Acasă Actualitate Poliția Locală amendează șoferii care parchează ilegal după ce tarifele de parcare...

Poliția Locală amendează șoferii care parchează ilegal după ce tarifele de parcare au crescut și de peste 5 ori

DISTRIBUIȚI

Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București continuă programul privind descurajarea șoferilor care aleg să staționeze sau să parcheze ilegal în zona centrală a Capitalei. 139 de șoferi au fost sancționați in doar 5 zile.

De la începutul acestei săptămâni, echipajele Serviciului Circulație din cadrul DGPLCMB au efectuat acțiuni de control in zona centrala pentru prevenirea, dar și sancționarea contravențională a conducătorilor auto ce încalcă reglementările în vigoare privind oprirea sau staționarea neregulamentară, fapte prevăzute de OUG 195/2002 și de Hotărârea Consiliului General privind strategia de parcare la nivelul municipiului București.

În doar câteva zile au fost depistați 139 de șoferi care au ales ori să ocupe benzile de circulație ale arterelor din centrul Bucureștiului, ori să-și parcheze mașinile pe trotuare împiedicând, astfel, traficul pietonal sau chiar să blocheze parcări întregi. Dintre aceștia, mai mult de jumătate au fost persoane care au refuzat să folosească parcările municipalității obstrucționând cu mașinile lor traficul.Toți acești conducători auto au fost sancționați cu amenzi in valoare totala de 20.155 lei, după ce echipajele de Circulație au efectuat procedurile de identificare pe baza înregistrărilor foto și video.

De la începutul acestui an, programul Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București a presupus acțiuni în urma cărora, doar în zona centrală a Capitalei, au fost aplicate 4308 sancțiuni pentru oprire interzisă și au fost întocmite peste 160 de procese verbale de contravenție pentru staționare neregulamentară. Valoarea totală a amenzilor este de 717.460 lei.

Tarifele de parcare în centrul Capitalei

Reamintim că, potrivit H.C.G.M.B. nr. 322/2018, s-au instituit 3 zone de taxare la nivelul Capitalei. Taxa e de 10 lei pe oră în zona centrală, Zona 0, compusă din 4 sub-zone:

— zona parcajului subteran Intercontinetal , perimetrul delimitat de străzile N. Bălcescu — C.A. Rosetti — D. Gerota — J. L. Calderon — T. Arghezi — Carol I;

— zona parcajului subteran din Piața Universității , perimetrul delimitat străzile N. Bălcescu — I. Câmpineanu — Calea Victoriei — Splaiul Independenței — Halelor — I. C. Brătianu;

— zona parcajului suprateran Cocor, perimetrul delimitat de străzile I. C. Brătianu — Sf. Vineri — Calea Moșilor — H. Botev — C. Coposu;

— a patra zonă este cea a parcajului suprateran Unirea, perimetrul delimitat de străzile C. Coposu — M. Basarab — Mircea Vodă — Unirii — Brătianu.

Tarifele scad la 5 lei, 2,5 lei, respectiv 1,5 lei pe oră pe măsură ce ne îndepărtăm de centru. Rezidenților li se aplică tarife preferențiale.

Zona 1 cuprinde locurile de parcare special amenajate între zona 0 și perimetrul stabilit prin acordul Planului Integrat de Calitate a Aerului, delimitat de străzile:

Piața Victoriei — bd. Iancu de Hunedoara — str. Polonă — str. Mihai Eminescu — str. Traian — str. Nerva Traian — bd. Gh. Șincai — str. Lânăriei — Calea Șerban Vodă — bd. Mărășești — str. Mitropolit Nifon — bd. Libertății — Calea 13 Septembrie — str. Izvor — str. B. P. Hașdeu — str. Vasile Pârvan — str. Berzei — str. Buzești — Piața Victoriei

În zona 1 se aplică tarife de 5, respectiv 2,5 lei pe oră:

— 5 lei/ora — tarif unic de luni până vineri în intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, în funcție de parcaj, în zone unde numărul de vizitatori este mare, de luni până duminică în intervalul orar 00.00-24.00; după intervalul maxim de parcare de 2 ore, se aplică măsura suprataxării la un nivel dublu pentru fiecare oră de depășire.

— 2,5 lei/ora — tarif unic în zilele săptămânii în intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 5 lei/oră.

În ambele cazuri, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare.

Pentru unitățile hoteliere, complexe comerciale, săli de spectacole, baze sportive — locuri de parcare rezervate pe bază de contract tariful este de 5 lei/ora x 24 ore x 30 zile.

Riveranii beneficiază de un tarif preferențial lunar de 100 lei.

Zona 2 — cuprinde locurile de parcare special amenajate între zona 1 și limita administrativă a orașului.

Tarife utilizabile în zona 2:

— 2,5 lei/ora — tarif unic de luni până vineri în intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, în funcție de parcaj, în zone unde numărul de vizitatori este mare, de luni până duminică în intervalul orar 00,00-24.00 (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare);

— 1,5 lei/ora — tarif unic în zilele săptămânii în intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 2,5 lei/oră (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare);

Tariful preferențial pentru unitățile hoteliere, complexe comerciale, săli de spectacole, baze sportive — locuri de parcare rezervate pe bază de contract este de 2,5 lei/ora/24 ore/zi, iar pentru riverani — de 80 lei/lună.

Ca și în cazul celorlalte zone, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.