Acasă Actualitate Politistii trebuie sa invete maghiara si… rromanes

Politistii trebuie sa invete maghiara si… rromanes

DISTRIBUIȚI

Ca nicaieri in lume, in Romania, cetatenii care nu au bunul-simt si obligatia civica de a vorbi si limba romana obliga alti cetateni romani, reprezentanti ai autoritatilor statului, sa invete limba materna a acestora. Poate ca nu s-ar fi ajuns aici, daca politicienii romani nu ar fi cedat santajului politic in schimbul unei majoritati parlamentare. Din nefericire, in aceasta situatie penibila s-a ajuns deja, Camera Deputatilor acceptand un amendament al UDMR la statutul politistului, potrivit caruia, in localitatile in care o minoritate depaseste 20%, oamenii legii trebuie sa cunoasca limba minoritatii respective. Daca aceasta prevedere se va regasi in versiunea finala a legii, sute de politisti vor fi trimisi sa invete limba maghiara si, ca efect colateral, alti politisti vor trebui sa invete limba(?) tiganeasca.

Peste 500 de politisti din Covasna, obligati sa invete limba maghiara

In cazul in care statutul politistului va fi adoptat in forma actuala, inspectoratele de politie din Covasna si Harghita vor trebuie sa treaca la reinstruirea a aproximativ doua treimi din personal, care nu vorbeste limba maghiara. In Covasna, de exemplu, din totalul politistilor, doar 12% sunt de etnie maghiara si doar 25% sunt cunoscatori ai acestei limbi. Aceasta, in conditiile in care mai mult de 90% din localitatile covasnene au peste 20% populatie maghiara. Comandantul IJP Covasna, Constantin Scurtu, marturisea ca cel putin Politia covasneana a facut si face eforturi constante de a angaja in localitati predominant maghiare localnici de etnie maghiara, care in mod firesc ar putea dezvolta o relatie mult mai apropiata cu cetatenii decat romanii, veniti, eventual, chiar de pe alte meleaguri.

Problema este ca, asa cum cetatenii maghiari nu au agreat ideea intrarii in randul fortelor politienesti pana acum, la fel vor face probabil si dupa aplicarea legii. Astfel, colonelul Scurtu nu vede cum s-ar putea aplica acest proiect in cazul in care va deveni lege altfel decat prin cursuri de invatare a limbii maghiare de catre mai mult de 500 de politisti covasneni. Prin urmare, se pare ca o cat mai buna relatie cu cetatenii este in favoarea atat a Politiei, cat si a UDMR, insa modalitatile de realizare a acesteia sunt diferite. In timp ce Politia doreste sa-si angajeze personal local, cunoscatori ai limbii maghiare, si se loveste tocmai de ostilitatea cetatenilor de etnie maghiara, UDMR vrea sa impuna politisti cunoscatori ai limbii maghiare prin orice mijloace, chiar si prin reinstruirea celor existenti.

In ceea ce-i priveste pe tigani, chiar daca, deocamdata, nu au o atitudine antistatala la nivel de gandire colectiva, asteptam reactia Guvernului in momentul in care va descoperi cate localitati tiganesti exista la ora actuala in Romania si cati politisti vor trebui sa invete limba tiganeasca in raport cu numarul acestor localitati.

Funar il sanctioneaza pe ministrul de interne pentru -maghiarizarea politistilor-

Primarul Gheorghe Funar vrea sa-i acorde ministrului de interne, Ioan Rus, titlul de -cetatean nedemn al municipiului Cluj-Napoca-, urmand sa vina in fata Consiliului Local cu un proiect de hotarare in acest sens. In opinia primarului, ministrul clujean se face vinovat de -maghiarizarea a peste 5.000 de politisti romani, cu incalcarea flagranta a Constitutiei Romaniei-.

Gheorghe Funar a constatat ca Ioan Rus sustine interesele iredentismului maghiar, recomandandu-i acestuia sa isi schimbe domiciliul. -Ii sugerez sa opteze pentru una dintre localitatile Sfantu Gheorghe sau Miercurea Ciuc. Dar, fiindca acestea sunt si vor ramane teritorii romanesti, ministrul s-ar putea indrepta direct spre Budapesta, unde are sansa sa i se acorde, in compensatie, un alt titlu-, a subliniat primarul Clujului.

Ioan Rus mai este acuzat de tradarea interesului national si umilirea limbii romane, deoarece sustine protocolul PSD-UDMR prin care politistii din localitatile unde o minoritate depaseste 20% trebuie sa cunoasca limba acelei minoritati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.