Home Actualitate Predoiu cere demisiile lui Bănicioiu și Ciurchea „pentru degringolada implementării cardului de...

Predoiu cere demisiile lui Bănicioiu și Ciurchea „pentru degringolada implementării cardului de sănătate”

DISTRIBUIŢI

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu a cerut marți demisia ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și a președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, „pentru degringolada implementării cardului de sănătate”.

„Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a căzut la nivel național și vineri, săptămâna trecută, și luni. Cardurile persoanelor asigurate nu au mai fost recunoscute de sistem, iar, ca urmare, consultațiile, eliberările de rețete, trimiterile, internările și externările nu s-au mai putut realiza”, susține Cătălin Predoiu.

Liderul liberal amintește că de la 1 septembrie toate serviciile în sistemul sanitar se fac numai cu cardul de asigurat.

Potrivit acestuia, în condițiile blocării SIUI, au existat pacienți care nu au beneficiat de serviciile pentru care au plătit asigurarea și există, totodată, riscul real ca furnizorii să nu-și primească banii pe ceea ce au prestat.

Cătălin Predoiu a criticat, de asemenea, declarațiile președintelui CNAS referitoare la aceste incidente informatice legate de cardul de sănătate.

„Justificarea CNAS privind cauza ‘cedării sistemului’ — o pană de curent — este ridicolă. Atunci când a fost implementat sistemul informatic, una dintre obligațiile caselor județene de asigurări a fost să creeze condiții optime de funcționare a serverelor: cameră separată cu temperatură constantă, izolată fonic, termic și acustic, precum și grupuri electrogene automate (surse energetice de rezervă). Dacă CJAS au îndeplinit aceste condiții, de ce CNAS, care deține și gestionează serverele centrale, nu a achiziționat asemenea grupuri electrogene? Sau dacă a achiziționat de ce nu funcționează? Sau dacă funcționează, de ce mint reprezentanții CNAS?”, întreabă Predoiu.

Liderul liberal susține că „se impune rapid refacerea întregului sistem și revenirea la raportarea în sistem dublu — și cu și fără card—, până când statul dovedește că sistemul este stabil, viabil 24 din 24 de ore”.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.