Acasă Actualitate Președintele Academiei Române: introducerea materiei „Educație juridică” la liceu e greșită. Politicienii...

Președintele Academiei Române: introducerea materiei „Educație juridică” la liceu e greșită. Politicienii români nu sunt oameni de stat, vor doar locuri călduțe

DISTRIBUIȚI

Ioan-Aurel Pop, scriitor, istoric și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, este noul președinte al Academiei Române. La începutul anului 2017, acesta a acordat un interviu în exclusivitate ziarului Evenimentul zilei care l-a republicat.

“Educația este, pentru majoritatea decidenților politici, o anexă supărătoare și o apăsare la buget. Decidenții politici la noi nu sunt oameni de stat! Ei se gândesc la sine și la momentul actual, la clipa de față, la realegerea lor și la plasarea în locuri călduțe, nu la generațiile care vor veni, nu la binele general, nu la prosperitatea acestei țări. Ca urmare, cei mai buni absolvenți nici nu se gândesc să fie profesori, iar dacă au alte oferte (și au!) fug de școală ca de sărăcie”, a declarat Ioan Aurel Pop în interviul pentru evz.ro.

Preşedintele Academiei are cuvinte dure şi cu privire la faptul că, spune el, România a urmat de multe ori orbește directivele europene și s-a tot umilit.

„Din păcate, între defectele noastre mai este unul, numit slugărnicie. Am fost mereu, de-a lungul timpului, supuși altora și ne-am obișnuit, poate, cu acest statut de ascultare și când trebuie și când nu trebuie. Noi am urmat de multe ori orbește directivele europene privind globalizarea, discriminarea pozitivă, drepturile minorităților etc. și ne-am tot umilit, cu speranța că va remarca cineva, dar asta nu ne va răsplăti cumva, făcându-ne europeni deplini. Azi, ce vedem pe scena europeană? Vedem cum se afirmă plenar vechile orgolii naționale, vechile idei de suveranitate națională, egoismele etnice, cum renaște ura față de străini, cum înfloresc prejudecățile etno-lingvistice etc. Iar noi, defazați ca mai întotdeauna, vrem să „modernizăm” școala românească renunțând la anumite ore de română, de istorie, de latină etc. Ca să obținem ce? Nu putem obține astfel decât incultură, prostie, spirite gregare, ușor de manipulat. Cel mai bine se poate învăța ce înseamnă Europa de la orele de istorie, tot de la istorie se poate învăța ce înseamnă să fii român în Europa, alături de francezi, de germani ori de polonezi. Românii nu se pot integra bine în Europa nu fiindcă nu ar fi destul de europeni, ci pentru că nu știu să mai fie români, pentru că nu mai vin cu modelul lor de civilizație, pentru că imită și ascultă, mereu supuși, de alții. Europa este formată din identități naționale, iar popoarele importante din Europa (cele care sunt luate în seamă și respectate) au identități puternice, bine afirmate și cunoscute de toți.”, a mai precizat Acad. Ioan Aurel Pop.

Integral la evz.ro.

2 COMENTARII

  1. Noua ni se pare acest Pop, ajuns prin canale subterane din PSD direct in conducerea Academiei.

    Academia nu are nici o relevanta si importanta, fiind compromisa deja de peste 74 de ani si tarata in afaceri murdare dupa Decembrie 89.
    Dar chiar un dogmatic habortnic de la PSD, este dupa Academiciana de geniu Elena Ceausescu, bomboana zaharistita de le coliva acestei institutii jalnice.

  2. Moisoiu Tănase, Brașov / 🔊 Anonim!: „Două lucrul sunt infinite, universul și prostia umană. În ce privește universul nu sunt atât de sigur” A. Einstein

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.