Acasă Actualitate Prefectul nesimțirii, Levente Szezekly de la Vaslui, pus la zid de „nespălați”

Prefectul nesimțirii, Levente Szezekly de la Vaslui, pus la zid de „nespălați”

DISTRIBUIȚI

După ce ziarul „Curentul“ a dezvăluit săptămâna trecută cum se fac  afacerile în județul Vaslui, am primit la redacție o serie de comentarii ale vasluienilor vizavi de tăierea abuzivă de către deputatul PDL Viorel Cărare a conductei de termoficare a orașului fără niciun fel de aprobare. Locuitorii Vasluiului s-au arătat la fel de revoltați față de ușurința cu care prefectul de Vaslui, Levente Csaba Szekely, își permite să le arunce „epitete“ halucinante, portretizându-i ca pe niște oameni îndărătnici, leneși și, mai mult, nespălați. Reamintim că, la finele săptămânii trecute, reporterii ziarului „Curentul“ l-au contactat pe domnul prefect Szekely în legătură cu abuzul privind tăierea conductei de termoficare. La solicitarea noastră, am primit un răspuns halucinant: „Mai toată lumea are centrală de apartament. Poate dacă mai au și un săpun se mai spală și ei (vasluienii – n.r.)“, ne-a declarat Szekely. Prefectul Vasluiului nu este la prima ieșire de acest gen. Acesta a recidivat și în 29 martie 2010, atunci când a declarat următoarele: „Casa cade, gardul cade, toți se uită la filme porno la televizor, fac copii pe care îi cresc cu alocațiile de la stat. Acești oameni nu mai au un obiectiv, trăiesc de pe azi pe mâine. Foarte ușor ar putea să facă un solar, să planteze semințe și în primăvară să vândă ridichi și ceapă pentru a câștiga bani. S-au învățat să ceară ani la rând, însă capitalismul este dur și trebuie să facem ceva. De când sunt prefect, am umblat prin Vaslui și am văzut că prima grijă a majorității beneficiarilor Legii 416/2001 este să onoreze caiețelul de la crâșme și să-și instaleze antene parabolice“, afirma atunci Szekely.
Din cauza multitudinii de reacții venite pe adresa cotidianului nostru, am dorit să facem un mic sondaj în råndul oamenilor politici ai acestui oraș, întrebåndu-i cum caracterizează limbajul extrem de slobod al prefectului în cauză. Pentru a nu lăsa loc de speculații sau pentru a nu fi acuzați de parti-prix-uri politice, micul nostru sondaj a fost realizat în råndul membrilor tuturor celor patru partide parlamentare.

Cristian David (PNL): „Eu sper că nu a făcut o asemenea afirmație“

Pentru început, am stat de vorbă cu fostul ministru de Interne, Cristian David, în prezent senator de Vaslui, în legislatura 2008-2012, care ne-a declarat că un astfel de limbaj al prefectului de Vaslui este exagerat și neacceptabil. „Eu sper că nu a făcut o asemenea afirmație. Dacă ea a fost făcută, este una jignitoare la adresa vasluienilor și una total neinspirată. Nu mi se pare normal, cred că în orice context o astfel de afirmație nu își are locul“, ne-a declarat senatorul PNL, Cristian David. De asemenea, parlamentarul vasluian a calificat drept „halucinantă“ tăierea fără nicio aprobare de către deputatul pedelist Viorel Cărare a conductei de termoficare a orașului Vaslui.

Dan Marian: „Ca cetățean al Vasluiului mă simt jignit“

Mult mai acid vizavi de afirmațiile lui Szekely s-a arătat deputatul pedelist Dan Marian, care a condamnat cu fermitate „limbajul colorat“ al prefectului, adăugånd că se simte jignit de astfel de declarații, nu numai în calitate de om politic, ci ca și cetățean al acestui oraș. „Lucrurile stau foarte simplu. El (Levente Szekely – n.r) nu este cetățean al Vasluiului și oricum nu cunoaște problemele acestui județ. Din păcate, spun aceste lucruri pentru că în calitate de reprezentant al Guvernului ar trebui să aibă mai multă competență în administrația locală. Dar pentru ceea ce a declarat, pentru a doua oară, pur și simplu mă lasă mască, ca să zic așa. Eu mă simt profund jignit de declarațiile domnului prefect și nu ca deputat, ci ca cetățean al Vasluiului“, ne-a declarat Dan Marian. Mai mult, deputatul PDL ne-a mai spus că va lua măsuri și la nivel de administrație locală pentru ca acest lucru să nu rămånă nesancționat. „Voi informa și conducerea partidului (PDL – n.r.) despre această atitudine practic a unui reprezentant în teritoriu al Guvernului care își permite să își depășească atribuțiile“, a completat Marian. Deputatul PDL ne-a mai spus că sunt peste 2.000 de apartamente racordate la rețeaua de termoficare a orașului care trebuie încălzite cu ajutorul rețelei locale CET.

Dumitru Buzatu (PSD): „O fi băut ceva“

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, s-a declarat la råndul său revoltat vizavi de afirmațiile prefectului Szekely. „Există mai multe ipoteze: ori a făcut-o cineva în numele dånsului, ori nu a știut ce vorbește, ori o fi băut ceva“, ne-a spus Dumitru Buzatu.

UDMR în silentio stampa

Deși am încercat să luăm câteva reacții din partea liderilor UDMR pe tot parcursul zilei de ieri, ne-am lovit constant de scuze, ironii, refuzuri și alte amânări. Ne întrebăm retoric dacă am fi cerut o reacție pe tema autonomiei așa-zisului Ținut Secuiesc câte pagini ar fi trebuit să scriem? Primul contactat a fost ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Cu o voce suavă, secretara dânsului ne-a spus că pentru moment este în ședință de Guvern și că ne va contacta îndată ce se termină întâlnirea. Ca și altă dată, ministrul Kelemen Hunor s-a făcut că uită. Am încercat apoi să îl contactăm pe liderul UDMR, Marko Bela. Inițial, acesta ne-a declarat că nu se poate antepronunța pentru că nu a citit declarația-șoc a lui Szekely și ne-a rugat să revenim mai târziu. După mai multe tentative ulterioare în care am tot fost amânați, domnul vicepremier al României, Marko Bela, a „uitat“ la rându-i să mai apese tasta de preluare a apelului de pe telefonul mobil. Am încercat să vorbim și cu senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, președintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat. De la dânsul am primit un răspuns plin de ironie: „Dacă a declarat asta domnul Szekely, de ce nu îl întrebați pe el? Nu comentez“, ne-a spus plin de tâlc Frunda. Am încercat apoi să îl contactăm în zadar și pe consilierul prezidențial pe problemele minorităților, Peter Eckstein-Kovacs, pentru a lua o reacție pe această tema. La fel, nu am reușit.

Tăcere mormântală și la Ministerul Administrației și Internelor

Deși am încercat încă de vineri să obținem un punct de vedere oficial al MAI, în legătură cu atitudinea total necorespunzătoare a prefectului de Vaslui, pånă la ora închiderii ediției nu am obținut nicio reacție. În ciuda acestor lucruri, consilierul pe probleme de comunicare al ministrului Vasile Blaga, Mihai Șomfelean, ne-a dat asigurări pe parcursul întregii zile că vom avea o declarație oficială din partea Ministerului pe această temă. De menționat că prefecții sunt în subordinea MAI, instituție care răspunde nu doar de numirea în teritoriu, ci și de modul în care aceștia înțeleg să își exercite atribuțiile în relațiile cu cetățenii.

Traseu politic

Traseul politic al lui Levente Csaba Szekely este unul cel puțin dubios și fripturist. Fost deputat din partea UDMR în legislatura 2004-2008, Szekely nu a mai reușit să obțină un mandat în actuala legislatură. În schimb, Szekely a reușit să fie uns ca director adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Galați, grație aptitudinilor sale în bunăstarea animalelor ca medic veterinar. Deși, în actuala legislatură, Levente Szekely a încercat să obțină șefia Prefecturii Galați, deoarece se considera „gălățean“, acesta a fost nevoit să se mulțumească cu cea a Vasluiului. „Așa s-a negociat la București, o să mă duc și la Vaslui, unde mă trimite partidul, că eu sunt un om disciplinat“, spunea Szekely la învestire. El mai spunea atunci că va face naveta la Vaslui pentru că nu are autostradă între Galați și Vaslui. Tot atunci, actualul prefect „vasluian“, demn urmaș al lui Atilla, „amenința“ pe un ton șăgalnic un jurnalist din presa centrală de la București: „Sper că o să scrieți exact așa cum v-am spus, că altfel mă sui pe cal și vin să vă caut, vă treziți cu hunul peste dumneavoastră! Sau cu secuiul, dacă vreți, că Szekely așa se traduce, Secuiu’, iar eu cred că secui mă consider!“, zicea plin de måndrie Szekely.

Om de casă pentru Tokes în Moldova

Cum o månă spală pe alta în poate cea mai veche meserie, Szekely s-a afirmat în politică ca fiind pajul europarlamentarului „romån“ autonomist Laszlo Tokes, pentru care, pe „linie de partid“, a adunat nu mai puțin de 1.100 de voturi la alegerile europarlamentare din 2007, deși la ultimul recensămånt maghiar din Vaslui erau numai 85. La același scrutin, la nivelul județului Iași, UDMR a atras 334 de voturi, în timp ce Tokes a strâns 1.475. Cu ajutorul lui Szekely ca șef de campanie, la nivelul Sucevei, județ cu 368 de etnici maghiari, episcopul reformat a stråns 969 de voturi, în timp ce UDMR a contabilizat numai 576.

Mesaj de la vasluieni: „Rușine să-i fie!“
Printre mesajele primite la redacție pe această temă, se numără și cel a doamnei Mihaela, care ne-a spus că este revoltată de cuvintele jignitoare ale prefectului Levente Szekely. „Referitor la articolul din ziarul «Curentul» din ziua de 17.09.2010, ca și cetățean, îl informez pe acest personaj poreclit prefect că sunt mult mai spălată decåt persoana lui. Am avut ocazia să îl cunosc și constat că proverbul romånesc «nu-ți vezi prăjina din ochiul tău, vezi gunoiul din ochiul vecinului» i se potrivește foarte bine acestui peronaj. Rușine să-i fie, și dacă îi place să stea printre «nespălați» asta înseamnă că «cine se aseamănă se adună». Vasluienii sunt oameni cu simțul umorului și cunoscånd chilabalele cu care acest personaj se complace la Vaslui, nu pot decåt să creadă că era într-o stare euforică, adică în starea lui obișnuită. RUȘINE! Îl sfătuiesc să se uite mai bine în oglindă. Să iasă în presă cu scuze față de vasluieni, altfel va fi huiduit sub fereastra Prefecturii“, ne-a scris cititoarea din Vaslui.

Poliția Vaslui anchetează cazul
În urma sesizării făcute de ziarul „Curentul“ în legătură cu tăierea abuzivă a conductei ce asigură încălzirea caloriferelor vasluienilor, purtătorul de cuvånt al IGPR, Raluca Șeucan, ne-a declarat că polițiștii din Vaslui urmează să investigheze această sesizare pentru a putea stabili dacă deputatul Cărare a încălcat legea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.