Acasă Actualitate Președinta Judecătoriei Piatra-Neamț, trasă la răspundere pentru favorizarea unui afacerist prin 41...

Președinta Judecătoriei Piatra-Neamț, trasă la răspundere pentru favorizarea unui afacerist prin 41 de sentințe

DISTRIBUIȚI

Președinta Judecătoriei Piatra Neamț, Iulia Paisa, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, care o acuză că a dispus hotărâri netemeinice și nelegale în 41 de dosare, în favoarea unui afacerist. Deciziile judecătorești emise de președinta judecătoriei au fost emise în dosare în care era analizată restituirea unor terenuri în suprafață de peste 24 de hectare, din județul Neamț.

În afară de magistrat vor mai fi judecați la Curtea de Apel Bacău administratorul societății, Aurel Lazăr și o grefieră a instanței, Mirela Rengheș. Acuzațiile formulate de procurorii anticorupție sunt abuz în serviciu, fals intelectual și primirea de foloase necuvenite.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marți, suspendarea Iuliei Paisa din funcțiile de judecător la Judecătoria Piatra Neamț și de președinte al acestei instanțe, ca urmare a trimiterii în judecată.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanței, că în perioada 5 iunie 2006 – 3 iunie 2009, judecătoarea Iulia Paisa, sprijinită de Aurel Lazăr și grefiera Mirela Rengheș, și-a exercitat cu rea credință atribuțiile de serviciu care decurgeau din funcția de judecător în cadrul Judecătoriei Piatra Neamț, la judecarea a 41 de cauze civile.

„Astfel, la soluționarea acestor cauze, inculpata și-a îndeplinit în mod defectuos sau nu a îndeplinit mai multe acte, încălcând numeroase dispoziții procesuale, cu scopul de a-i deposeda pe pârâți de terenurile situate în județul Neamț (o suprafață însumând 242.890 m.p) pe care le aparțineau și de a procura un avantaj patrimonial inculpatului Lazăr Aurel. În acest sens, inculpata a urmărit pronunțarea sau a pronunțat în mod abuziv hotărâri netemeinice și nelegale, menite să țină loc de acte autentice de vânzare-cumpărare între pârâți și reclamantul Lazăr Aurel, având ca obiect imobilele aparținând pârâților”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Judecătoarea Iulia Paisa mai este acuzată că, în aceeași perioadă, a stabilit cu intenție, în 40 din cele 41 de cauze civile, valori diminuate ale taxelor judiciare de timbru care ar fi trebuit achitate de Aurel Lazăr, în calitate de reclamant. În acest fel a fost provocat un prejudiciu de 12.627,04 lei bugetului local al municipiului Piatra Neamț.

Persoanele cu care se judeca afaceristul aveau o pregătire modestă, astfel că acestea nu au sesizat abuzurile la care au fost supuse în justiție, au explicat procurorii DNA în rechizitoriu.

„Această concluzie trebuie analizată și prin raportare la situația personală a pârâților împotriva cărora s-a îndreptat în justiție inculpatul Lazăr Aurel, respectiv persoane în vârstă, puțin școlarizate, de condiție socială modestă și nu în puține cazuri, decedate. În acest fel, faptul că soluția de disjungere dispusă de inculpata Paisa Iulia, coroborată cu situația dificilă a pârâților și cu împrejurarea că de cele mai multe ori sentințele nu au fost comunicate acestora din urmă, a împiedicat exercitarea eficientă a căilor de atac de către cei interesați”, menționează procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au explicat și în ce constau foloasele necuvenite care ar fi fost primite de magistrat.

Astfel, la 3 decembrie 2010, a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care judecătoarea Paisa a cumpărat de la Lazăr și de la soția acestuia două terenuri, situate în comuna Alexandru cel Bun, județul Neamț, în suprafață de 2.040 de metri pătrați și, respectiv, 3.483 de metri pătrați, pentru un preț de 22.000 de euro.

 

Procurorii au pus sechestru asigurător asupra unui teren în suprafață de 5.400 de metri pătrați, situat în intravilanul comunei Săvinești, județul Neamț și asupra altor șapte terenuri, în suprafață totală de 69.100 de metri pătrați, din extravilanul comuna Dumbrava Roșie, aparținând lui Lazăr, precum și asupra unui teren de 3.483 de metri pătrați teren arabil, din intravilanul localității Viișoara, aparținând judecătoarei Paisa, pentru repararea pagubei produse, până la concurența sumei de 12.627,04 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.