din durata măsurii luate perioada reținerii și arestării preventive de la 10 apr.1985.

Condamnați la cinci ani cu executare

Pentru aceste motive în numele legii hotărăște: Conform art.3 din B.218/1977 dispune trimiterea într-o școală specială de muncă și reeducare pe o perioadă de 5(cinci) ani pentru săvârșirea infracțiunilor prev. de art. 197 al. 2. lit.“b“ și art.189 alin. 2 cod penal

în concurs real a următorilor inculpați minori.
-B.D.,(urmează datele)
-N.M.(urmează datele)
-D.A.(urmează datele)

Obligă inculpații în solidar cu părțile responsabile civilmente ……… să achite statului suma de câte 500 lei cheltuieli judiciare și la BCJ Vaslui câte 200 lei fiecare.

Deduce din durata măsurii perioadei reținerii și arestării preventive începând cu aprilie 1985. Cu recurs în 10 zile de la comunicare.“

(n.r.- intertitlurile aparțin redacției)

Pe scurt, o fată a fost luată de pe stradă, sechestrată și violată de Dan Bordeianu și cei doi amici ai săi, cei trei fiind arestați și condamnați să petreacă următorii cinci ani într-un centru de reeducare pentru minori, adică într-o școală de corecție.

Bordeianu & co. nu au făcut recurs

Deși aveau dreptul să facă recurs la sentință în termen de 10 zile, Dan Bordeianu și tovarășii săi de viol nu au apelat la această cale de atac, Tribunalul Vaslui comunicând, la solicitarea ziarului „Curentul“, că „s-au efectuat verificări în registrele instanței pentru perioada menționată de dumneavoastră în cerere – anii 1983-1985 – și  nu a fost identificat niciun dosar în care inculpat să fie numitul Bordeianu Dan pentru săvârșirea infracțiunii de viol. Este posibil ca acest dosar la care faceți referire să se fi aflat pe rolul Judecătoriei Vaslui, instituție căreia vă puteți adresa cu o cerere în acest sens“.

Cinci ani la Târgu Ocna

După sentința Judecătoriei Vaslui, Dan Bordeianu și-a petrecut următorii cinci ani din viață la școala de corecție de la Târgu Ocna. Acest lucru ne-a fost confirmat de directorul Centrului de Reeducare de la Găești, unde se află în acest moment arhiva școlii de corecție de la Târgu Ocna: „vă comunicăm că în arhiva unității noastre deținem  date cu privire la situația juridică a fostului minor Dan Bordeianu“.

 
Așa cum se poate constata, nici violul și nici cei cinci ani de școală de corecție nu l-au împiedicat pe Dan Bordeianu să devină deputat pe listele unui partid care într-o vreme se mândrea cu oameni care au creat România modernă, iar acum acceptă să fie reprezentat, la cel mai înalt nivel, de un violator.

Bordeianu nu a dorit să discute cu noi

Am încercat, așa cum era și firesc, să luăm legătura cu deputatul Dan Bordeianu, dar domnia sa nu a dorit să discute cu noi, desemnând o consilieră să răspundă la telefonul său:
„Știu ce problemă aveți, puteți să-mi spuneți fără probleme. Dacă puteți să-mi spuneți mie eu o să-i transmit. Știu dna Bujor, știu demersul făcut de ziarul dumneavoastră cu privire la atacul pe care doriți să-l faceți la adresa domnului deputat Bordeianu, știu motivele… Din ce dată aveți această sentință? Și credeți că din anul 1985 până acum… Eu o să-i transmit. Dna Bujor, sunteți o drăguță, dar ar fi trebuit să luați punctul de vedere al domnului deputat înainte să publicați materialul (n.r. ceea ce am și făcut). E o problemă de foarte mult timp pentru care nu are o condamnare, era minor, da? Care e problema? O știe toată lumea. O să-i comunic că doriți să vorbiți cu el și dacă o să considere că vrea  să vorbească…“. Nu a considerat , încă.

Oamenii politici au rămas fără replică

Prietenul lui Bordeianu, Ludovic Orban, a rămas mut
Deputatul PNL Ludovic Orban, prieten bun cu Dan Bordeianu, s-a arătat un pic șocat de experiențele din tinerețe ale fostului său coleg de partid și ne-a răspuns destul de laconic. „Nu știu ce să vă spun“, a declarat  sec domnul Orban,  după câteva minute în care am încercat să îi facem un tablou vizavi de incompatibilitatea morală a deputatului Bordeianu cu funcția pe care o ocupă în Parlamentul României.

Deputatul PDL Dan Marian: „Avem obligația morală de a nu mai accepta un astfel de om în Parlament“
Deputatul PD-L de Vaslui Dan Marian a condamnat faptul că un astfel de personaj se află la conducerea României, declarând totodată că locul său nu mai este în Legislativul român. „Eu am auzit o astfel de poveste. Așa umblă vorba prin târg referitoare la viol. Se știa că a fost condamnat și a fost tolerat. Avem obligația morală de a nu mai accepta un astfel de om în Parlament“, ne-a spus Dan Marian.

UNPR reevaluează relația cu Bordeianu
Președintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat pentru ziarul „Curentul“ că cel mai probabil, după ce va vedea dovezile în acest sens, vor fi luate măsuri contra lui Bordeianu care căuta un loc călduț la UNPR, după ce demisionase din PNL. „Nu a fost încă confirmat (în funcție de șef UNPR Vaslui – n.r.). Nu am știut despre acest lucru. Este adevărat, este la noi (la UNPR – n.r.). Să vedem întâi despre ce e este vorba și apoi vom vedea ce este de făcut“, ne-a spus Cristian Diaconenscu.
Am încercat în cursul zilei de ieri să luăm legătura și cu șeful PNL Vaslui, fostul ministru de interne Cristian David, dar nu a răspuns la telefon. De asemenea, am încercat să obținem un punct de vedere de la președintele PNL Crin Antonescu, de la președintele PSD Victor Ponta și de la președintele UNPR Gabriel Oprea, fără succes însă. N-au răspuns la telefon nici președinta Camerei Deputaților, Roberta Anastase, și nici ministrul Elena Udrea. Nici președintele din 2008 al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, nu a fost de găsit ieri la telefon pentru a ne explica modul în care a ajuns pe liste, fără o minimă verificare, Dan Bordeianu.

Surprize, surprize pentru colegele de partid și Parlament ale lui Dan Bordeianu

Vicepreședintele PNL Norica Nicolai: „În aceste condiții domnul Bordeianu nu cred că trebuia să se gândească să ocupe un loc în Parlament“
A fost o infracțiune calificată. Nu știam despre asta. Este surprinzător. Înțeleg că este o infracțiune gravă de viol, în aceste condiții domnul Bordeianu nu cred că trebuia să se gândească să ocupe un loc în Parlament. Sunt foarte surprinsă că aflu acum lucrurile astea. Fără îndoială că, fiind minor la perioada respectivă, între timp au intervenit reabilitările, dar dincolo de toată chestiunea asta, fapta și circumstanșele în care s-a petrecut nu-l calificau ca pe un om care ar merita să reprezinte public cetățenii. Nu e vorba desptre faptul că nu m-aș simți în siguranță ca femeie, totuși e Parlamentul României și nu cred că Bordeianu și-ar mai permite să mai facă vreun viol. Dar nu m-aș fi simțit bine ca femeie când știu că am ales un asemenea om. E decizia domniei sale dacă își dă demisia. E șocant, nu pot să cred așa ceva. Pot să mai cred că unii au rătăcit, dar…

Liberala Alina Gorghiu așteaptă reacția lui Bordeianu

„M-ați luat prin surpindere, nu știu despre ce e vorba și până nu văd oficial… Așa pe vorbe chiar nu aș vrea să… Dacă vreți, reveniți mâine cu un telefon. Eu vă cred acum pe dumneavoastră pe cuvânt că e reală povestea, dar până nu văd și o reacție din partea domnului deputat și până nu văd despre ce e vorba nu pot să vorbesc așa. Mă înțelegeți și pe mine? La revedere!“

Diana Tușa – deptat PNL: „E o surpriză!“

„Nu știam de lucrul acesta, e o surpriză. Eu sunt de profesie avocat, văd altfel lucrurile, dar nu contează pentru ce faptă e, e condamnare și… Iar gravitatea faptei e aceeași în cazul în care există o condamnare. Pentru mine e o surpriză, nu am văzut acea condamnare. Cel mai bine ar fi să văd și eu ce scrie acolo și apoi să comentez în cunoștință de cauză. Mergem cam departe, din moment ce până acum nu mi-a trezit bănuieli, nu cred că o să mă simt în pericol. Vreau să stau de vorbă cu el să-mi spună și mie ce s-a întâmplat și după să vă răspund. Eu vorbesc despre ceva ce aflu acum pentru prima dată și sunt sigură că nici ceilalți colegi ai mei sau membri în conducerea partidului nu știau“.

Sulfina Barbu – deputat PDL: „M-ați lăsat fără cuvinte“

„Nu știu ce să zic. M-ați lăsat fără cuvinte. Noi am făcut o modificare la legea electorală prin care fiecare candidat să aibă obligatoriu la dosarul lui și cazierul. E posibil să fie fapte care s-au prescris sau fapte care nu mai sunt de actualitate, dar eu cred că este bine ca alegătorii să știe atunci când au opțiunile de a alege, tot trecutul celui ales. Cred că o astfel de măsură este bine venită și sperăm ca în plen să obținem votul necesar și să devină o realitate pentru alegerile din 2012. Eu cred că este o măsură necesară pentru că eu cred că orice cazier ne arată comportamentul unei persoane în societate, legile sunt făcute pentru a fi respectate, iar cetățenii care aleg în mai mulți candidați să știe comportamentul fiecărui candidat în trecutul lui, lucruri care se știu numai din cazier. Deci o astfel de măsură cred că va aduce mai multă transparență atunci când ne alegem reprezentanții. Sincer, nu comentez pentru că o astfel de faptă este foarte gravă și nu comentez mai ales că nu am știut de o astfel de informație“.

Lia Olguța Vasilescu – senator PSD:

„Faptele cu minori țin de o altă legislație“(?!)
„Nu comentez pentru că nu știu despre ce e vorba și oricum faptele cu minorii țin de o altă legislație și… Nu cunosc cazul și nu vreau să fac declarații, oricum într-un ziar care mă face curvă. Nu vreau să comentez.“

{mp3}2010-11-12viol1{/mp3}

{mp3}2010-11-12viol2{/mp3}

{mp3}2010-11-12viol3{/mp3}

{mp3}2010-11-12viol4{/mp3}

{mp3}2010-11-12viol5{/mp3}

{mp3}2010-11-12viol6{/mp3}

{mp3}2010-11-12viol7{/mp3}

{mp3}2010-11-12viol8{/mp3}

{mp3}2010-11-12viol9{/mp3}

{mp3}2010-11-12-DanMarian11{/mp3}

{mp3}2010-11-12-CristiDiaconescu12{/mp3}

{mp3}2010-11-12-FlorentinGust13{/mp3}

{mp3}2010-11-12-cabinetBordeianu14{/mp3}

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.