Acasă Actualitate Ponta le-a dat țeapă ziariștilor

Ponta le-a dat țeapă ziariștilor

DISTRIBUIȚI

Declarațiile lui Victor Ponta, prin care își lua angajamentul în fața presei că guvernul nu va face recurs în procesul drepturilor de autor , intentat de ziariști, artiști , interpreți etc, au avut aceeași valoare ca și declarațiile politice făcute frecvent de premierul român. Adică zero. Jurnalistul Victor Ciutacu, parte în acest proces, a anunțat pe blogul său, cu litere de-o șchioapă: ”O țeapă cât Casa Scânteii de la Guvern”. Potrivit celor publicate de Ciutacu ” Guvernul României și Ministerul Finanțelor Publice, instituție subordonată, au făcut recurs în procesul drepturilor de autor cu ziariștii, artiștii, interpreții și alți prestatori de activități pe bază de TVA represiv și retroactiv pe cinci ani. Asta că tot promisese premierul, în direct la Vorbe grele, că Executivul își asumă abuzul și, după ce a pierdut în două instanțe de judecată, nu va mai face recurs, iar mâncătorii de c…t de la oficioase (care nu și-au depus nici fișele fiscale) îl călcau în picioare că ne cadorisește. OK, ne vedem la Înalta Curte de Casație și Justiție”. Prin urmare, supărare mare printre jurnaliștii care au slujit cu devotament USL în ultima vreme, fapt confirmat chiar de stenogramele ședințelor PNL, și care în loc de recunoștința lui Ponta au primit drept cadou recursul la procesul pe care-l câștigaseră în mai la Curtea de Apel București. Pentru a demonstra că premierul nu și-a ținut promisiunea făcută, Ciutacu a postat chiar și o înregistrare din emisiunea sa pentru a arăta că Ponta a promis public că executivul nu va face recurs în acest proces, iar acum s-a răzgândit.
 „Aș vrea să dau un semnal foarte clar că, deși Guvernul actual este și el criticat, nu trebuie să folosești instrumente fiscale ca să lupți împotriva mass-media", declara public premierul Victor Ponta în momentul în care anunța că a renunțat la proces.

Avocatul Piperea: „premierul una spune și alta face!“

Contactat de ziarul Curentul, avocatul Gheorghe Piperea, cel care a reprezentat interesele jurnaliștilor în instanță, în procesul cu Ministerul de Finanțe, s-a declarat extrem de dezamăgit de atitudinea premierului Ponta: „ E cel mai trist lucru sau cel mai surprinzător, după declarațiile făcute de primul ministru. Una spune domnia sa, pentru audiență , și alta face. E trist“. Avocatul Piperea ne-a precizat că nu știe când guvernul a făcut recurs la decizia Curții de Apel care dădea câștig de cauză jurnaliștilor și că a primit o comunicare în acest sens în urmă cu două zile. Conform declarațiilor sale, la Înalta Curte nu s-a stabilit încă un termen pentru recurs și că cel mai probabil acesta va fi în martie-aprilie 2013.

Amenințări cu CEJ de la Luxembourg

Deranjat de schimbarea de atitudine a șefului guvernului, avocatul Piperea a invocat chiar Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg, unde domnia sa intenționează să ajungă cu acest proces: „Ceea ce nu știe premierul este că odată ajunși în fața  instanței de recurs,  oricare dintre părți poate ridica întrebarea preliminară  în condițiile  în care legea noastră e interpretabilă  sau încalcă directivele, ceea ce duce tot dosarul la Curtea de la Luxembourg. Iar eu o sa ridic această întrebare preliminară la Curtea de Casație. „ Deși susține că recursul intentat de guvern nu are niciun sens, avocatul jurnaliștilor afirmă că se va bate în continuare în instanță. Potrivit lui Piperea, care citează surse neoficiale din Ministerul de Finanțe, juriștii instituției ar fi amenințat că-și dau demisia în bloc dacă guvernul nu face recurs la decizia CAB care dădea câștig de cauză jurnaliștilor. Avocatul a recunoscut totuși că există riscul ca funcționarii guvernului să fie acuzați de abuz în serviciu de către Curtea de Conturi în momentul în care nu întreprind toate măsurile pentru a recupera banii statului și că probabil așa se justifică acest recurs. Totuși, afirmă Piperea, în acest caz exista o hotărâre judecătorească , iar dacă exista acest risc atunci premierul Ponta, „care e procuror și ar trebui să cunoască aceste lucruri,  nu trebuia să spună ferm că executivul nu va face recurs la decizia CAB“.

Guvernul a depus armele doar din vorbe

Până în luna mai când guvernul Ponta a modificat legea, majorând plafonul pentru care trebuie plătit TVA la 65 000 de euro anual,  contribuabilii care realizau venituri de peste 35.000 de euro calculați la cursul din data aderării României la UE (3,38 lei/euro), adică 119.000 de lei pe an, trebuiau să se înregistreze la Fisc ca plătitori de TVA.
Cei mai mulți dintre contribuabilii care realizează venituri anuale aflate în apropierea acestei limite sunt cei care prestează servicii plătite în regim de drepturi de autor, adică jurnaliștii, realizatorii și moderatorii TV, consultanții și artiștii (actori, cântăreți, interpreți, pictori etc.).
În anii trecuți, unii dintre aceștia au depășit plafonul de 35.000 de euro, dar nu s-au înregistrat ca plătitori de TVA, astfel că Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a autosesizat și, în 2011, sub conducerea lui Sorin Blejnar, le-a cerut plata TVA pentru toți anii anteriori în care au depășit acel plafon.
Împotriva artiștilor și jurnaliștilor în cauză, Guvernul și ANAF au declanșat un proces de urmărire în vederea recuperării banilor (TVA, dar și penalitățile aferente), iar conflictul a trecut prin mai multe etape în justiție.
În luna mai, când Victor Ponta trimitea semnale de prietenie către presă, Curtea de Apel a abrogat normele metodologice întocmite de Fiscul condus de Sorin Blejnar, prin care s-a introdus plata TVA retroactiv pe drepturile de autor.
Hotărârea era  supusă recursului, însă statul, prin vocea lui Ponta, a anunțat că  nu va mai face acest pas , premierul anunțând că a discutat cu ministrul de Finanțe ca să găsească o soluție pentru anularea TVA la drepturile de autor.
Altfel spus, guvernul se angaja public să nu mai continue procesul și instituia un fel de amnistie fiscală pentru jurnaliști și artiști.
Odată trecute alegerile locale și refe­rendumul pentru suspendarea preșe­dintelui, se pare că guvernul Ponta s-a răzgândit și s-a decis că nu i-ar strica niște bani în plus la buget, chiar și de la ziariștii apropiați USL, că  doar bani n-au nici miros și nici culoare politică.

{flv}2012-09-07ciut{/flv}

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.